Keikyäläinen Oittisen tila säästää ympäristöä tuulivoima- ja bioenergiaratkaisuilla.
Ensi vuonna Oittisen broileritila Sastamalan Keikyässä tulee kolmenkympin kunnioitettavaan ikään. Samassa ajassa siipikarjan kulutus on Suomessa kasvanut henkeä kohden yli kolminkertaiseksi, ja Oittisten tilallakin on nykyään lintuja kerrallaan lähes 200 000, siis oma tipu lähes jokaiselle satakuntalaiselle.
Tämä vaatii myös valtavat tilat. Tuotantotilaa on reilut 10 000 lattianeliötä, ja yhteensä lämmitettävää tilaa on lähemmäs 40 000 kuutiota.
"Untuvikoille hallin lämpötilan pitää olla 33–34 astetta", Jussi Oittinen paljastaa.
Kun ulkona paukkuu pakkanen, vie hallin lämmittäminen näihin lukuihin melkoisesti energiaa. Kesällä taas ilmastointi haukkaa mojovasti sähköä. Oittisen tilalla on kuitenkin tehty ratkaisuja vihreämpään suuntaan, ja jo Jussin vanhempien pitäessä tilaa otettiin käyttöön uusiutuvaa energiaa:
"Niihin aikoihin matkustelimme Lapissa ja siellä kiinnitettiin huomiota tuulivoimaloihin", Jussin isä Juha Oittinen sanoo.
Vuonna 2004 pystytettiinkin Hollannista hankittu mylly nykyisille sijoilleen. Samalla mäellä se surraa edelleen jopa 70–80 prosenttia tilan tarvitsemasta sähköstä.
Jussi Oittisen tilalla tuulivoimasta saadaan iso osa tarvittavasta sähköstä.
Kolme vuotta myöhemmin Jussi siirtyi tilan vetäjäksi. Hänen aikanaan tilalle on rakennettu uusi lämpökeskus, joka käyttää polttoaineena muun muassa haketta ja kauran kuorta.
Tällä investoinnilla tila kuluttaa liki 400 000 litraa vähemmän polttoöljyä, mikä voisi vastata esimerkiksi 350 henkilöauton vuoden päästöjä – siis melkoista määrää hiilidioksidia.
"Näitä investointeja on tehty kyllä kustannussäästöpuoli edellä, mutta kyllä meissä varmaan kummassakin pieni vihreä mies asuu", Jussi sanoo isänsä suuntaan nyökkäillen.
"Yritämme vaikuttaa asioihin omalla toiminnalla. Haluamme viestiä myös ulospäin, että olemme vastuullinen yritys, joka huomioi ympäristöasiat, ja toki myös kotimaisuus on meille tärkeää", hän jatkaa.
Jussi Oittinen kertoo, että myös yhteistyökumppanit, Oittisen tilan tapauksessa HKScan, edellyttävät tiloilta vastuullisuutta. Hiljattain Oittisen tila lupautui pilottitilaksi HKScanin Agrofood-ekosysteemihankkeeseen, jonka tavoitteena on rakentaa entistä vastuullisempi ja läpinäkyvämpi lihan sopimustuotannon malli.
Agrofood-ekosysteemissä vastuullisuustyön yhtenä kärkenä on hiilijalanjäljen pienentäminen, johon vaikuttaa merkittävimmin peltoviljely. Oittisilla viljellään esimerkiksi vehnää suoraan tilan eläinten rehuksi, kauraa Satarehulle ja rapsia elintarviketeollisuuteen.
Vaan ei ole Oittisilla itsenäisestikään jääty tuleen makaamaan. Energiantuotannon investointituen avittamana Oittisten tilalla on suunniteltu aurinkovoiman valjastamista. Kattotilaa on halleissa paljon, mutta vielä on pohdinnan alla, olisivatko maa-asenteiset paneelit kuitenkin paremmat tehokkuuden ja kanaloista ulos kulkeutuvan pölyn vuoksi.
"Sähköntarve on kesäaikaan suurimmillaan, mutta kesä-heinäkuu ovat kuitenkin usein melko tuulettomia kuukausia. Paneeleilla saataisiin lisäsähköä juuri siihen aikaan, kun sitä tarvitaankin."
Juttu on alunperin julkaistu Huittisten seudun Lauttakylä-lehdessä. Jutun on kirjoittanut lehden toimittaja Mikko Perttunen.