Eijan vastuulla on kasvattamon paperiasiat ja eläinten terveysseuranta. Hannu ja Seppo hoitavat ruokintaa, puhdistusta ja kuivitusta. Hannun avovaimon Elinan aika kuluu tuoreen perheenjäsenen, vajaan vuoden ikäisen tyttären hoidossa.

Vierailupäivänä tilalla oli käynnissä viljan murskesäilöntä sonnien evääksi. Tänä vuonna luomupelloilta on saatu hyvä ja laadukas säilörehusato ja yhteistyökumppaneilta on saatu hankittua riittävästi viljaa murskattavaksi. Kuivia paalattuja olkipaaleja on pelloilla jo 500 kpl, mikä vastaa puolta vuoden paalitarpeesta. Hyvälaatuista kuiviketta on sonnipojille tiedossa.

Puhdasrotuisia rotukarjan sonnivasikoita on Teurolla kasvatettu jo 18 vuotta ja sieltä on lähtenyt eri puolille Suomea töihin hyvän matkaa yli 1 000 puhdasrotuista sonnipoikaa. Rotukarjaa Ali-Lekkalassa on kasvatettu jo 90-luvun alkupuolelta, joten puhdasrotukasvattamotoimintaan lähteminen ei ollut vaikea päätös.

Puhdasrotuiset sonnivasikat tuodaan tilalle lokakuun alkupuolelta eteenpäin ja ne ovat 2006 valmistuneessa noin 250 paikan kasvattamossa. Eläimet tulevat noin 30 emolehmätilalta. Kaikkiaan Ali-Lekkalaan tulee näiltä tiloilta noin 600 rotukarjavasikkaa. Viimeksi pari vuotta sitten tilalle valmistui 120 sonnin uusi kasvattamo, jossa puhdasrotukasvattamon tarpeita on otettu huomioon.

Eijan ja Sepon mukaan toiminnassa on todella mielekästä olla mukana. Puhdasrotukasvattamossa eläimiä punnitaan ja tutkitaan useita kertoja ja ne rakennearvostellaan. Eläinten käsittelyä on paljon. Vaikka toiminta vaatii isäntäväeltä työpäiviä, eläintuotannon ja jalostuksen asiantuntijoiden kanssa työ on antoisaa. Eija ja Seppo toteavat, että heille vasikat tulevat emolehmätuotannon eturivin tiloilta, joten vasikoiden laatu on hyvä.

Keväisestä Tammelan sonnihuutokaupasta on tullut maankuulu karjamiesten tapaamispaikka. Alkuaikoina ennen huutokauppaa oli talonväen mukaan pientä stressiä siitä, ovatko paikat huutokauppaan riittävän siistit. Nyt on kohta 20 huutokauppaa takana, käytännön järjestelyt menevät ilman isompaa murehtimista. Aina kun jotain rakennetaan ja korjataan, mietitään asioita paljon myös puhdasrotukasvattamon ja huutokaupan näkökulmasta.

Tautiasioiden kanssa täällä ollaan täreillään koko ajan, isäntäväki toteaa. Teurastamo hoitaa teuraiden ja siitossonnien noudot puhtailla autoilla. Tautiasiat on otettava huomioon kaikessa muussakin liikenteessä. Niin turvekuljettaja kuin rehukuljettaja on saanut tarkat toimintaohjeet. Mahdollisen eläintaudin aiheuttama vahinko voi olla iso koko rotukarjaketjulle: yhtään sonnia ei myydä ja genetiikan eteen tehty arvokas työ valuu hukkaan.