Jarmo, mikä on lähtötilanne – miten ympäristötietoisia Kariniemen-tilat ovat?

”Kariniemen tuottajat ovat jo pitkään tehneet määrätietoista kehitystyötä energiakustannusten ja päästöjen vähentämiseksi. Tiloilla on siirrytty öljystä biopolttoaineiden käyttöön, pääsiallisena polttoaineena hake. Tuulienergian käyttöä on alettu harjoitella kymmenen vuotta sitten. Aurinkoenergian käyttö on lisääntynyt merkittävästi kuluneen kahden vuoden aikana - ollen nyt noin 20 % lintumäärän energiatarpeesta.”

Millaisen vastaanoton Kariniemen sankarit -projekti tuottajilta sai?

”Tuottajat ovat ottaneet Kariniemen sankarit -projektin mielenkiinnolla vastaan. Okra-näyttelyssä keskusteltiin hiilijalanjäljestä ja siitä, mikä mahtaa olla meidän nykyinen taso ja miten sitä ehkä voisi parantaa. Toisaalta näissä jutuissa aina kiinnosta, mitä tämä työllistää tilatasolla ja onko jo valmiina olemassa perustietoja esim. lohkokirjanpidossa.”


”Halukkaita tuottajia pilottihankkeeseen oli ilahduttavasti”, Jarmo kertoo.

Hessu, mitä kesäkuun jälkeen on projektin osalta tehty?

”Tuottajat ja tilat ovat tietysti projektin keskiössä. Koko broileriketjua kattavan hyödyn optimoimiseksi olemme viilanneet projektin tavoitteita yhdessä myös kuluttajamarkkinoinnin kanssa. Samalla on hankittu ja vahvistettu sellaisia asiantuntijaresursseja, joita näinkin iso projektikokonaisuus aina vaatii. Viestintää tilojen suuntaan on edelleen jatkettu ja sovittu seuraavista askelmerkeistä.”

Keitä yhteistyökumppaneita on lähdössä mukaan ja mikä on heidän rooli?

”Projektihan on osa isompaa HKScanin tutkimushanketta, johon olemme saaneet osarahoituksen Business Finlandilta. Olemme tehneet alustavat sopimukset ilmastolaskennasta Biocode Oy:n ja VTT:n kanssa. Tilatasolla yhteistyö on käynnistymässä ProAgrian asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi tulemme kehittämään pelloilla tarvittavaa mittausteknologiaa yhdessä suomalaisten pk-yritysten kanssa. Olen todella innostunut kaikista näistä mahdollisuuksista!”

Mikä on ollut yhteistyökumppaneiden vastaanotto?

”Projekti on herättänyt paljon kiinnostusta ja yhteistyöverkostomme vahvistuu koko ajan. Mukana keskusteluissa on jo edellä mainittujen toimijoiden lisäksi useita isoja ja vähän pienempiäkin yrityksiä. Nimiäkin alamme varmasti kertoa, kunhan tarvittavat sopimuskäytännöt on saatu valmiiksi.”

Miten projekti jatkuu?

”Järjestämme mukaan valituille tuottajille ensimmäisen yhteisen keskustelutilaisuuden syyskuun lopussa. Alamme kartoittaa yhdessä tilojen kanssa lähtötilanteen laskentaan tarvittavia perustietoja lokakuussa ja tilat saavat tulokset käyttöönsä heti laskennan valmistuttua. Siitä jatketaan eteenpäin tilakohtaisilla suosituksilla jo seuraavaa kasvukautta varten.”


Heikki kertoo odottavansa syksyltä eniten kauniita ilmoja ja tilaisuutta verkostoitua ja käydä asiaan liittyviä keskusteluja mahdollisimman monen tuottajan kanssa.