“Seikolan Jarmo soitti syyskuussa kolme vuotta sitten ja pyysi minua tähän tuuraajaksi. Ajattelin, että tätä en olekaan vielä HKScanilla tehnyt, vaikka olen nähnyt jo aika monta tehtävää talossa.”

Mielenkiintoinen tuurauskokemus vaihtui vakinaiseksi kuljetussuunnittelijan työksi HKScanin pienessä siipikarjatiimissä, johon Jussilan ja Seikolan lisäksi kuuluvat suunnittelija Anu Leino, asiantuntija Eija Talvio ja eläinlääkäri Leena Pohjola. Osaksi ryhmää Jussila laskee myös Satafoodin broilerihankkeessa työskentelevän Marjut Lehtisen.

“Koronapandemian vuoksi työskentelemme tällä hetkellä kotikonttorilta käsin. Kotona pystyy hyvin keskittymään töihin ja pidämme yhteyttä tiimin kanssa päivittäin. Etätöiden huono puoli taas on, että kotoa käsin muiden osastojen kanssa yhteydenpito on väkisinkin vähäisempää."

Marraskuussa tiimi saa myös uuden jäsenen, kun Ruokaviraston tarkastuseläinlääkärinä työskennellyt Carmela Rosu perii Pohjolan Leenan toimenkuvan siipikarjatiimin eläinlääkärinä. Leena keskittyy jatkossa vahvemmin HKScanin vastuullisuusohjelman kehitystehtäviin.

Jussilan vastuulla on huolehtia lintujen riittävyydestä Rauman yksikön tarpeisiin.

"Tämä toteutetaan tarkoilla lastaus- ja kuljetussuunnitelmilla. Suunnitelmat tehdään aina viikko kerrallaan ja kuormien tulo tehtaalle suunnitellaan minuutin tarkkuudella, sillä kuormia pitää riittää tuotantoon tasaisesti koko ajan", Jussila kuvaa.

Suunnitelmien teossa pitää huomioida mm. tilojen etäisyydet tehtaalta ja käytettävissä olevat lastaustiimit ja kuljetusautot sekä alati muuttuvat sääolosuhteet. Suunnitelmien teko vaatii siis tiivistä yhteistyötä lastauksesta huolehtivan yrityksen ja kuljetusliikkeen kanssa.

Työpäivän aikana hän myös seuraa koko ajan lastausten tilannetta, valmiina puuttumaan peliin tarvittaessa.

“Jos Raumalla tulee katkos tuotannossa tai tilalla vaikkapa lastauskoneeseen häiriö, suunnitelmia joudutaan muuttamaan nopeasti.”

Tämän lisäksi hänen tehtäviinsä kuuluu teurastukseen tuotavien erien ketjuinformaatiotietojen tarkistaminen ja teuraserien tulosten tarkastelu ja niiden raportointi. Raportointi on pohjana tuotantoseurannoille, joita hyödynnetään neuvonnassa ja ohjauksessa.

Jussilan aloittaessa työt kuljetussuunnittelussa oli Rauman yksikkö juuri käynnistynyt. Alku uudessa tehtävässä olikin haastava.

“Yksikön toiminta on kehittynyt hurjasti kaikilla osa-alueilla. Vastaanotossa on tehty paljon hyviä muutoksia, joilla lintujen hyvinvointia on parannettu edelleen ja kuljetusten purku on saatu sujuvammaksi. Myös lastausporukan toiminta on kehittynyt koko ajan ja tietysti omakin osaaminen on lisääntynyt”, Jussila arvioi.

Talviolosuhteet on huomioitava kuljetussuunnittelussa. Matka-aikoihin lisätään kelivaraa ja joissain kohteissa ajo tilalle reititetään isomman tien kautta. Jussila muistuttaa myös tuottajia joka syksy pihojen ja ajoväylien kunnossapidon tärkeydestä.

“Toivomme, että lastaukseen varaudutaan ajoissa auraamalla ja hiekoittamalla pihat, tiet ja kulkuväylät hyvin ennen lastaus- ja kuljetuskaluston saapumista. Se on tärkeää sekä lastaajien työturvallisuuden, eläinten hyvinvoinnin että suurten kuljetusautojen turvallisen liikkumisen varmistamiseksi."

Hän toivoo, että lastausalueen ja kulkuväylien kunnossapidosta vastaavan henkilön yhteystiedot olisivat lastaajien ja kuljettajien tiedossa ja nähtävillä myös hallin seinällä. Silloin apua saadaan viipymättä ja kuormat ehtivät ajoissa Raumalle. 

Tuottajat ovat Jussilan mielestä mukavaa porukkaa, ja hän kokee saaneensa heiltä hyvän vastaanoton. Positiivinen palaute tiloilta tuntuu aina piristävältä lisältä työpäivään.

Kati Jussilan kotijoukkoihin kuuluvat puoliso ja kaksi teini-ikäistä tytärtä. Vielä vähän aikaa sitten illat täyttyivät lasten kuljettamisesta harrastuksiin, jäähallille ja pesiskentille. Ringetteharjoituksia Forssassa oli jopa viisi kertaa viikossa.

“Nyt on hieno tilanne, kun nuoret liikkuvat itsenäisesti harrastuksiinsa. Nautin vapaa-ajasta, enkä pidä kiirettä täyttää iltojani ohjelmalla. Koiran kanssa lenkkeily ja puutarhatyöt riittävät”, Jussila kertoo.

Ruokaa hän laittaa mielellään ja valmistaa usein broileria, kuinkas muuten. Kaikkien takuuvarma suosikkiruoka on kanatortillat.

“Perhe tykkää perinteisistä ruuista, itse kokeilen mielelläni uutta. Ruokainnostukseni on pitkälti peräisin ajoilta, jolloin työskentelin myynnissä. Horeca-puolella saimme paljon koulutusta ruoanlaitosta.”

 

Kuva: Pauliina Puputti