Puhdasrotukasvattamon sonnien kasvuja on seurattu aina joulukuun alusta alkaen kuukausittaisilla punnituksilla. Tarkoituksena on ollut nähdä, miten yksittäisten sonnien kasvu kehittyy suhteessa toisiin samalla ruokinnalla oleviin sonneihin. Lisäksi käsittelytilanteessa on seurattu eläinten käyttäytymistä ja luonnetta.

Tarkkailujakso päättyi maaliskuussa, jolloin sonnit myös punnittiin viimeisen kerran. Tämän jälkeen jokainen puhdasrotukasvattamon sonni sai vuodenpainon ja sitä kautta vuodenpainoindeksin ja jalostusarvon.

Vuodenpainoindeksi on yksi liharotuisille naudoille laskettava kasvuindeksi syntymäpainon ja vieroituspainon ohella. Tavoitteena on toki aina eläin, joka periyttää korkeaa vuodenpainoa ja jolla on sitä kautta korkea vuodenpainoindeksi. Eläinvalintoja tehdessä vuodenpainoindeksiä on syytä tarkkailla ahkerasti, sillä sen yhteys eläimen teuraspainoon on selkeä.

Keskustelu naudanlihantuotannon ympäristövaikutuksista on vallan ajankohtainen. Myös ilmastonäkökulmasta olisi etu löytää ja hyödyntää jalostuksessa eläimet, jotka periyttävät hyvää kasvua ja hyviä teurastuloksia.

Mitäpä olet mieltä angussonni-Paven kasvutuloksista, kun vuodenpaino oli 652 kg ja vuodenpainoindeksi 125? Kasvua Pavelle kertyi tarkkailujakson aikana noin 1,75 kg/pv.

Ultrauksen jälkeen rakennearvosteluun

Sonnihuutokaupassa on jotain samaa kuin missikisoissa: ulkoinen kauneus ratkaisee, mutta sisäistä kauneuttakin pitäisi olla. Ulkoista ja sisäistä karismaa ja ne strategiset mitat, nekin pitäisi löytyä.

Pave selvitti tiensä Puhdasrotukasvattamon 240 sonnin joukosta rakennearvosteluun sekä selkälihasten ultraäänimittaukseen. Pesosen Maiju suoritti sonnien selkälihasten ultraäänimittauksen, jolla selvitettiin sonnien sisäistä kauneutta. Kuinka iso ja paksu on kunkin sonnin selkälihas? Kuinka suuri on lihaksen sisäisen rasvakudoksen osuus?

Tottuneesti asteli Pave käsittelyhäkistä ulos ja siirtyi vauhdikkaasti rakennearvosteltavaksi. Hieman turhankin vauhdikkaasti alkoi Paven rakennearvostelu. Liekö Pavea hämmentänyt suurempi ihmisjoukko ympärillä vai kotitilan väen tarkkailevat silmät, jotka olivat tulleet seuraamaan rakennearvosteluja ja katsomaan miten sonnit ovat talven aikana kehittyneet.

Faban lihakarjan päärakennearvostelijat Päivi Anttila ja Tero Mustonen rakennearvostelivat Paven rungon, lihakkuuden ja jalat (79-82-79 yht. 80), joista muodostui sonnille kokonaispisteet.

Olisihan se paremminkin voinut mennä, tuumasi varmaan Pave, joka sai jalkahuomion etujalkojen saksisorkista. Lihakkuutta löytyy jonkin verran ja selän pituutta, mutta niin löytyy myös hieman notkoselkä.

Huutokauppapäivä häämöttää jo lähellä. Sonnihuutokauppa järjestetään Mty Ali-Lekkalan tilalla pääsiäisen jälkeen lauantaina 27.4. Riittääkö Paven rahkeet huutokauppasonnien listalle? Millaisia valmisteluja huutokauppapäivä vaatii, kuka sonneista on huutokaupan halutuin?
 


Varpuniemen Paven ja muiden sonnien selkälihasten ultraäänimittauksen Puhdasrotukasvattamolla suoritti Maiju Pesonen assistenttinaan Riikka Lehtinen.

 
Puhdasrotukasvattamon sonnit esittelivät lavakarsimaansa rakennearvostelun yhteydessä.


Faban Päivi Anttila ja Tero Mustonen rakennearvostelivat kasvattamon sonnit. Tuloksiin voi perehtyä HKScanin nettisivuilla.


Paven matkassa -juttusarja kertoo aberdeen angus -sonni Paven tarinan syntymätilalta Puhdasrotukasvattamoon Tammelaan ja sieltä mahdollisesti siirtymisen astutussonniksi emolehmätilalle. Juttusarjassa kerrotaan Paven silmin, mitä Puhdasrotukasvattamon tarkkailujaksolla talven aikana sonneille tapahtuu ja mitkä ovat ne ominaisuudet, joilla päästään vuotuiseen sonnihuutokauppaan ja mitä ominaisuuksia hyvällä astutussonnilla on oltava.

Lue myös juttusarjan aiemmat osat:
Osa I
Osa II: kasvua ja luonnetta