Aki Alituvan kotitilalla Nousiaisissa oli pieni lihasikala, kun hän 16 vuotta sitten aloitti isäntänä. Ensimmäisen emakkosikalan hän rakennutti 2005.

Investointia edelsi pohdinta tulevasta tuotantosuunnasta. Peltomaan korkean hinnan vuoksi kasvituotannon laajentaminen peltoa ostamalla oli poissuljettu ajatus. Broilerisopimuksia ei ollut tarjolla uusille tuottajille. Emakkosikala näytti sen sijaan tarjoavan mahdollisuuksia nuorelle ja pelottomalle yrittäjälle.

Pystymetsästä Alitupa ei porsastuotantoon lähtenyt. Ennen investointia hän perehtyi alaan useilla tiloilla Suomessa, Tanskassa ja Hollannissa. Tuleva isäntä halusi kokemusta ison mittakaavan tuotannosta.

”Olisinko ollut juuri 18 täyttänyt, kun lähdin harjoitteluun Tanskaan. Pääosin hankin tietotaitoni yhdellä Suomen huipputiloista, MTY Korhosella, jossa työskentelin reilun vuoden”, Alitupa kertoo.

Isojen sikaloiden tiukat bioturvakäytännöt ja systemaattisen työskentelytavan hän omaksui käyttöön heti myös omalla tilallaan. Esimerkiksi 48 tunnin sääntö ulkomailta palatessa ennen sikalaan menoa koski kaikkia. Autojen alustat pestiin työntekijöiden käytyä niillä Suomen ulkopuolella. Porsaat haettiin aina viikon aluksi puhtaalla autolla.

Jyrsijöiden torjunta omiin käsiin 

Vaikka kaikki riskit pyrittiin hallitsemaan, sikalaan tuli salmonellatartunta vuonna 2018. Alitupa pitää jyrsijöitä tai naakkoja todennäköisimpänä syynä.

”Torjunnasta olisi pitänyt huolehtia vieläkin paremmin. Porsitusosastolla oli hollantilaistyyppinen ilmanvaihtojärjestelmä, jossa karsinoiden alla oli muovialtaat puurakenteiden päällä. Raikas ilma kulkeutui eläintilaan altaiden alta. Jyrsijät olivat piileskelleet lattian alla ja käyneet öisin porsaiden maitokupeilla. Saastunta siirtyi porsaiden mukana välikasvatukseen.”

Saneerauksessa porsitusosastojen lattiat piikattiin auki, ylin maakerros poistettiin niiden alta ja maa kalkittiin. Koko sikalan perusteellinen puhdistus pääosin omalla työvoimalla kesti runsaan vuoden. Työtunteja urakka vaati huikeat 40 000.

Saneerauksen onnistumisessa vaaditaan äärimmäistä tarkkuutta, Alitupa sanoo. ”Pitää nähdä pahimmat uhkakuvat ja reagoida niihin vähättelemättä riskejä. Mihinkään ei saa jäädä pölyä eikä likaa.”

Jyrsijöille ei haluttu antaa enää toista mahdollisuutta. Betonielementtien kaikki saumat ja läpiviennit suojattiin rosteripellillä. Sisätiloissa ja peltoaukealla sikalan ympärillä on 200 syöttiasemaa.

”Tuotantorakennuksissa ei saa olla lähtökohtaisesti yhtään kulkureittiä jyrsijöille. Ja torjunnasta huolehdimme itse, se on todella tehtävä viimeisen päälle.”

Saneeraus vei porsitushäkit

Yrittäjä näkee vastoinkäymisessäkin mahdollisuuden. Kun porsitusosastot jouduttiin rakentamaan uudelleen,
Aki Alitupa hyödynsi tilaisuuden ja siirsi emakot häkeistä vapaaporsitukseen.

”Tukipolitiikka ohjaa voimakkaasti vapaaporsitukseen. Kolmella isolla konsultointiasiakkaallamme emakot porsivat jo vapaana ja olemme muodostaneet neljän tilan kesken vertailuryhmän, jossa vetäjät vaihtavat ajatuksia eri osa-alueiden kehitysmahdollisuuksista.”

Sikalaa alettiin täyttää uudelleen viime vuoden kesäkuussa. Porsaita alkoi syntyä toukokuussa 2020. Uuden menetelmän haasteina Alitupa pitää työturvallisuutta ja suurempaa työllistävyyttä.

”Osa emakoista saattaa puolustaa aggressiivisesti porsaitaan. Ja työn määrä lisääntyy, sillä hoitajan on oltava enemmän läsnä pahnueen ensimmäisinä viikkoina, jotta kuolleisuus ei nouse. Ukrainan asettama matkustuskielto tuo työvoiman riittävyyteen lisähaasteita.”

Uusia liiketoimintakonsepteja

Aki Alituvalla on maatilan lisäksi muutakin yritystoimintaa.
Plus Henkilöstö Oy hoitaa maatalouden laiteasennuksia ja vuokraa työvoimaa. Pig Consulting Oy maahantuo Cloudfarms-managementohjelmistoa, konsultoi sikatilojen managementia ja vapaaporsitusinvestointeja sekä tekee bioturvasuunnitelmia. Yrityksen palkkalistoilla on neljä porsitusyksikön vetäjää, joista kolme on töissä asiakkaiden sikaloissa. Uusin yhtiö, Agrowise Oy, tuo maahan tanskalaisia Washpower-robottipesureita broiler- ja sikatiloille.

”Ensisijainen päämäärämme on auttaa asiakastiloja vapaaporsitusinvestoinneissa suunnittelusta lähtien. Vanhojen tilojen saneeraukset, kalusteasennukset sekä tuotannon ylösajo kuuluvat myös kokonaiskonseptiimme”, Alitupa sanoo.

akia.JPG
Aki Alitupa (kuvassa keskellä) aloitti porsastuotannon 16 vuotta sitten. Ammattitaitoinen henkilökunta on avainasemassa, kun tuotanto vapaaporsitukseen remontoidussa emakkosikalassa ajetaan ylös. 

Kuvat: Alituvan tila

Juttu julkaistu alun perin Kotitilalta-lehdessä 01/2020.