Vielä maanantaina 16.3., kun olimme punnitsemassa vuoden painoja, suunnittelimme pitävämme fyysisen huutokaupan pienempänä niin, että paikalle pääsisivät vain rekisteröityneet huutajat. Samana iltana oli kuitenkin Valtioneuvoston tiedotustilaisuus ja selvisi, että fyysistä huutokauppaa ei voi lainkaan pitää, vaan pitää löytää sähköinen väylä. Tiesimme, että tuottajilta sähköinen osallistuminen onnistuu hyvin, mutta saammeko nettiin ohjelman valmiiksi, kun aikaa ei kuitenkaan ole paljon.
 
Rakennearvostelu, sonnien ultraus ja indeksilaskenta olivat seuraavalla viikolla ja samoihin aikoihin saimme ensimmäisen ehdotuksen netissä pidettävästä sonnihuutokaupasta. Samalla kun valmistelimme omaamme, seurasimme Ruotsin sonnihuutokauppaa, joka pidettiin jo maaliskuun lopulla. Saimme sieltä vinkkejä, mikä on onnistunut ja mitä pitää välttää.

Sonnihuutokauppaa edeltävät viikot ovat aina olleet työntäyteisiä. Aika kaikkien tulosten valmistumisesta katalogin painoon ja Sonnihuutokauppaan ei ole pitkä. Tänä vuonna karanteeni teki oman säväyksensä, ja painoin toimistolla yksin pitkiä päiviä, että sain aineistot valmiiksi, jotta valitsemamme yhteistyökumppani Prospectum pääsi tekemään varsinaisia sivuja. Nostan heille hattua, sillä heillä oli 9 arkipäivää aikaa tehdä ohjelma ja se onnistui hieman yli kahdeksassa päivässä.

Kun Sonnihuutokauppa ja SonniLive alkoivat perjantaina puolenpäivän jälkeen, oli jännitys huipussaan. Rekisteröityneitä huutajia on runsaasta, SonniLiveen tuli kymmeniä kuulijoita. Ensimmäisen tunnin aikana uudesta ohjelmistosta korjattiin muutama pieni bugi, mikä ei menoa haitannut. Kiitos huutajille, teidän 259 huutoanne tekivät tämänkin vuoden tapahtuman!

Huutokaupan jälkeisenä maanantaina saimme viimeiset näytetulokset puhdasrotukasvattamon sonneista. Ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä huolimatta puhdasrotukasvattamon sonneilla esiintyi kevättalvella tavallista enemmän yskimistä. Koska seuraamme puhdasrotukasvattamon terveystilannetta erityisen tarkkaan, pyrimme selvittämään pienetkin poikkeamat eläinten terveystilanteessa.

Näytetuloksista varmistui, että karjassa on kiertänyt talven aikana hengitystietulehdusta. Todennäköisesti virus- ja bakteeritartunnat ovat kulkeutuneet kasvattamoon piilevänä lähtötiloilta, ja talven epäedulliset sääolosuhteet ovat edesauttaneet virusten ja bakteerien lisääntymistä ja hengitystieoireilua. Tilanne kuvaa hyvin koko maan nautakarjojen viimevuosien tautitilannetta.

Puhdasrotukasvattamossa oireet olivat lieviä. Yskiminen alkoi helmikuussa ja sitä jatkui vielä huhtikuussa 2020. Huhtikuun lopussa oireet olivat jo heikentyneet ja nyt toukokuussa yskähtelyä ei ole enää lainkaan havaittavissa.
 
Sonnien kasvuissa hengitystieoireilu ei ole näkynyt. Sonnit ovat hyväkuntoisia ja kasvutulokset vastaavat aiempia vuosia, kuten reilu viikko sitten kuvatulla videolla näkyy. Kuten aina sonniostojen yhteydessä, suosittelemme kuitenkin karanteenin käyttöä yhdistettäessä uusi eläin karjaan.

Kasvattamossa on vielä todella hyviä sonneja laidunkaudelle töihin. Faban Päivi Anttila ja eläinlääkärimme Heidi Härtel ja ovat menossa 1.6. käymään puhdasrotukasvattamossa. Jos joku sonni kiinnostaa, ota yhteyttä etukäteen Päiviin (040 7533544 / paivi.anttila@faba.fi), niin Päivi tarkistaa sonnin ostopäätöksesi tueksi.

Alla myös muutama oma sonnivinkkini ja lisää löytyy osoitteesta www.sonnihuutokauppa.fi.
 

Tärpit komeista sonnipojista:

Ab 1473 Alapeuran Rossi
Huippusonni kaikilla mittareilla. Hyvä lihakkuus ja jalat, hyvät kasvuominaisuudet ja poikimahelppous indeksit. Kasvattamon paras jalostusarvo.
 
Ab 943 KB Rossingnol L
Hyvärunkoinen ja lihaksikas sonni. Periyttää hyvää jälkikasvua.
 
Hf 1026 VK Redi VL
Erittäin hyvärunkoinen ja isoraaminen poika. Emolinjan isäsonni, hyvä ostos pitkälle tähtäimelle.
 
Hf 1902 JJ Quadrant WJ
Hyvärunkoinen ja jalkainen sonni. Vahvaa keinosiemennystaustaa, uusia sukuja.
 
Ch 1076 Ristelin Pyriitti
Hyvä runko ja jalat.  Selkälihas ja teurasominaisuudet huippua. Syntymäpaino pitää huomioida.
 
Si 824 Viinikan Roope
Katso ominaisuuksia, löydätkö huonoa? Niin rakennearvostelu kuin kasvuindeksit huippuja.
 
 
Kuva ja video: Johanna Jahkola