Viljat kärsivät kuivuudesta koko Suomessa ja sadot jäivät 30-70 prosenttiin normaalista. Tilat, jotka ovat normaalisti myyneet viljaa, eivät nyt saaneet viljaa edes karjan tarpeeseen koko vuodeksi.

Säilörehutilanne on pääosin hyvä. Vaikka toinen sato meni monilla täysin pommiin, oli ensimmäinen sato hyvä. Ensimmäinen sato saattaa kuitenkin laadullisesti olla vaihteleva katkonaisen korjuuajan ja nopeasti laskeneen D-arvon takia. Pääasia on, että rehua on runsaasti. Tämän takia kaikki, myös keskinkertaisesti kasvaneet kolmossadot, kannattaa korjata. Tyypillisesti kolmosen korrenmuodostus on vähäistä ja se on sulavuudeltaan hyvää.

Hyvin sulavan säilörehun kanssa viljan osuutta voidaan rajoittaa selvästi kasvun siitä heikkenemättä. Kun reilu kymmenen vuotta sitten viljan hinta ensimmäisen kerran nousi hallitsemattomasti, tehtiin sonnitiloilla havainto, että hyvän säilörehun kanssa 70 % korsirehun osuus ei vielä aiheuta kasvutappioita. Heikosti sulavalla säilörehulla kasvutappioita tulee suuremmallakin väkirehutasolla.

Tuoreleike on yksi mahdollisuus viljan korvaajaksi. Uudistuneen Sinetin Opi Uutta -osiossa on katsottavissa 30.3.2021 pidetty luento, jossa käsitellään tuoreleikkeen mahdollisuuksia.

Kuva: Kari Kylänpää