Nopea mullistus on menossa myös finanssi- ja sijoitusalalla, jossa institutionaaliset sijoittajat ja rahoittajat arvioivat entistä enemmän yrityksiä ympäristön (Environmental), yhteiskunnan (Social) ja yritysten hallinnon (Governance) näkökulmasta. ESG:n nousu näkyy mm. sijoitus- ja luottosalkkuissa yritysten hiilidioksidipäästöjen vähennystavoitteina.

Yritysten ESG-arvioinnissa on haasteensa. Tuoreessa tutkimuksessa eri vastuullisuusluokittajien arviot samoista yhtiöistä korreloivat vain 60-prosenttisesti, kun luottoluokittajat onnistuivat 99-prosenttisesti.
Datan puutteiden lisäksi arviointia vaikeuttaa se, että vastuullisen yritystoiminnan määrittelyyn liittyy usein vahva tunnelataus. Ja ruoka jos mikä on meille kaikille maun, helppouden ja omavaraisuuden lisäksi ennen kaikkea tunneasia.

HKScanin yksi neljästä strategisesta painopistealueesta on edistyksellinen vastuullisuustyö. Alkutuotannossa vastuullisuustyö pureutuu ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin.

Lanseerasimme maaliskuussa sopimustuottajille ilmastokoulutuksen, joka on osa HKScanin hiilineutraalin ruoantuotannon tavoitetta Zero Carbon -ilmastosuunnitelman mukaisesti. Käymme koulutuksessa läpi, mistä kotieläintilojen hiilijalanjälki muodostuu ja millä teoilla voimme pienentää hiili- ja vesijalanjälkeä, vähentää rehevöitymistä ja edistää luonnon monimuotoisuutta. Hyödynnämme ilmastokoulutuksessa kaikkea sitä, mitä olemme oppineet yhdessä Agrofood Ecosystem® -pilottitilojen ja partneriverkoston kanssa.

Eläinten hyvinvointia kehitämme mm. osana Laatutila- ja Optipossu-ohjelmia sekä hankkeita. Sen lisäksi kokeilemme pilottitilalla tekoälyn mahdollisuuksia eläinten käyttäytymisen tarkkailussa. Tekoäly ei korvaa ihmissilmää eläinten hyvinvoinnin varmistamisessa, mutta sen avulla saamme uutta tietoa ja näkökulmaa.

Työ eläinten hyvinvoinnin ja ympäristön eteen ei ole uutta, olemme tehneet sitä vuosikymmenet. Vastuullisuustyö kuitenkin nivoutuu jatkossa entistä tiiviimmäksi osaksi sopimustuotantoa. Olemme uuden edessä, mutta samalla meillä on jo pitkä tie takana. Sama pätee koronaan, joka näyttää seuraavan meitä vielä hetken, jos toisenkin. Pitäkää huolta itsestänne!

Onnistuneita kevättöitä toivottaen
Veli-Matti Jäppilä

Kuva: Pauliina Puputti
Juttu on julkaistu alun perin Kotitilalta-lehden 01/2021 pääkirjoituksena.