Syysviljojen puinnit ovat jo täydessä vauhdissa Lounais- ja Etelä-Suomessa, ja aikaisimpien ohrienkin korjuuta on päästy aloittamaan. Tänä kesänä kasvustot ovat paikoin kärsineet kui-vuudesta, mutta keskimäärin odotetaan kohtuullista satoa.
Rehuviljojen osalta sadon laadun ratkaisevat pitkälti tulevien viikkojen sääolosuhteet. Nyt siis toivotaan poutapäiviä, jotta puinnit saadaan tehtyä ajallaan ja sadon kuivaukseen ei tarvitse käyttää liikaa aikaa ja energiaa.
Vilja-analyysi kannattaa aina teettää ja reseptit optimoida uuden sadon tiedoilla
Normaali vilja-analyysi valmistuu nopeasti ja siinä selviää rehuviljasta oleelliset asiat: kosteus, hehtolitrapaino ja raakavalkuaispitoisuus, sekä vehnästä ja ohrasta myös tärkkelyspitoisuus. Kaikki rehutehtaat analysoivat viljanäytteitä asiakaspalveluna.
Lähetä vilja-analyysin tulos HKScanin ruokinta-asiantuntijalle niin saat päivitetyn optimointilaskelman ja voimme pohtia samassa yhteydessä kustannustehokkainta ruokintavaihtoehtoa sinun tilallesi. Jos tilalla viljellään omia valkuaisrehuja, kuten hernettä tai härkäpapua, kannattaa myös niiden valkuaispitoisuus selvittää.
Jos käytät HKScanin markkinoimaa lihasikojen tiivistettä (HK OVR Tiiviste, HK RP Tiiviste tai HK RP Tilapapu Tiiviste), lähetämme näytteenottovälineet ja saamme vilja-analyysitulokset suoraan ruokinta-asiantuntijamme käyttöön reseptipäivitystä varten. Olemme sinuun yhteydessä, kun saamme analyysituloksen, niin voimme yhdessä miettiä tilallesi sopivinta ruokintaa.
Satokauden tilaviljojen analyysitulosten perusteella rehutehtaat myös säätävät täydennysrehujen koostumusta. Siksi viljanäytteet kannattaa laittaa viipymättä analysoitavaksi, vaikka vanhan sadon viljaa olisi vielä käytettävissä.
Usein etenkin tilojen välisessä viljakaupassa erien pieni koko tuo haasteen: jos viljanäyte otetaan vastaanottovaiheessa, on kyseinen erä jo syötetty, ennen kuin analyysitiedot saadaan. Myös tilalle ostettavista viljaeristä kannattaa pyytää ennakkonäyte, joka analysoidaan ja nähdään poikkeaako esim. valkuaispitoisuus oleellisesti aiemmasta.
Vain edustava näyte antaa oikean kuvan sadon laadusta
Ei ole yhdentekevää, kuinka analyysiin lähetettävä näyte otetaan. Jos parin litran näytepussin sisällön perusteella tehdään optimointilaskelma seuraavaan satokauteen asti, kannattaa panostaa näytteenottoon.
Käy katsomassa VYR:in julkaisema video, jossa on ohjeet edustavan viljanäytteen ottoon. Siinä on kuvattu edustavan koontinäytteen kerääminen joko viljavirrasta tai siilosta perustuen riittävään määrään osanäytteitä.
Tilakohtaisesti kannattaa miettiä näytteenotto etukäteen. Koska eri lohkojen viljoissa voi olla merkittäviä laatueroja, kannattaa näytteitä ottaa saaviin pikkuhiljaa korjuukauden kuluessa. Näin rehuviljankeskimääräisestä ruokinnallisesta arvosta saadaan totuudenmukainen kuva.
Jos erilaatuiset viljat varastoidaan eri siiloihin, kannattaa ottaa näytteet erikseen ja teettää analyysit kunkin siilon viljoista. Joskus lohko- tai lajikekohtaiset erot voivat olla kohtuullisen suuret ja tiivisteen käyttö kannattaa optimoida viljan valkuaispitoisuuden mukaan.