Koronapandemia ja ärhäkkäät eläintaudit ravistavat kuluttajien ja tuottajien arkea ja yritysten liiketoiminnan perustaa. Ne haastavat kykyä toimia järkevästi tässä hetkessä, kun tulevaisuus on normaalia hämärämmän peitossa. Haasteelliset ajat korostavat mielestäni myös keskustelua ilmastomuutoksesta ja ruoasta.

Nykymaailmassa yrityksen on pystyttävä konkretisoimaan vastuullisuus sekä sanoin että teoin kaikille sidosryhmille. Enää ei riitä se, että tukee nuorisourheilua ja kertoo huomioivansa ympäristövaikutukset.

Matkallaan monipuoliseksi ruokataloksi on HKScanilla myös vastuullisuus otettu keskeiseksi osaksi yhtiön strategiaa. Keskitymme vastuullisuustyössämme neljään teemaan: terveellinen ruoka, ympäristö, oma yhteisömme ja eläinten hyvinvointi. Alkutuotannossa tämä kulminoituu Agrofood Ecosystem® -työhön, joka tuottaa ketjussamme tietoa taloudellisesti kannattavan ja kestävän lihantuotannon tueksi.

Olemme kuluneen vuoden aikana laskeneet hiilijalanjäljen Kariniemen® ja HK Ehta® -pilottitiloilla sekä Rypsiporsas® -tiloilla osana Agrofood Ecosystem® -työtä. Laskelmat osoittavat, että hiilijalanjälki muodostuu kotieläintiloilla pääosin eläinten syömästä rehusta.

Pilottitiloilla tehty työ antaa meille suuntaviivoja, miten voimme pienentää ketjumme hiilijalanjälkeä. Hiilijalanjäljen madaltaminen erityisesti peltoviljelyssä on tulevina vuosina yhteinen haasteemme. Tilatason toimenpiteet liitetään osaksi sopimustuotantoa. Ensimmäiset askeleet otamme jo ensi vuoden puolella.

Suomalainen ruoka on ainutlaatuinen yhdistelmä puhtautta, osaamista ja vastuullisuutta. Hyvää Suomesta –projektin Suomalaisen ruoan päivä, jota vietimme tänä vuonna toisen kerran, kiteyttää mielestäni arvon oivallisesti. Se sopii myös meidän ketjuumme. Vastuullisesti tuotetusta suomalaisesta ruoasta on kerrottava isolla äänellä – yhdessä.

USA:n presidentinvaaleista opimme, että neutraalius on vanhanaikaista. Kaikkia ei voi miellyttää ja samalla menestyä. Agrofood Ecosystem® ja kerätty data tarjoavat uusia avauksia viestinnän lisäksi alkutuotannon kehittämiseen.

Rauhallista joulunaikaa kaikille sopimustuottajillemme sekä kiitos kuluneen vuoden hyvästä yhteistyöstä.