Talvi etenee vauhdilla ja sehän tarkoittaa myös sitä, että sonnit Puhdasrotukasvattamolla kasvavat varsin mallikkaasti. Tammi- ja helmikuun aikana Puhdasrotukasvattamolla on keskitytty sonnien kasvun ja terveyden sekä luonteen tarkkailuun erityisesti kuukausittaisten punnitusten yhteydessä, mutta toki myös päivittäin.

Pave on kerryttänyt massaa ja kehittynyt varsin mallikkaasti sitten Puhdasrotukasvattamoon saapumisensa jälkeen. Vieroituspainonsa (388 kg) jälkeen Pave on helmikuun puoleen väliin mennessä kerryttänyt painonsa 604 kiloon. Vaikuttaa lupaavalle.

Luonteeltaan Pave näyttää olevan hieman vauhdikas, mutta sopivissa rajoissa. Liekö nuoren sonnin hormonit jo alkaneet jyllätä?

Kerro kerro genominäyte, ken on sonneista parhain

Tämän talvena aikana lisämaustetta on myös saatu tammikuun kuukausittaisen punnituksen yhteydessä otetuista sonnien karvanäytteiestä. Nimittäin jokaiselta Puhdasrotukasvattamon sonnilta otettiin häntäjouhista genominäyte.

Sonnipojathan asiasta eivät olleet moksiskaan, mutta karvanäytteiden ottajat olivat sitäkin enemmän mielissään. Mitä kaikkea tietoa karvanäytteestä voidaankaan saada analysoitua!

Genominäytteet eivät ole lypsyrotuisten nautojen puolella kovinkaan uusi juttu, vaan päinvastoin. Niiden avulla on nopeutettu lypsyrotuisten nautojen jalostusta ja perinnöllistä edistymistä. Nyt tämä sama tavoite on liharotuisilla naudoilla.

Yksinkertaisuudessahan tämä tarkoittaa sitä, että liharotuisen naudan perinnöllinen taso saataisiin selvitettyä eläimen DNA:n sisältämän perinnöllisen tiedon avulla. DNA:sta saatuja tietoja voidaan yhdistää eläimen mitattuihin tietoihin, kuten punnitus- ja teurastietoihin. Yhdistämällä genomitieto perinteisiin jalostusarvoihin, saadaan tiettyjen ominaisuuksien arvosteluvarmuudet aiempaa korkeammaksi, etenkin niiden eläinten osalta, jotka ovat nuoria ja joilla on vähän jälkeläisiä. 

Nythän on niin, että Paven ja muiden sonnien karvanäytteestä tullaan aikanaan saamaan paljon hyödyllistä informaatiota, kunhan tarvittava liharotuisten nautojen referenssipopulaatio on kasattu. Joskus tulevaisuudessa Pavenkin genominäytteestä voitaisiin jo vasikkana selvittää, onko hän soveltuva astutussonniksi. Tällä hetkellä, kun referenssipopulaatiota vasta kerätään, Paven karvanäytteestä voidaan esimerkiksi selvittää polveutuminen ja mahdollisten perinnöllisten sairauksien kantajuus.


Tammikuun punnituksien yhteydessä Puhdasrotukasvattamon sonneilta kerättiin karvanäytteet genomitiedon hankkimasta varten. Pave on jo melko tottunut käsittelyhäkkiin ja kuukausittaisiin punnituksiin.


Liharotuisten nautojen genomiarvosteluhanke on pyörähtänyt käyntiin. Genominäytteenotto onnistuu korvamerkin laiton yhteydessä ns. genomikorvamerkillä tai häntäjouhista kerätyllä karvanäytteellä.

 

Paven matkassa -juttusarja kertoo Aberdeen Angus sonni Paven tarinan syntymätilalta Puhdasrotukasvattamoon Tammelaan ja sieltä mahdollisesti siirtymisen astutussonniksi emolehmätilalle. Juttusarjassa kerrotaan Paven silmin, mitä Puhdasrotukasvattamon tarkkailujaksolla talven aikana sonneille tapahtuu ja mitkä ovat ne ominaisuudet, joilla päästään vuotuiseen sonnihuutokauppaan ja mitä ominaisuuksia hyvällä astutussonnilla on oltava.

Lue juttusarjan ensimmäinen osa täältä>