Kyllä se sieltä saapuu, nimittäin kevät. Ja tänä vuonna jo 16. kertaa kevät tuo tullessaan sonnihuutokaupan Tammelassa. Pöhinä emolehmien ja emolehmätuotannon ympärillä on tänä vuonna selvästi havaittavissa - ja hyvä niin, sekä tuottajien että suomalaisen laadukkaan naudanlihantuotannon kannalta.


Faban Päivi Anttila suorittamassa rakennearvostelua

Puhdasrotukasvattamosta emolehmätilan tärkein eläin

Olen saanut olla hyvin etuoikeutettu päästessäni seuraamaan, mitä puhdasrotukasvattamossa on tapahtunut kuluneen talven aikana. Verestän hieman muistojani ja palataanpa muutama kuukausi ajassa taaksepäin. Puhdasrotukasvattamoon saapui marraskuussa 2017 joukko eri rotujen kasvattajien sonneja kasvukokeeseen. Tähän mennessä tuo joukko on kerryttänyt mukavasti lisäkiloja ja ovatpa nuo sonnit totutelleet käsittelyyn tilanväen hellässä hoidossa.

Juhani Nummisen johdolla puhdasrotukasvattamon toiminta on vuosien saatossa kehittynyt entisestään, ja tiloille on päätynyt astutuskäyttöön maan parhaimpiin lukeutuvat sonnit. Niin siinä taitaa käydä myös tänä vuonna. Sonnien kuukausittaiset punnitukset, Maiju Pesosen suorittamat ultraäänimittaukset sekä Faban Päivin ja Teron tekemät rakennearvostelut on hoidettu vankalla ammattitaidolla. Minulta ei ole jäänyt huomaamatta myöskään karjasilmää ja intoa, joka Johanna Jahkolalla on mukanaan hänen seurassaan ollessaan.


Maiju Pesonen selvitti sonnien selkälihasten ominaisuuksia ultraäänimittauksilla

Tiukan seulan läpi - tutustu jo etukäteen sonneihin

Tutulle sananlaskulle: ”Erotellaan jyvät akanoista” on tullut minulle menneen talven aikana aivan konkreettinen merkitys. Jokaisen siitossonnin ostajan tulisi pohtia, mitä tarkoittaa hankkia sonni puhdasrotukasvattamosta. Kasvattamosta, jossa on kasvamassa samalla kertaa jalostajien vuosikerrallinen sonneja samalla ruokinnalla, samassa kasvatusympäristössä ja käyden läpi ennalta sovitut tutkimukset ja arvostelut. Vääjäämättä päädymme tilanteeseen, jossa jyvät on eroteltu akanoista ja päätelmät sekä paremmuusjärjestyksen voi tehdä itse kukin täältä sonneihin tutustumalla. Ei saa unohtaa sitä seikkaa, että näillä sonneilla on niin sanotusti terveen paperit kasvattamon terveydenhuolto-ohjelman, hyvän tautisulun ja jatkuvan sonnien terveydentilan tarkkailun ansiosta.

Huutokaupassa pääsemme tapaamaan livenä nämä sankarit, mutta sitä ennen sonneihin voi tutustua tänä keväänä etukäteen myös videoiden avulla. Tutustu rauhassa sonnien Tinder-videoihin, arvostelutuloksiin ja tule valitsemaan itsellesi karjasi tärkein eläin!

Olet lämpimästi tervetullut sonnihuutokauppaan. Nähdään Tammelassa!