Eläintautien leviämistä voi ja kannattaa estää kaikin keinoin. Eläinlogistiikassa tehokkain keino on minimoida kuljettajien liikkumista navetassa tai sen lähellä.
Keräsimme autoilijoiltamme vinkkejä lastaukseen. Irtoaitojen nimeen vannovat kaikki kuljettajat. Kolmellakin irtoaidalla saa aikaiseksi kätevän noutopaikan. Jokaiselle tilalle löytyy omanlaisensa, sen olosuhteissa parhaiten toimiva ratkaisu.
Ville hakee merikontista
Vasta 29-vuotias Ville Vauhkonen ajaa vasikoita ammatikseen jo 11. vuotta. Vasikoiden kunto ja laatu ovat parantuneet huimasti, mutta uudeksi haasteeksi ovat muodostuneet eläintaudit. Niiden leviämisen estämiseksi olisi ensisijaisen tärkeää, että eläinten noutopaikka on erillään tuotantorakennuksesta ja ettei kuljettajan tarvitse käydä navetassa lainkaan.
Eräällä tilalla vanha merikontti on sijoitettu noin 10 metrin päähän navetasta ja kylttiopasteiden avulla vieraampikin kuski löytää varmasti oikean reitin perille. Vasikat viedään konttiin vähän ennen auton tuloa ja paperit löytyvät valmiina postilaatikosta. Vasikan saa kontista suoraan autoon ja oikeaan karsinaan.
Samasta kontista noudetaan teuraseläimet, toki pesu ja desinfiointi noutojen välillä. Kätevää! Iglut ovat Villen mukaan myös näppäriä vasikoiden noutoa järjestettäessä.
Lihanautakasvattamoissa purkulaituri helpottaa erityisesti noin puolivuotiaiden teinivasikoiden purkua autosta. Laumana eläimet kulkevat laituria pitkin helposti.
Kalle ja Rami ilahtuvat irtoaidoista
Eläinkuljetushommat ovat Kalle ja Rami Kähköselle tuttuja jo pienestä. Veljekset ajavat kaikkea nautakarjaa vasikoista teuraisiin. Kätevillä lastaus- ja purkupaikkaratkaisuilla voidaan sekä estää eläintautien leviämistä että käyttää hyväksi eläinten luontaista käyttäytymistä.
Kallen mukaan irtoaidat toimivat hyvin sekä vasikoilla että teuraseläimillä. Vasikat voi laittaa irtoaidoista rakennettuun aitaukseen navetan läheisyyteen ja paperit esimerkiksi muovitaskussa roikkumaan aitaan. Iglut toimivat samaan tapaan.
Näin toimittaessa isäntäväen ei tarvitse päivystää eläinten noutoa. Kun eläin on laitettu noutoa varten valmiiksi, kuskit kyllä löytävät sen kyytiin ja oma aika vapautuu muihin hommiin.
Nautoja autoon ohjattaessa Kähköset käyttävät mielellään tilan irtoaitoja. Kokeneet kuskit kasaavat aidoista nopeasti tarvittavat rakennelmat.
Kähkösetkin painottavat ennen kaikkea tilakohtaisia ratkaisuja. Monenlaisia lastaustiloja nähneiltä kuljettajilta kannattaakin kysyä vinkkejä näppärään, juuri oman tilan olosuhteissa toimivaan malliin.
Rami ja Kalle noutivat kesäkuun alussa 30 rotusonnia Tyykilän tilalta. Kun sonnien takana kulkee koko väylän levyinen aita, menee 30 rotusonnin lastaus sujuvasti.
Olli peukuttaa latoa
Sirénin veljekset Olli, Jussi ja Anttu ovat hekin johkaantuneet ajamaan eläimiä ammatikseen ”perinnön” kautta, isoisänsä ja isänsä jalanjäljissä. Heidän suurin toiveensa on, että eläimet papereineen ovat valmiina, kun niitä tullaan noutamaan.
Mitä kauempana navetasta kuljettaja voi toimia, sen parempi, sillä jokainen pois jäävä askel navetan suuntaan tai ristiin navetan ja auton välillä pienentää mahdollisuutta levittää mitään tartuntaa - suuntaan tai toiseen.
Aina ei todellakaan tarvita uutta. Eräällä tilalla noudettavat eläimet odottavat navetan yhteydessä olevassa sivurakennuksessa, irtoaidoista rakennetussa karsinassa. Auto voidaan ajaa suoraan rakennuksen ovelle. Toisella tilalla irtoaidoista on tehty aitaus useiden kymmenien metrien päähän navetasta. Tämä on mainio tapa toimia, kun noudettavia eläimiä ei ole montaa.
Eikä Ollin mielestä ole huono malli sekään, että isäntä on ovella eläimen kanssa auton kaartaessa pihaan. Hän ojentaa vain köydenpään kuljettajalle ja homma hoituu. Tälläkään tavalla ei kuljettajan tarvitse mennä navettaan ja jälleen on tautien leviämisen riski minimoitu.
Keräsimme kuvia hyvistä lastauspaikoista HKScan Tuottajayhteisö -Facebook-ryhmän albumiin. Käy poimimassa vinkit talteen!
Kuvat: Tero Hakala, Kari Kylänpää
Juttu on julkaistu alun perin Kotitilalta-lehdessä 01/2020.