Vuoden nautatuottaja panostaa eläinten kasvatusolosuhteisiin

Vuoden nautatuottajana palkittiin Honkavirran tila Honkajoelta. Tilan omistavat Teemu ja Susanna Ylilammi

Honkavirran tila on panostanut eläinten hyvinvointiin mm. kasvattamoratkaisuillaan ja saavuttanut hyvät tuotantotulokset. Tila katsoo eteenpäin ja tekee omalle toiminnalle sopivia ratkaisuja. Vuorovaikutteinen yhteistyö HKScanin ja Honkavirran tilan kanssa on kestänyt yli sukupolvien. 

Honkavirran tilalla kasvaa lähes 500 maitorotuista nautaa kolmessa kylmäpihatossa, joista viimeisin valmistui viime vuoden lopulla oman perheen, Teemun isän ja naapurin kirvesmiehen voimin.


Teemu ja Susanna muuttivat 240 naudan lämminpihaton kylmäpihatoksi 2016 ehkäistäkseen nautojen hengitystietulehduksia ja edistääkseen niiden jalkaterveyttä. 

Vuoden sikatuottaja kehitti tilaansa ja ponnisti tuotantotulosten kärkipaikoille

Vuoden sikatuottajana palkittiin MTY Korvenoja Koijärveltä. Tilaa hoitavat hyvässä yhteistyössä kaksi sukupolvea: nuorempi pari Kalle ja Anni Korvenoja sekä Kallen vanhemmat, Jussi ja Maarit Korvenoja

Korvenojan tila on ponnistanut muutamassa vuodessa keskikokoiseksi 1 000 lihasian yksiköksi. He peruskorjasivat vanhan lihasikalan samassa yhteydessä, kun he rakensivat uuden. Samalla he vaihtoivat liemiruokintaan, joka hyödyntää elintarviketeollisuuden sivujakeita. 

Korvenojat ovat saavuttaneet tuotantotulokset, jotka kilpailevat alansa kärkipaikoista. Heillä on tähtäin tulevaisuudessa ja yhteistyö heidän kanssaan on helppoa: heiltä saa palautetta ja he ovat myös valmiita jakamaan vinkkejään muille sikatuotantoaan kehittäville.  


MTY Korvenojan tuottajia ovat Jussi, Maarit ja Kalle. Anni auttaa tietokonetöissä ja sikalan pesuissa, kun omilta töiltään ennättää. Yhteistyö kahden sukupolven välillä on sujuvaa.  

Vuoden broilerituottajan tarkkuus auttaa kasvatuserien onnistumisessa 

Vuoden broilerituottajana palkittiin Oittisen Tila Oy Sastamalasta. Oittisen tilaa isännöi Jussi Oittinen ja emännöi Taina Hujo-Oittinen.

Oittisen tilalla on tehty pitkäjänteistä kehitystä mm. energian tuotantoratkaisuissa ja broilereiden ruokinnassa. Tarkkuus toimenpiteissä näkyy kasvatuserien onnistumisina. Työntekijöiden hyvä johtaminen ja kouluttaminen näkyvät tilan rutiineissa ja hyvässä työilmapiirissä. Jussi Oittinen on jakanut osaamistaan myös tilansa ulkopuolelle ja osallistunut muiden broilerituottajien kouluttamiseen. 

Oittisen tila sai viime vuonna HKScanin ympäristöpalkinnon. Työ ympäristöasioiden eteen on jatkunut edelleen. Tila lähti viime vuonna mukaan Kariniemen® sankarit -projektiin, jonka tavoitteena on viedä sopimustuotanto kohti entistä vastuullisempaa ruoantuotantoa. Ensimmäiseksi kotitiloilla keskitytään toimiin tilojen hiilijalanjäljen madaltamiseksi. 


Tuulivoimala nousi Oittisten tilalle jo Jussin isän aikana. Jussi on jatkanut broilerituotannon kehittämistä. Taina käy töissä tilan ulkopuolella ja hoitaa kodin ja lapset. 

Vuoden ilmastosankari kehittää Rypsiporsas®-ketjun hiilijalanjälkeä 

Vuoden ilmastosankari -palkinto luovutettiin Emomylly-ryhmälle Huittisiin. Emomylly-ryhmän muodostaa keskusyksikkö Emomylly Oy yhdessä 15 lähialueen sikatilan kanssa. Emomylly Oy:tä johtaa toimitusjohtaja Kai Huovinen

Emomylly on kunnostautunut monella rintamalla ilmastoasioissa. Emomyllyn keskusyksikköön on rakennettu vuonna 2012 biokaasulaitos, jossa otetaan talteen ilmastolle haitallinen metaani eläinten lannasta ja jatkojalostetaan se sikalan sähköksi ja lämmöksi. Tulevaisuudessa Emomyllyn tavoitteena on lisäksi erottaa ja jatkojalostaa biokaasulaitoksen sivujakeesta ravinteita peltoviljelyyn. 

Emomyllyn tiloilta on laskettu Rypsiporsas-tuotannon hiilijalanjälki ja tilat seuraavat hiilijalanjälkensä kehittymistä. Emomyllyn hallituksen puheenjohtaja Heikki Virtasen tilalla vilja kuivataan bioenergian voimalla kokonaan ilman fossiilista energiaa. Sähköä saadaan aurinkopaneeleista ja suurin osa lämpöenergiasta otetaan maalämpöpumpuilla lietelannasta. Virtanen on mukana myös paikallisessa tuulivoimayhtiössä, joka tuottaa vihreää energiaa valtakunnan verkkoon. 


Kai Huovinen (oik.) vastaa Emomylly Oy:n toiminnasta. Hallituksen puheenjohtajana toimii Ollin Tila Oy:n Heikki Virtanen, jonka tila on antibioottivapaassa Rypsiporsas-tuotannossa.  

Katso vuoden tuottajien tilaesittelyt HKScanin youtube-kanavalta

HKScanin tuottajaseminaarissa Tampere-talolla esiintynyt stand up -koomikko Arimo Mustonen vieraili palkituilla tiloilla ja selvitti, mistä hyvä, kotimainen liha on peräisin.

Videot on katsottavissa HKScan-youtubekanavalla:

Mistä hyvää naudan paistilihaa? Arimo piipahtaa vuoden nautatuottajan luona, Honkavirran tilalla

Mikä on possupihvin salaisuus? Arimo kurkistaa vuoden sikatuottajan, MTY Korvenojan, tilalle

Mistä tulee parasta sinkkuruokaa? Arimo vierailee vuoden broilerituottajan luona, Oittisen tilalla

Rypsiporsasta hyvällä omalla tunnolla? Arimo vierailee vuoden ilmastosankarin, Emomyllyn pakeilla

HKScan toivottaa onnea kaikille palkituille ja kiittää menneestä vuodesta!