Petri Vuorio ajaa isänsä Timo Vuorion kanssa vasikoita HKScanin lukuun Tampereen eteläpuolelta Kaakonkulmaa ja itäistä Uuttamaata myöten. Haastattelupäivänä hän on lähtenyt aamuvarhaisella keräämään kuormaa. Kuskia on vaihdettu puolilta päivin Lahdessa, ja isä palaa tyhjän auton kanssa illaksi kotiin. Näin auto kulkee keskimäärin 20 tuntia vuorokaudessa.

Petri Vuorio kertoo kasvaneensa yrittäjyyteen kuin itsestään. Perheyrityksen leivissä hän aloitti vakituisesti vuonna 1997, sitä ennen kokemusta oli kertynyt kesätöiden kautta.

”Vaihtoehtoja ei oikeastaan mielessäni ollut”, hän kertoo.

Alkuun vasikka- ja porsaskyydit vuorottelivat, mutta viimeiset 13 vuotta Vuoriot ovat ajaneet yksinomaan vasikoita.

Maitotilojen sonnivasikat toimitetaan yli 10 vuorokauden ikäisinä ternikasvattamoihin. Autoon sopii 40-50 pikkuvasikkaa tai 25 välikasvatettua vasikkaa. Loppukesällä, laidunkauden jälkeen Vuoriot ajavat myös emistään vieroitettuja pihvirotuisia vasikoita, jotka viedään loppukasvatukseen erikoistuneille nautatiloille. Silloin kuljettajalla saattaa olla kuorman teossa apunaan toinen mies.

Kotieläintuotanto on ollut melkoisessa rakennemuutoksessa, joka Vuorion arvion mukaan ei ole vieläkään loppunut. Tilojen määrä vähenee ja yksiköt suurenevat. Viimeisen kymmenen vuoden aikana vasikoiden laatu on koko ajan parantunut.

”Juottoautomaatit ovat yleistyneet ja vasikoiden painot nousseet. Nyt vasikat ovat pulalla ja ne haetaan sitä mukaa, kun ne listalle ilmoitetaan. Eivät ne kauaa viivy.”

Alalla tapahtuneista muutoksista huolimatta viljelijät ovat pysyneet samanlaisina.

”Tilat ovat tulleet tutuiksi, ja kuulumiset vaihdetaan aina. Jutellaan maataloudesta, mutta monista muistakin aiheista. Koronarajoitusten vuoksi nyt on pidettävä etäisyyttä, joten juttutuokiot ovat tavallista lyhyempiä.”

Maitotilat ovat eri kokoisia, ja usein kerralla lähtee kyytiin vain yksi tai kaksi terniä. Hankalaa kuljettajan kannalta on, jos vasikan joutuu hakemaan monen mutkan takaa. Vuorio toivoo aina, että lähtijät olisi otettu valmiiksi oven luo. Se auttaisi hallitsemaan myös tautiriskiä, jota jokainen ulkopuolinen navetassa kävijä lisää.

”Monilla tiloilla vasikat ovatkin jo melkein oven raossa odottamassa ja vasikkakortit löytyvät helposti karsinan aitaan kiinnitetystä postilaatikosta. Laatikkoon on myös helppo jättää kuitti noudosta.”

Vuorio soittelee päivittäin HKScanin Saana Kaappolan kanssa, joka tekee kuormasuunnitelmat. Tilalle hän soittaa autosta aina vähän ennen saapumistaan, jotta nouto sujuisi mahdollisimman ripeästi.

Lahtelaissyntyinen Vuorio asuu Hollolan Kukkilassa vaimonsa ja kolme lapsensa kanssa. Poika on 15-vuotias ja tyttäret 14- ja 5-vuotiaat. Perheen vapaa-aikaan kuuluvat kävelylenkit staffi-rotuisen koiran kanssa.

”Se on sellainen vahva jutikka, lapset eivät saa sitä yksin taluttaa”, Vuorio kuvailee nelijalkaista perheenjäsentä.

Kesällä Vuoriot viettävät mielellään mökkilomaa vuokramökillä.

”Pidän lomaa maksimissaan kaksi viikkoa yhteen putkeen. Silloin meidän auto kerää vasikoita toisen kuljettajan kyytiin, tai täytetään kasvattamoja lähiseudulla.”

 

Kurkkaa pariin Petrin ottamaan kuvaan irtoaidoilla toteutetuista hyvistä vasikoiden lastauspaikoista - voisiko jompi kumpi malli toimia myös omalla tilallasi?