Ikaalisten Luomussa tutustuimme tomaattien, salaattien ja erilaisten yrttien kasvihuoneviljelyyn. Olimme varautuneet suojavarusteilla ja vastassamme ollut yrittäjä, toimitusjohtaja Ari Kulmanen, korosti myös niiden tärkeyttä. Luomutuotannossa erilaisten kasvitautien riski on huomattava. Kuljimme pienen myymälän ja varastotilan läpi tutkimaan luomutomaatin kasvatusta.

Ari kertoi tomaatin vaativista kasvatusolosuhteista, biologisesta kasvutautien torjunnasta sekä siihen vaadittavista investoinneista, jotka olivat todella merkittävät. Biologiseen torjuntaan panostetaan vuositasolla satoja tuhansia euroja. Myös tuotanto-olosuhteita valvoviin tietokoneisiin on panostettu paljon ja työ on äärimmäisen tarkkaa, melkeinpä tiedettä.

Ari on kehittänyt menestyksekkäästi Ikaalisten Luomua ihan vaan peruskoulupohjalta. Johtamisen lisäksi hän vastaa myös osaltaan tuotteiden myynnistä. Ikaalisten Luomun strategian selkeänä ajatuksena tuotekehitys. Uusia lajeja ja lajikkeita kokeillaan jatkuvasti.

Toimitusjohtajan esitellessä yritystä ja yrityksen strategiaa ilmenee hänestä selkeästi yrittäjäjähenkisyys ja usko omaan tekemiseen.

Yritys on menestynyt varsin hyvin ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. Kiitämme Aria saadessamme vierailla yrityksessä ja suuntaamme lounaalle syömään kotimaisia lihatuotteita ja vihanneksia matkan varrella olevaan lounasravintolaan. 

Rypsipossua kahden sukupolven voimin

Iltapäivällä suuntaamme kohti pohjanmaan lakeuksia Alavudelle Samu ja Elina Äijälän porsastuotantotilalle. Isännän mielestä Sulkavankylän turvepohjaiset peltoaukeat olivat kaikkea muuta kuin lakeuksia ja esimerkiksi sikalan laajentaminen on edellyttänyt kallion louhintaa ja korkeuserojen tasaamista.

Kuulimme kahvinjuonnin ja Elinan hyvien leivonnaisten kera Samun elävää kerrontaa tilan historian vaiheista ja porsastuotannon laajentumisesta nykyisiin mittoihin. Tila on mukana HKScanin antibioottivapaassa rypsiporsastuotannossa. Lääkitsemättömät porsaat lähtevät HKScanin kautta Lahtijoupin tilalle, joka rypsiporsasrehustuksella kasvattaa porsaat teuraskokoon.

Äijälän tilan toiminta on vahvasti keskittynyt porsastuotantoon. Kasvinviljelyä on ulkoistettu yhteiskoneilla ja hyvällä yhteistyöllä naapurien kanssa. Heille sopivan liiketoimintastrategian avulla on saavutettu hyvät tulokset porsastuotannosta.

Äijälät ovat onnistuneet saamaan hyvät työntekijät, jotka ovat viihtyneet pitkään mukana tilan toiminnassa. Helsingin Yliopiston eläinlääkäriharjoittelijat osallistuvat kahden viikon jaksoissa tilan arkeen ja Samun ja Elinan yhteiset kokemukset heidän kanssaan ovat olleet erittäin positiivisia. 


Samu kertoo, että kahden sukupolven rinnakkaiselon avulla yrittäminen on ollut helpompaa ja vapaapäivät mahdollisia.

Tulevaisuudessa Samu haluaa kehittää eniten tilan johtamiseen liittyviä asioita. Tilan laajentuminen, porsaiden määrä ja laatu ja edelleen sama ostaja puoltavat sitä. Samu ja Elina uskovat selkeästi tulevaisuuteen vaikkeivat sitä ihan suorasti sanokkaan. Next Next Generation, eli tilan energiset 2,3 ja 5 vuotiaat pojat, kirmaavat sisään sikalan keittiöön, joten lähtökohdat tuotannon jatkuvuudelle ovat erittäin hyvät.

Paluumatkalla linja-autossa Next Generation -ryhmät purkivat kukin vuorollaan vastauksia kysymyksiin, joihin heitä oli pyydetty selvittämään vierailun aikana vastauksia. Selkeästi kohteet olivat antaneet ajattelemisen aihetta ja niistä saatuja vaikutteita on sitten aikanaan hyvä viedä omankin tilan tekemiseen.


Yritysvierailupäivä oli keväisen aurinkoinen. Samu ja Elina (oik.) vastasivat Next Generation -koulutusryhmän vaikeisiinkin kysymyksiin avoimesti.