“Olin vastannut lintujen hoidosta jo ennen sukupolvenvaihdosta, joten se puoli oli tuttua. Tilakauppojen jälkeen kaikki on sujunut hyvin. Isä lähinnä katsoo perään ja pitää huolen, että kaikki firman raportit ja muut talousvelvoitteet hoituvat ajallaan. Isä auttaa myös merkittävästi peltotöissä.”

Kiiskin tilalla Pöytyällä on 60 000 broilerin kasvattamo ja viljelyssä noin 70 hehtaaria peltoa, josta osa vuokrattua. Isäntä itse asuu avovaimonsa kanssa Riihikoskella, kymmenen kilometrin päässä. Vanhemmat asuvat vielä tilan päärakennuksessa, mutta suunnittelevat jo uutta taloa itselleen.

“Kyllä tämä järjestely minulle sopii, tietää ainakin kumpi hoitaa yölliset hälytykset”, Mikko naurahtaa.

Mikon päivät alkavat aina samalla tavoin. Herätyskello soi 6:40 ja heti herättyään hän tarkistaa kännykältä hallien tilanteen: ovatko lämpötilat ja kosteudet kohdallaan ja onko rehu ja vesi mennyt kuten pitää.

Aamukahvit hän ajaa juomaan tilalle ja samalla sovitaan isä-Markun kanssa päivän askareet. Hoitotoimissa menee aamupäivä ja lounaan jälkeen on vuorossa paperihommia ja tilan muita töitä.


Kiiskin Tilalla ”isännän” ja ”rengin” roolit ovat vaihtuneet toisinpäin. Mikko hoitaa lintujen kasvatuksen ja isä-Markku auttaa pelto- ja metallitöissä.

Iltapäiväkierros hallissa kuuluu rutiineihin, ja työpäivä päättyy tavallisesti viiden maissa. Työtä Kiiski tauottaa välillä kuntosalitreenillä – ison kotitalon yhteen huoneeseen on hankittu sopivia välineitä.

“Yrittäjyys tuo vapautta kellosta ja joustavuutta töiden järjestelyyn. Tietysti työpäivä jatkuu niin pitkään kuin milloinkin tarve on, mutta joskus voin myös lopettaa aikaisemmin. Tykkään työssäni siitä, kun kasvatuserien raporteista näkee osuneensa painoihin ja tulokset ovat hyviä. Silloin tietää vehnänkäytön, lämmityksen ja ilmastoinnin olleen kohdillaan.”

Tarkkuus ja suunnitelmallisuus kuuluvat broilerin kasvatukseen. Kiiskille se sopii, sillä hän kuvaa itseään suunnitelmalliseksi ihmiseksi, joka tykkää laskea asioita ja ennakoida tulevaa mahdollisimman pitkälle.

Mikko Kiiski hoitaa isänsä kanssa tilan kaikki muut työt, mutta hallien pesun hän on ulkoistanut ammattilaiselle. Sen ansiosta lintujen lähdön jälkeen voi rauhoittua pariksi päiväksi.

Hallien ollessa tyhjinä Kiiski pyrkii pitämään yhden vapaapäivän viikossa. Vapaa-ajan harrastuksiin kuuluvat lenkkeily avopuolison ja 6-vuotiaan staffordshirenbullterrierin kanssa, kuntosali sekä uinti. Piirtämistä Mikko harrastaa harvoin, mutta kun kynä tai tussi käteen eksyy, saattaa sen parissa vierähtää helposti monta tuntia. Mikko tykkää myös katsella elokuvia sekä sarjoja omassa leffahuoneessa ja joskus aika hurahtaa kavereiden kanssa nettipelejä pelaten.


"Edes kerran vuodessa pitää päästä laskettelemaan. Tänä vuonna reissu saatiin mahdutettua tammikuuhun ja paikaksi valikoitui Levi", Mikko kertoo.

Avovaimolla on oma työnsä kaupungissa, mutta hän auttaa kiireisinä päivinä, kuten lintujen vastaanotossa ja rehun levityksessä. Äidin apu taas on tarpeen ympäristön siistinä pitämisessä etenkin kesäaikaan: hän ajaa nurmet ja huoltomaalaa rakennuksia.

Tilan kehittäminen pyörii nuoren lihatilallisen mielessä sekä töissä että vapaalla.

”Trendi on, että tilat kasvavat. Meillä viimeisin 15000 paikan laajennus tehtiin yli kymmenen vuotta sitten.”

Lähiajan iso hankinta on aurinkopaneelit, joilla tuotannossa päästään sähköenergian osalta lähemmäksi omavaraisuutta. Vähän pitemmän tähtäimen suunnitelmissa on uusi kasvatushalli. Molemmille on katsottuna paikat tilakeskuksen alueelta.

Omaan yritykseen liittyvät myös miehen uuden vuoden toiveet.

”Toivon, että ympäristölupa saadaan, sillä se tuo selvyyttä laajennuksen suunnitteluun. Tilan kehittämishommia on tarkoitus jatkaa arkea helpottavilla parannuksilla. Viljan siirtoon kuivurilta siiloihin on kehitteillä puhallusjärjestelmä.”