Tullessaan liha-alalle vuonna 2016 Vanhapelto oli tehnyt kymmenen vuotta töitä paikallisen vakuutusyhtiön maatila-asiakkaiden parissa. HKScanin tuottajapalvelussa hän työskenteli ”myyjänä ja jokapaikan höylänä” nelisen vuotta.

Viime vuosi vierähti sähköyhtiön leivissä, kunnes hän haki ja pääsi avoimeksi tulleeseen aluevastaavan tehtävään. Myynti- ja markkinointityö vaihtui nauta-asiakkuuksista huolehtimiseen ja uusien asiakkaiden hankintaan.

Vanhapellon koti ja konttori sijaitsevat Polvijärvellä, joten uusi pesti on ammatillisesti ja sijainnillisesti täysosuma. Pohjois-Karjalan lisäksi hänen alueeseensa kuuluu savolainen Kaavin kunta.

Hänen puhelimensa soi tiheään ja asiat vaihtelevat eläinten noudoista rahoitukseen ja sopimusasioihin sekä moniin tilan arkeen liittyviin toimintoihin. Tyypillistä työpäivää ei ole, ja se sopii Vanhapellolle hyvin. Neljänä päivänä viikossa hän pyrkii olemaan liikkeellä asiakkaiden luona niin maito- ja emolehmätiloilla kuin nautakasvattamoissakin, yksi päivä vähintään menee sitten tietokoneen äärellä toimistotöissä.

”Varsinkin alussa on tärkeä tavata ja tutustua tuottajiin. Kun on tultu tutuiksi ja luottamus muodostunut, on kaikenlaisia asioita paljon helpompi hoitaa puhelimessakin.”

Vanhapelto iloitsee saamastaan lämpimästä vastaanotosta ja kertoo hyvistä tapaamisista tiloilla.

”Sydäntäni lämmittää nähdä motivoituneita tuottajia ja heidän hyvin hoidettuja eläimiään. Ihmiset tekevät työtään positiivisella mielellä.”

HKScanin päänautayksikkö sijaitsee Outokummussa, jonne Pohjois-Karjalan tiloilta on lyhyet kuljetusmatkat. Tätä vahvuutta Vanhapelto haluaa tuoda esiin.

”Teuraita tulee koko Suomesta, ja Outokumpuun ajaessaan monikin auto pystyy koukkaamaan lähialueen poistoeläimet. Siten pystymme toteuttamaan noudot hyvinkin nopeasti. Korostan myös teurastamon paikallista työllistämisvaikutusta. Moni pitää sitä tärkeänä.”

Outokummun laitoksen ihmiset ovat Vanhapellolle tuttuja aiemmilta työvuosilta. Hänen mukaansa teurastamolla on hyvä henki ja työntekijät arvostavat tuottajia, jotka viime kädessä maksavat heille palkan. Viime aikoina yksikössä on panostettu paljon kuormien purkuun ja navetan olosuhteisiin.

”Navettaa on remontoitu eläinten hyvinvoinnin asiantuntijoiden suunnitelmien mukaan ja pyritty saamaan eläinten olot ja kulkeminen stressittömiksi. Toiminnalle on tarkat säännöt ja sitä valvotaan tiukasti.”

Eläinkuljettajat ovat aluevastaavan lähimmät työtoverit. HKScanille tultuaan Vanhapelto sai viettää päivän teurasnoudoissa ja toisen päivän välitysauton kyydissä, ja hän muistaa olleensa vaikuttunut näkemästään.

”Veti kyllä hiljaiseksi, kun näin, miten ammattitaitoisesti se sujui. Siinä ei auta hätäillä eikä hermostua, kyllä eläimet sen vaistoaa. Kuljettajien kanssa ollaan yhteydessä lähes päivittäin, he ovat silmäni ja korvani tiloilla käydessään.”

Vanhapelto toivoo, että tiloilla miellettäisiin lastausolojen ratkaiseva merkitys työturvallisuudelle. Hyvät olosuhteet parantavat sekä ihmisten että eläinten turvallisuutta ja vähentävät tilanteeseen liittyvää stressiä eläimillä.

”Parannuksia saadaan tehtyä ilman isoa rakennusurakkaa. Kannattaa kysyä vinkkejä kuljettajilta, he ovat ammattilaisina nähneet paljon erilaisia toimivia ratkaisuja”, hän kannustaa.

Vanhapellon viisihenkinen perhe asuu maatilalla, jolla isäntä harjoittaa kasvinviljelyä ja metsätaloutta. Esikoinen, 17-vuotias poika asuu viikot ammattikoulun asuntolassa. 15- ja 7-vuotiaat tyttäret kulkevat koulumatkansa taksilla.

”Perheemme on kaikkiruokaista porukkaa, kaikille maistuu hyvä liha, olipa se nautaa, possua tai broileria. Kasviksia ja marjoja saamme anopilta, viimekin vuonna mustikat vaan ilmestyivät pakastimeen. Hän asuu lähellä ja on viimeisen päälle viherpeukalo. Omassa kasvimaassa meillä on lähinnä salaattia ja pientä yrttiviljelyä”, Vanhapelto kertoo.

”Vapaa-ajalla liikutaan lähiympäristössä, nyt kun jumpat ja muut harrastukset ovat tauolla. Raivaussahaa osaan käyttää ja tykkään hoitaa taimikoita, siinä tulee samassa paketissa hyöty ja liikunta. Mökki meillä on Juuassa, siis melko lähellä, ja Lapissa tykkäämme käydä asuntoautoilemassa.”

Vanhapelto toivoo yhteydenottoja nautatilallisilta matalalla kynnyksellä.

”Olipa asia iso tai pieni, vastaan aina puhelimeen mielelläni, sitä varten täällä ollaan!”

 

Ninan ja muiden aluevastaavien yhteystiedot löytyvät naudan asiantuntijat -sivulta.