”Tämän linjauksen teimme heti aloittaessamme tilanpidon vuonna 2011. Tärkeä apu meille on osaava kirjanpitäjä, sekä tarvittaessa töihin tulevat työntekijät. Kesäisin meillä on myös maatalousharjoittelija.”

Lintujen hoitotöistä Pauliinalle tutuinta on untuvikkojen vastaanotto, mutta myös täyden hakekuorman peruuttaminen ja kippaaminen varastoon onnistuu. Aikuisena hankkimastaan traktorin ajotaidosta hän on jopa hieman ylpeä.

Pauliina kuvaa itseään ulospäin suuntautuneeksi ihmiseksi. Tämä luonteenpiirre on viitoittanut hänet ihmisläheiseen valokuvaajan ammattiin.

”Pidän siitä, että ympärilläni on säpinää. Kanat tuskin riittäisivät tuomaan sitä tarpeeksi. Pidän erityisesti henkilökuvauksesta, sillä se vaatii sosiaalista pelisilmää ja tietynlaista jään murtamista ennen kuvaustilannetta.”

Rippi- ja muiden perhekuvien lisäksi työlistalla on usein yritysasiakkaiden kuvauksia. Pauliina on kuvannut muun muassa HKScanille, Apetitille, Finnamylille ja Härkälän puutarhalle.

”On aina ilo nähdä ottamiani kuvia oikeasti käytössä netissä, somessa tai kaupassa tuotepakkauksissa. Tuntuu hyvältä saada olla mukana suomalaisen ruoantuotannon esilletuomisessa”, hän sanoo.

Viime vuoden haastavin ja mielenkiintoisin työ oli kuvata kaikki 80 Kariniemen broilerituottajaa. Kuvaukset tapahtuivat puolen vuoden aikana toukokuulta lokakuulle. Yhden työpäivän aikana Pauliina kävi kolmella tilalla.


Pauliina on kuvannut broilereita Kariniemen.fi-tilaesittelyjen lisäksi tuotepakkauksiin ja koulutustarkoituksiin.

”Monet kuvattavista olivat tuttuja HKScanin tuottajatilaisuuksista. Siksi kuvaushetket olivat rentoja, ja tiloilla oli kiva käyttää aikaa myös kuulumisten vaihtoon. Totesin, että meitä tuottajia on todella monipuolinen ja osaava sakki, jossa jokaisella on omat vahvuutensa.”

Kuvattavista nuorimmat olivat parikymppisiä, kokeneimmat taas olivat olleet mukana broilerintuotannossa alan alkuvaiheista asti. Myös tilat olivat erinäköisiä, mutta kaikilla ympäristöt olivat Pauliinan havaintojen mukaan hyvin hoidettuja.

”Moni oli toteuttanut vanhoihin rakennuksiin hienoja saunoja. Broilerien luota ei niin vain lähdetä, siksi kotona rentoutumiseen panostetaan.”

Perheessä on kolme lasta, ala-asteikäiset pojat ja 5-vuotias tytär. Rauhoittaakseen illat lapsille Pauliina siirsi työhuoneensa ja studionsa Kauttualle. Isännälle tilan työt ovat kotona aina silmissä, ja siksi perhe irrottautuu kotiympyröistä pari kertaa vuodessa. Talvisin akkuja ladataan viikon lomalla pohjoisessa.


Niittyfarmin jengi valmistautuu tipujen vastaanottoon. Lapsista huomaa, että kuva on jo muutaman vuoden takaa.

Järjestötoiminta on Pauliinalle arjen henkireikä. Hän on aktiivinen koulun vanhempainyhdistyksessä ja naisyrittäjissä. Jo pienenä alkanut VPK-laisuus on sekin pysynyt elämässä mukana.

Uusi mielenkiintoinen juonne on koululaisvierailujen järjestäminen. Idean niille Pauliina sai yhdeltä tuottajalta Kariniemen Kotitiloja kuvatessaan.

”Se tuntui niin hienolta jutulta. Neljäsluokkalaisemme esitti kutsun luokkansa opettajalle ja koko luokka tuli ympäristöopin maatilajaksolla meidän tilalle tutustumaan. Sitten myös tokaluokkalainen halusi tehdä saman.”


Lasten luokkatoverit saivat kokea maatilan arkea, kiipeillä hakekasalla ja kokeilla, kuinka moni mahtuu peltoautoon. Päivästä raportoitiin Niittyfarmin Facebook-sivuilla.

Lapsille järjestettiin mahdollisuus kurkistella ulkoa ikkunasta kanalaan, ja Siipikarjaliitolta lainattiin pienoiskanala, jossa untuvikkoja pääsi katsomaan läheltä. Viljoja tehtiin tutuksi tuomalla pellolta eri viljalajit sekä kasveina että jyvinä, ja esittelemällä myös valmiita tuotteita: vehnäjauhoja ja kaurahiutaleita.

”Itselle tuli fiilis, että tällaista tekisi mielellään enemmänkin. Lapset täällä maaseudullakin ovat aika vieraantuneita alkutuotannosta. Maataloutta pitää tuoda lähemmäs sekä lapsia että aikuisia. Siksi teimme aikanaan Niittyfarmille myös sivut Facebookiin.”


Niittyfarmin tila on yksi Kariniemen sankarit -pilottitiloista, joille lasketaan hiilijalanjälkin syystalven aikana. Ilmastotyötä on jo tehty mm. asentamalla aurinkosähkövoimala 70-luvun alussa rakennetun konehallin katolle.

 

Tämä juttu oli Perjantai-sarjan toinen osa. Esittelemme viikoittain yhden ketjumme tuottajista, kuljettajista tai asiantuntijoista. Kuka suunnittelee eläinkuormia, mitä miettii kuljettaja ajellessaan Suomen teitä ja millainen on ison maitotilan työpäivä - mm. näihin kysymyksiin saat vastauksen perjantaisin Kotitilalta-blogissa. 

Kenet haluat meidän esittelevän? Laita toiveesi osoitteeseen: katja.toivanen@hkscan.com.