Ensi askeleet lihateollisuutta kohti Toivola otti Tampereella opiskellessaan ravitsemuksen ja elintarvikekemian teknikoksi.
 
”Sain työpaikan HK Ruokatalon Tampereen yksiköstä 1996. Punaisen lihan puolelta siirryin esimiestehtäviin Euraan siipikarjan pariin 2006. Tuoteryhmäpäällikön tehtävät niin siipikarjassa kuin lihassakin veivät kaupalliselle puolelle Vantaalle muutamaksi vuodeksi, kunnes palasin Euraan prosessivastaavaksi 2009”, Toivola kertaa vaiheita urallaan.
 
Hän ehti toimia HK Ruokatalon johtoryhmässäkin, kunnes siirtyi 2012 loppuvuodesta kuudeksi vuodeksi toisen työnantajan palvelukseen. Ja nyt toukokuussa tuli aika palata tuttuun taloon. Uudessa tehtävässään Toivola sai vastuulleen koko siipikarjakategorian vetovastuun ja työkavereikseen useita aiemmilta vuosilta tuttuja ihmisiä.
 
”Oli mukava tulla takaisin. Tunnen vahvaa lukkarinrakkautta sekä siipikarjaketjua, että HKScania kohtaan. Siipikarjaan olen vuosien mittaan saanut vihkiytyä perusteellisesti. Yrityksessä taas kiehtoo sen pitkä historia. Haluan omalta osaltani olla siinä tarinassa mukana.”
 
Toivolan vastuulle kuuluu koko kategorian vetäminen yhteistyössä niin operatiivisen kuin kaupallisenkin puolen kanssa. Erityisen tiivistä yhteistyö on kategorian controlleri Minna Torkkelin ja operatiivisen puolen controlleri Markus Selinin sekä tuotantojohtaja Antti Jalon kanssa. He muun muassa kehittävät toiminnan seurannan työkaluja sekä ottavat ne mukaan päivittäiseen tekemiseen. 
 
Ottaessaan vastuulleen siipikarjan kategoriajohdon Toivola tiesi tarttuvansa isoon tehtävään.
 
”Rauman yksiköllä sekä koko siipikarjatoiminnolla on takanaan haastavat kaksi vuotta ja kaikki ovat olleet kovilla. Mutta meillä on myös valtava määrä osaamista. Minun tehtäväni on antaa osaamiselle tilaa ja viedä siten ketjun toimintaa eteenpäin.”
 
Parempien tulosten tärkeä mahdollistaja on Toivolan mielestä myös työturvallisuus. 
 
”Työturvallisuus ja ylipäätään turvallisuusasioiden tärkeys on selvästikin nostettu ihan uudelle tasolle HKScanissa poissaolovuosieni aikana.” 
 
Syyskuussa laitoksessa ei tapahtunut yhtään työtapaturmaa, mikä oli iso ilon aihe. Työpaikalla, jossa toimitaan tulevaisuudessakin volyymillisesti kasvavassa ympäristössä monenlaisten koneiden, laitteiden ja terävien terien kanssa, maltti ja riskien tiedostaminen ovat avainasemassa, Toivola korostaa.
 
Lakarissa on tänä vuonna päästy kehittämään toimintakykyä ja tehostamaan raaka-aineen käyttöä. Kiitos tästä kuulu koko porukalle. Toimituskyky, joka ohjaa meitä nyt ja tulevaisuudessakin, on jo lähes sataprosenttinen, mutta niin ainekäyttöpuolella kuin kustannuspuolellakin on Toivolan mukaan edelleen tehtävää.
 
”Tulemme kasvamaan ensi vuoteen hieman yli markkinan luontaisen kasvun verran. Oikeat määrät ja niiden ajoittaminen ovat keskeistä. Asiakkaiden vahvasta luottamuksesta kertoo Kariniemen hyvä markkinaosuus. Olemme markkinajohtaja ja se me haluamme olla myös tulevaisuudessa.”
 
Työssään Toivola hitsaa HKScanin koko siipikarjaketjua yhä tiiviimmäksi siten, että raja-aidat alkutuotannon, tehtaan toiminnan, kaupallisten toimintojen ja tukitoimintojen väliltä liukenisivat olemattomiin. Meillä on yhteinen tavoite, yhteinen tulosyksikkö.”
 
”Mielestäni esimerkiksi alkutuotannossa ja jalostuksessa ei eroa enää ole, vaan tekeminen on jo nyt enemmän yhteistä. Ilahduin myös nähdessäni, miten ylpeitä me edelleen osaamme olla Kariniemen tuotemerkistä. Kariniemen ilme näkyy tiloissa heti sisääntulosta lähtien.”
 
Toivolalle osa broilerin sopimustuottajista on tuttuja jo kymmenen vuoden takaa. Tulevaisuudessa hän tutustuu myös lisää kalkkunatiloihin. Keskusteleminen yrittäjien kanssa vaikkapa tuottajien pienryhmissä on aina mielenkiintoista, meillä on yhteinen tavoite eli kannattava toiminta nyt ja tulevaisuudessa, hän sanoo.
 
Kiireisessä työssä Toivolaa auttaa periksiantamattomuus sekä hurtti huumori työkavereiden kesken. Elämää tasapainottaa myös yhteinen aika perheen kanssa. 
 
”Vapaalla olisi mukavaa ihan vaan olla, mutta pyrin kyllä löytämään aikaa omalle kuntoilulle 2-3 päivänä viikossa. Myös 10- ja 11-vuotiaat lapsemme harrastavat useampana iltana. Arjen vastapainoksi pyrimme tekemään ainakin sen yhden pidemmän lomareissun jonnekin, mielellään lämpimään – se toimii meille kaikille.” 
 
petri_600.jpg
Viime kesänä Petri perheineen vietti juhannuksen Oslossa. 
 
”Taannoin tuttu mediapersoona kuulutti erään lehden pääsivulla, miten hän hemmottelee vaimoaan olemalla pois kotoa. Niin se taitaa mennä vielä meilläkin, mutta uudet tavoitteet on tähänkin luotu.”
 
Toivola asuu perheineen Tampereella, josta puoliso on kotoisin. Mutta kahdeksan Tampereen vuoden jälkeenkin Toivolan sydän sykkii samalle jääkiekkojoukkueelle kuin nuorena: Rauman Lukko on hänelle edelleen ykkönen.
 
 
Kuva tehtaalta: Pauliina Puputti
 
Tämä juttu kuuluu Perjantai-sarjaan. Esittelemme viikoittain yhden ketjumme tuottajista, kuljettajista ja asiantuntijoista. Kuka suunnittelee eläinkuormia, mitä miettii kuljettaja ajellessaan Suomen teitä ja millainen on ison maitotilan työpäivä - mm. näihin kysymyksiin saat vastauksen perjantaisin Kotitilalta-blogissa. 
 
Kenet haluat meidän esittelevän? Laita toiveesi: katja.toivanen@hkscan.com.