Ei arvannut Antti Jalo tullessaan vuonna 2008 vastavalmistuneena elintarvikeinsinöörinä HKScanille esimiesharjoittelijaksi, että hän reilun kymmenen vuoden kuluttua olisi tehtaanjohtaja samassa firmassa. Näin kuitenkin kävi, ja Antti luotsaakin nyt siipikarjatuotteisiin keskittynyttä Rauman tehdasta jo toista vuotta. Paikka on tuttu, sillä hän oli mukana jo tehdashankkeen suunnittelu- ja rakennusvaiheessa ja ehti toimia tuotantopäällikkönä ennen nykyistä pestiään.
 
Tällä hetkellä Antin työnkuvaan vaikuttaa vahvasti meneillään oleva koronaepidemia – on suojeltava työntekijöiden terveyttä ja pyrittävä samalla pitämään tuotanto käynnissä, jotta tuotteita saadaan riittävästi kaupan hyllylle.

”Joka aamu pidämme laajalla tiimillä etäkokouksen, jossa käymme koronaan liittyvää tilannetta läpi ja päätämme mahdollisista toimenpiteistä ja työntekijöille tiedotettavista asioista”, Antti kertoo.

Tehtaalla on päivittäin töissä noin 600 henkilöä ja koronavirusta ennaltaehkäiseviä käytäntöjä on lukuisia. Taukotilojen määrää on lisätty ottamalla käyttöön neuvottelu- ja konttoritiloja ja näin lisätty väljyyttä esimerkiksi ruokailujen yhteydessä. Eri osastojen ja vuorojen henkilökunnat on eriytetty toisistaan ja vuoron päätyessä pidetään puolen tunnin tauko ennen uuden vuoron saapumista. Lisäksi saapuvat ja poistuvat vuorot käyttävät eri reittejä tehtaan sisällä.

”Olemme myös erittäin tarkkoja mahdollisten tartuntojen suhteen – lähtökohtana on, että sairaana ei tulla töihin.”

Poikkeustilanteen hallinnan johtaminen vie luonnollisesti paljon aikaa, mutta sitä on riitettävä myös tuotannon johtamiseen ja siihen liittyviin asioihin, kuten työturvallisuuteen, eläinten hyvinvointiin, laatuun ja tuottavuuteen – sekä uusiin tuotteisiin, kuten Kariniemen Gourmet -sarjan uutuuteen, sitruunalla ja valkosipulilla marinoituun kananpojan sydänpaistiin.

Kun pöydällä on paljon asioita, Antti pyrkii nopeaan päätöksentekoon – ei jäädä ihmettelemään, eikä asioita päästetä hautamaan uusien alle.

”Oma ydintiimini on tiiviisti mukana päätöksenteossa. Näin kaikki ovat koko ajan selvillä tehdyistä päätöksistä ja suunta säilyy kirkkaana”, korostaa Antti, jota tehtävien moninaisuus ei stressaa.

Antti näkee, että Raumalla on vielä paljon potentiaalia toiminnan kehittämiseen. Tämä, yhdessä jo aikaansaatujen konkreettisten parannusten ja ihmisten kehittymisen kanssa, on hänestä äärimmäisen motivoivaa ja innostavaa.   

”Parasta työssäni ovat ihmiset ja vahva yhteishenki, joka on vain vahvistunut poikkeustilanteen aikana. Meillä on tapana puhua asiat, niin kuin ne ovat – nostetaan kissa pöydälle – ja laittaa huumoria peliin. Niin selvitään tiukoistakin paikoista ja saadaan asioita yhdessä rivakasti eteenpäin.” 

Raumalla on meneillään teurastuslinjan uusimiseen tähtäävät toimet. Linja uusitaan kapasiteetin kasvattamiseksi ja saannon parantamiseksi – näin halutaan vastata kasvavaan broilerin kysyntään.

”Investointi on meille iso asia, sillä teurastuslinjan toiminta heijastuu koko tuotantoyksikköön.”

Kariniemen-tuotteiden korkea laatu on Rauman yksilölle kunnia-asia – ja se tehdään yhdessä tuottajien kanssa. Heidän käsissään on huolehtia esimerkiksi siitä, että teuraserien broilerit ovat tasakokoisia ja että erän keskipaino on mahdollisimman lähellä sovittua tavoitepainoa.

”Broilerien tulee myös olla terveitä ja hyvinvoivia erän saapuessa meille. Paras lopputulos saavutetaan, kun saamme mahdollisimman tarkat tiedot erästä aina ennakkoon tuottajilta”, pohdiskelee Antti.

Kaarinassa perheineen asuvan Antin juuret ovat vahvasti Turun seudulla. Työmatkaa Raumalle tulee päivittäin sata kilometriä suuntaansa, mutta se ei Anttia haittaa. Työ on sen verran mielenkiintoista ja antoisaa, että sen perässä ajelee mielellään ja perheen kannalta Kaarina on toimivin kotipaikkakunta.

”Autolla ajaessa voin myös antaa mielimusiikkini, punkin, pauhata täysillä. Tyttären kanssa autoillessa kaiuttimista kuuluukin sitten Antti Tuiskua”, hymyilee Antti.

Vapaa-ajalla Antti touhuaa tyttärensä kanssa ja hyödyntää ahkerasti kotipihan tuntumasta lähteviä ulkoilu- ja luontopolkuja. Kesällä mieluisaa on mökkeily meren rannalla Särkisalossa, jossa puuhaa riittää kaiken ikäisille. Mökillä on myös mukava grillailla – vaikkapa Kariniemen kananpojan paistivartaita. Ne maistuvat koko perheelle.
 
 
”Istuskelu kalliolla ja lasten kanssa onkiminen on mökkeilyä parhaimmillaan”, Antti kertoo.