”Opiskeluun kuuluvat työharjoittelut suoritin Kanadassa emolehmätiloilla. Oli mielenkiintoista tutustua tuotantoon isossa maassa, johon mahtuu sekä maantieteellisesti että ilmastollisesti niin erilaisia alueita,” hän kertoo.

Mikä sitten sai nuoren naisen lähtemään maatalousalalle, kun valittavana olisi ollut käytännössä mikä koulutusala tahansa?

”Olen kotoisin maatilalta, joten agrologin ammatti oli lukion jälkeen luonnollinen valinta. Meillä on kotona pieni emolehmäkarja, jonka kanssa olen touhunnut ihan nuoresta likasta lähtien. Tykkäsin pienenä tyttönä talutella vasikoita narussa ja muutenkin puuhastella nautojen kanssa kaiken liikenevän vapaa-aikani.”

Reippaalle nuorelle naiselle loikka Urjalasta Savoon ei ole ollut niin suuri kuin helposti ulkopuolinen voisi kuvitella. Tahto ja halu päästä työskentelemään naudan hankinnan parissa oli niin kova, että tilaisuuteen Lehtinen tarttui epäröimättä.

”Sain asunnon Lapinlahdelta ja olen kovasti tykännyt kunnasta. Aivan ihana paikka asua, kaikki tarpeellinen löytyy läheltä ja ison tien varresta on kätevää liikkua joka suuntaan alueellani. Kieltä en vielä kovin sujuvasti puhu, mutta muutamia sanoja jo olen oppinut savoksi,” Lehtinen kertoo nauraen.

Vastaanotto on ollut alueella hyvä, tuottajat ovat toivottaneet uuden aluevastaavansa tervetulleeksi.

”Eräs isäntä tosin huolehti, että mitenkäs se etelän tyttö tänne Savoon nyt kotiutuu, pitäisi kuulemma savolainen sulhanen äkkiä löytää. Sen tässä kyllä ainakin on oppinut, että täällä vastuu tosiaan on kuulijalla!” kertoo Lehtinen pilke silmäkulmassa.

Maitotiloilla kierrellessään Lehtinen on nopeasti huomannut eron etelän suunnalta tuttuihin tiloihin.

”Tuotanto on täällä merkittävästi monipuolisempaa kuin etelän suunnalla. Täällä Savossa, jossa sijaitsee merkittävä osa Suomen maidontuotannosta, tiloja on paljon ja ne ovat hyvin moninaisia. On ihan pieniä, keskikokoisia ja sitten todella suuria, ja jokaisella tilalla on omat tapansa tehdä työtä. Mielenkiintoista on ollut päästä tutustumaan maidontuotantoon niin monipuolisesti ja nähdä se valtava ammattitaito, joka alueelta maidontuotannosta löytyy.”

Vapaa-aika Lehtisellä kuluu koiraharrastuksen parissa. Aikaisemmin hän treenasi koiransa kanssa aktiivisesti agilitya ja rallitokoa, nyt enin veren maku on suusta kadonnut ja koiran kanssa tulee treenailtua vähän kevyemmin.

Lisäksi Lehtinen kertoo, että se vapaa-aika, mikä ei kulu koiran kanssa touhutessa, menee sitten opiskellessa.

”Luen kaikki mahdolliset emolehmätuotannon uudet julkaisut ja osallistun koulutuksiin ja webinaareihin. Haluan kehittää ammattitaitoani ja se vaatii ponnisteluja myös vapaa-aikana.”

Lehtisen haaveissa olisi löytää Savon suunnalta porukka, jossa voisi vesipelastusta harjoitella koiran kanssa.

Riikan ja muiden aluevastaavien yhteystiedot löytyvät naudan asiantuntijat -sivulta.

Kuvat: Tero Hakala, Satu Anttonen