Tilalle saapuessani Karilla oli viljakuorman purku menossa. Viikonloppuna oli hiukan sadellut, mutta maanantaiaamu näytti aurinkoiselta, joten Karilla oli tulossa touhukas puintipäivä.

No, mikä sai meikäläisen vierailemaan tilalla? Kari on ollut kehittelemässä broilerinrehua Agrox Oy:n rehutehtaan ja HKScanin asiantuntija Eija Talvion kanssa.

Tilan historiaa avataksemme. Broilereita tilalla on ollut jo vuodesta 1971. Kari on aloittanut tilanpidon vuonna 1991. Uuden hallin rakentaminen osui ”ruuhkavuosille” 2010, kun lapset olivat pieniä.

Karin kanssa jutellessa tilanpidosta, broilereista ja rehuista, huomaan, että hän on hyvin kiinnostunut juuri rehusta ja sen kehittämisestä. Niin kun hän itsekin toteaa:

”Pitää olla innostunut ja kokeilunhaluinen.” 

Mutta mitä uuden rehun kehittäminen vaatii? Ainakin aikaa ja tarkkaavaisuutta. Rehua seurataan tarkemmin kuin normaalisti. Rehun määrä, kosteus, lämpötila, eläinten paino, veden määrä ja poistuma, kaikkea on tarkasteltava ”suurennuslasin” kanssa. Yhteistyötä. Pitää olla ihminen, joka jaksaa kommunikoida aktiivisesti ja tuoda asiat esille niin, että jokainen osa-alue hyötyy mahdollisimman paljon.

Kari Kössin tilalla on nyt neljäs teuraserä menossa Agroxin rehuilla. Viimeiseen erään ei olla tehty suuria muutoksia. Kari kertoo suurimmiksi haasteiksi ulkoiset olosuhteet, niihin kun ei toisinaan voi vaikuttaa. Hän kehuu hyvää yhteistyötä Eijan ja rehutehtaan kanssa. Jos ongelmia on ilmennyt, on Eija niihin heti tarttunut ja hoitanut asiat eteenpäin.

Noin tunnin keskustelun aikana, huomaan että Karin kanssa juttu sujuu luontevasti. Kiva huomata, että hän on lähtenyt rehun kehittämiseen mukaan, koska hän on taatusti ”mies paikallaan”. Toivottavasti moni hyötyy Karin innostuksesta broilerin rehuja kohtaan!

Voit tutustua Agroxin tehtaaseen täällä.