Kaikilla naudoilla, niin teineillä, hiehoilla kuin sonneillakin, ne parantavat makuumukavuutta. Nuorilla eläimillä ne tuovat lämmön tunteen verrattuna betoniritilään. Isoilla sonneilla jalkaterveys paranee selvästi, pattipolvet ja ennenaikaiset poistot vähenevät. Sonnit nouset ylös ja laskeutuvat makuulle paremmin.

Mattoa pitää olla niin paljon, että kaikki eläimet mahtuvat ilman tungosta makaamaan. Jos mattoa on liian vähän, kaikki eläimet pyrkivät matolle ja häiriöt ovat mahdollisia. Mattoa pitää aina olla reilusti yli puolet karsinan ritiläalasta. Käytännössä 60 - 65 % on osoittautunut riittäväksi. Isolle sonnille makuualaa pitää olla noin 2 neliömetriä.

Matto ohjaa naudat makaamaan karsinan taka-osaan. Tällöin etuosa rauhoittuu syömiselle, eikä yksikään eläin makaa ruokintapöydän edessä. Jos karsinassa ei ole riittävästi syvyyttä, kannattaa koko karsina matottaa mieluummin kuin jättää ilman mattoa, vaikka makuualuetta ei saadakaan. Käytännössä 3 - 3,5 metriä syvään karsinaan tulee matto koko alalle ja yli 4 metriä syvään karsinaan makuualue saadaan erilliseksi. Jos ritiläpalkit ovat vanhat ja huonokuntoiset, kannattaa niiden vaihto maton asennuksen yhteydessä.

Mattoja on useita merkkejä ja myyjiä vielä enemmän. Myyjiä kannattaa haastatella ja kysyä heiltä mattojen kiinnityksestä, asennuksesta ja mattojen kestävyydestä.

Järjestämme aiheesta 8.9. kaikille avoimen Teams-koulutuksen. Myöhemmin syksyllä on suunnitelmissa vielä pyytää maahantuojilta tuotteiden esittelyt ja ELY-keskuksen edustajalta esitys investointituista. Nähdään linjoilla!