Mattila työskentelee sikateuraslinjan loppupäässä, jossa ruhoille suoritetaan lopputarkastus ja ruhot siistitään ennen kuin ne siirtyvät paloitteluun. Työt siinä kohdassa linjaa alkavat aamulla seitsemän jälkeen ja päättyvät vähän ennen neljää iltapäivällä.

”Ensimmäisen kerran olin teurastamolla kesätöissä vuonna 2016. Meillä on kotona lihasikala, ja sitä kautta HKScan oli yrityksenä jonkin verran tuttu”, Mattila kertoo.

Hän jatkoi talossa yhtä soittoa syksyyn 2018 saakka, kunnes aloitti liiketalouden opinnot Hämeen ammattikorkeakoulussa. Sen jälkeen opiskelija on palannut kesäisin teuraslinjalle tienaamaan.

”Teurastamolla on mukava olla töissä. Hyvä työporukka on se isoin motivaattori, ja palkkakin on hyvä.”

Vuosien mittaan vakituiset työntekijät ovat tulleet Mattilalle tutuiksi, ja myös monet kesätyöntekijät palaavat hänen laillaan hommiin aina uudestaan. Työporukka on miesvaltainen, mutta naisiakin linjalla on, Mattila kertoo.

”Työ ei sinänsä ole raskasta, mutta tietty yksitoikkoisuus pitää kestää linjalla työskennellessä. Jotkut työvaiheet ovat tietysti rankempia kuin toiset, eikä tämä työ kaikille sovi.”

Koronapandemia näkyy töiden järjestelyssä Mattilan mukaan esimerkiksi siten, että kontakteja henkilöiden välillä on minimoitu muun muassa taukotila- ja työvuorojärjestelyin ja pitämällä turvavälit. Linjalla työskenneltäessä käytetään myös asianmukaisia suojavarusteita.

Kotitilalta Matkusta Mattila hurauttaa kesätöihin parissa kymmenessä minuutissa. Maataloustöihin hänen ei tarvitse osallistua työpäivän jälkeenkään, sillä kaksi vanhempaa veljeä ovat kesällä vanhempien apuna. Vuoron päätyttyä kesäpäivää on vielä pitkälti jäljellä.

Mattila harrastaa frisbeegolfia ja viikonloppuisin mökkeilyä kaveriporukalla.

”Tykkäisin kyllä matkustella kauempanakin, mutta näin matkustusrajoitusten aikana mökkeily kelpaa minulle hyvin”, hän sanoo.

Grillaaminen on isossa roolissa Mattilan ja hänen ystäviensä mökkeillessä.

”Kesällä tulee grillattua mahdollisuuksien mukaan paljon, kun kerrostalossa asuvalle se ei usein ole mahdollista. Tänä kesänä on grillattu usein burgereita. Ihan vaan makkaraa menee myös paljon, samoin pihviä.”

Ammattikorkeakouluopinnot alkavat etäopetuksena jälleen syyskuussa. Mattilalla koulua on jäljellä vielä puolitoista vuotta ennen valmistumista tradenomiksi (AMK). Viimeisen opiskeluvuoden kesätyöpaikan hän pyrkii löytämään omalta alaltaan.

”Ellei se onnistu, työ Forssan yksikössä on jatkossakin hyvä vaihtoehto. Kyllä hyvässä porukassa kelpaa tehdä töitä.”