Kolmannen polven kuljetusyrittäjä kertoo työpäiviensä kuluvan vaihtelevasti puhelimessa, autossa ja tiloilla eläinten haussa. Toimenkuvassa yhdistyvät hankinta, logistiikkasuunnittelu ja itse kuljetukset. Kyydissä on toisinaan teuraita, toisinaan välityseläimiä, eikä yksikään päivä ole samanlainen kuin edellinen.
 
"Näin se on meillä iän päivän ollut, että reitit suunnitellaan itse. Sillä saadaan noutoihin joustavuutta. Voidaan tehdä muutoksia tarvittaessa lyhyellä varoitusajalla."
 
"Monipuolisuus on työni paras puoli. Vaikka käydään samoilla tiloillakin, tapaamistilanteet ovat aina erilaisia."
 
Perheyrityksessä työskentelee oma 23-vuotias poika Waltteri sekä yksi ulkopuolinen kuljettaja, ja Marko tuuraa tarvittaessa molempia. Kirjallisista töistä kotikonttorilla huolehtii vaimo Katja.
 
"Siinä se on se meidän rinki. Ja eläkkeellä oleva isäukko paikkaa, jos on tarvetta."
 
Työkaverina Marko ei usko olevansa niitä helpoimpia. 
 
"Vaimo kuvailisi ehkä vaativaksi. Pyrin siihen, että kaikilta onnistuisi työt samalla lailla kuin itseltäni. Kun menee hyvin ja kaikilla on mukavaa, olen leppoisa, mutta vastuksia kun tulee niin tulistun helposti", hän tunnustaa.
 
Eläinten kanssa toimiminen on Markolle niin luontaista, että hän kokee olevansa siihen syntynyt. Eläinkuljettajaksi ei ole kouluja, eikä kaikista siihen ole, hän sanoo.
 
"Pitää olla halu ja into oppia. Tärkeätä on, ettei pelkää eläimiä, mutta silti pitää osata varoa. Eläimet ei ole tyhmiä, ne aistivat pelon ja hermostuvat silloin itsekin."
 
Työturvallisuus on Markolle tärkeä asia ja siitä hän pyrkii muistuttamaan muitakin. Turvallisuutta on hänen mukaansa kohentanut se, että kuljettajien ajoaikoja rajoitetaan. Ennen ajettiin niin kauan kuin silmät jaksoivat, ja silloin kuljettaja ei lastatessa aina ollut kyllin varuillaan. 
 
Kehitettävääkin työssä löytyy vielä, erityisesti tekniikasta. Autojen vaakojen ja tietojärjestelmien Marko toivoo oppivan keskustelemaan keskenään, jolloin kuljettajalta jäisi manuaalista kirjaamista pois. Mahdollisuuksiin on tartuttava, jotta työn teko sujuvoituisi entisestään.
 
pudasautot_600.jpg
Markolla on ajossa kolme autoa. Pienimmällä autolla ajetaan perinteisiä ja ternivasikoita. Keskikokoisella välityseläimiä ja täysikasvuisia. Yhdistelmä on täysikasvuisille naudoille. 

Marko on huomannut, että asiakkaat arvostavat nopeita noutoja. 
 
"Kaikille ei hinta ratkaise, vaan se, että eläimet liikkuvat nopeasti. Me pääsemme usein hakemaan eläimen jo samana päivänä. Neuvon asiakkaitani ottamaan kiiretapauksissa puhelimen käteen ja soittamaan."
 
Monille on tärkeää myös, että hankintaedustaja on lastauksessa mukana. Siinä tilanteessa monet juttelevat asioitaan ja kertovat huolistaankin. Marko kokee luottamuksen syntymisen asiakkaan kanssa työnsä rikkaudeksi.
 
"Rouvan kanssa on puhuttu, että tässä työssä pitää ratketa moneksi, psykologista avioliittoneuvojaan."
 
Marko asuu Alavieskassa vaimonsa ja kahden poikansa kanssa. Nuorempi poika on menossa ensi kesänä armeijaan ja suuntaa sen jälkeen liikunta-alan ammattiin. Perheen kaksi tytärtä ovat jo muuttaneet omilleen. Vanhin tytär opiskelee Rovaniemellä opettajaksi ja toiseksi vanhin työskentelee Kalajoen Sani Fanissa liikuntatiimin esimiehenä. 
 
Vapaa-aikaansa Pudakset viettävät mielellään Vuokatin maisemissa hiihdellen ja lenkkeillen. Kesäpaikka heillä on Kalajoella, missä aika kuluu enimmäkseen luonnossa liikkuen. 
 
"Jonkinmoisessa kunnossa pysyäkseni käyn myös salilla harjoittelemassa painojen kanssa. Mutta ei sille paljon aikaa jää."
 
hukka_600.jpg
Pudaksen perhe hoitaa tuttavan 6-vuotiasta palveluskoira Hukkaa 2 – 3 viikkoa vuodessa. Hukka on päässyt perheen mukana myös Vuokatin maisemiin. 
 
 
Tämä juttu oli Perjantai-sarjan ensimmäinen osa. Esittelemme viikoittain yhden ketjumme tuottajista, kuljettajista tai asiantuntijoista. Kuka suunnittelee eläinkuormia, mitä miettii kuljettaja ajellessaan Suomen teitä ja millainen on ison maitotilan työpäivä – mm. näihin kysymyksiin saat vastauksen perjantaisin Kotitilalta-blogista.

Kenet haluat meidän esittelevän? Laita toiveesi osoitteeseen: katja.toivanen@hkscan.com