Maidontuotannon Salin polkaisi käyntiin vuonna 2017 tilallaan, jolla kasvatti aikaisemmin teurasnautoja. Emolehmätuotannolla on pitemmät perinteet. Lypsylehmien vasikat hän myy kaksiviikkoisina terneinä naudanlihan tuotantoon erikoistuneille tiloille. Emolehmien vasikat lähtevät kasvattamoihin puolivuotiaina, vietettyään ensin kesän laitumella.
 
Kummassakin tuotannossa Salin pyrkii kehittymään jatkuvasti paremmaksi. Emolehmätilalla keinona on kahden liharodun, herefordin ja anguksen risteyttäminen ominaisuuksiltaan hyvien emojen saamiseksi. Kun nämä lehmät astutetaan limousine-rodun sonnilla, saadaan lihakkaita ja hyvin kasvavia vasikoita lihantuotantoon.
 
Pellot on viljelty luomumenetelmin vuodesta 2001, ja eläimet ovat olleet luomussa vuodesta 2005. Vaikka vasikoista vain osalla matka jatkuu luomutiloille kasvamaan, luomuun siirtyminen on ollut yrityksen kehittämisessä tärkeä ja taloudellisesti merkittävä asia.
 
Vakituisia työntekijöitä Salinin Tila Oy:llä on yhdeksän, sillä maidontuotanto on työvoimavaltaista toimintaa. Lisäksi konehommissa käytetään urakoitsijoita.
 
Juha Salin omistaa yrityksestä puolet, toisen puolen omistaa hänen veljensä kuolinpesä. Pesän osakkaat eivät ole mukana päivittäisessä työssä. Yrittäjä itse sen sijaan työllistyy varsin perusteellisesti.
 
”Teen töitä oikeastaan joka hetki, ainakin ajatuksen tasolla. Tila pitää kyllä lujaa kiinni.”
 
”Kyllä tämä tiettyjä luonteen ominaisuuksia vaatii, sellaista rauhallista päättäväisyyttä. Yrittäjyyshän on melkein luonteenpiirre, ehkä jonkinlainen sairauskin.”
 
Työssä tarvittavien ominaisuuksien lista jatkuu: esimiehenä on oltava jämpti, ja silti pitää löytyä ymmärrystä. Ihmisten johtaminen on Salinin kokemuksen mukaan oma taitonsa, joka auttaa pitämään asiat hanskassa. Ongelmanratkaisu- ja paineensietokyky ovat myös välttämättömiä.
 
Juha Salinin kotijoukoissa on vaimo ja 4- ja 6-vuotiaat tyttäret. Vastapainoa työlle hän hakee metsästyksen ja lukemisen parista. Harrastuksekseen hän nimeää myös ammattiin liittyvän matkustelun, joka tutustuttaa uuteen ja tarjoaa mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia toisten maatalousyrittäjien kanssa.
 
”En itse miellä matkoja työksi, vaikka ne alaan liittyvätkin. Samalla tavalla mielekkäältä harrastukselta tuntuvat myös luottamustehtävät, kuten toiminta HKScanin nautayhteistyöryhmässä.”
 
juhas_600.jpg
Juha käy silloin tällöin treenaamassa hirvikoiraa tytärtensä kanssa metsässä. 
 
Salin kokee pääsevänsä yhteistyöryhmän kautta hyvin sisään liha-alan päivänpolttaviin kysymyksiin. Ryhmässä puidaan asiat tuoreeltaan ja tyyliin, joka miellyttää häntä.
 
”Asiat käydään läpi asioina, ei kaunistella eikä kauhistella. Sellaista toiminnan pitää ollakin. Koen myös, että tuottajilla on yrityksessä vaikutusvaltaa.”
 
Viime aikoina ryhmässä on mietitty erityisesti nautojen roolia ilmastokeskustelussa. Salin pitää nurinkurisena, että karjatalous on pakotettu ilmastopahiksen rooliin, vaikka nurmeen perustuva tuotanto todellisuudessa on ainoita sektoreita, joka pystyy hiiltä sitomaan.
 
”Tutkimuksia hiilensidonnasta on meneillään, ja dataa tarvitaan pian. Onneksi Valio on ehtinyt toimissaan jo pitemmälle. Pidän tärkeänä, että me oikeasti sidomme hiiltä, emmekä tyydy kompensoimaan rahalla omia päästöjämme.”
 
Kokouksiin ja seminaareihin pääsy onnistuu, kun osaava henkilöstö kantaa vastuun päivittäisistä rutiineista karjan kanssa. Johtamisen työt kulkevat aina puhelimessa mukana, mutta Salin pistää luurin välillä äänettömälle. Lisäksi hän pyrkii hoitamaan asiat niin, että se soi mahdollisimman vähän.
 
Yrityksen rakentaminen ja siinä onnistuminen on asia, josta Salin nauttii.
 
”Kun näkee, miten se yritys rakentuu haluttuun suuntaan, se antaa tyydytyksen tunteen. Silloin työ tuntuu tosi mielekkäältä. Ei tätä muuten viitsisi tehdä.”
 
 
Tämä juttu oli Perjantai-sarjan neljäs osa. Esittelemme viikoittain yhden ketjumme tuottajista, kuljettajista ja asiantuntijoista. Kuka suunnittelee eläinkuormia, mitä miettii kuljettaja ajellessaan Suomen teitä ja millainen on ison maitotilan työpäivä - mm. näihin kysymyksiin saat vastauksen perjantaisin Kotitilalta-blogissa.
 
Kenet haluat meidän esittelevän? Laita toiveesi osoitteeseen: katja.toivanen@hkscan.com.