Miten maatilayrittäjänä pärjää? Kuuntelin päivän Next Generation -koulutusta ja ajatuksia yrittäjyydestä ja keräsin yhteen kolme vinkkiä maatilayrittäjille.

1. Auta muita – se maksaa takaisin 

Yrittäjän elämä vaatii sitoutumista. Omassa yrityksessä ei kukaan muu tule ongelmia ratkomaan, ne täytyy ratkoa itse.

Maatalousyrittäjänä sinun pitäisi osata ennustaa säätä, valvoa sähkömiehen töitä ja korjata puimuri. Usein myös eläinlääkärin taidoista olisi apua.

Tarjoa apuasi ja neuvo kavereita pulassa. Rakennat samalla verkostoa ihmisistä, jotka haluavat auttaa, kun sinulla on ongelmia.

Mitä isompi verkosto, sitä enemmän mahdollisuuksia sinulla on oppia myös muiden virheistä.

2. Ota riskit hallintaan

Maatilayrittäjän riskipaletti on moninainen. Iso osa siitä, mitä viivan alle jää, on riippuvainen pellon sadosta. Sääriski on aikamoinen. Sikarutto kolkuttelee ovella, ja voi se farmarisäiliökin hajota. 

Henkilöriski on kuitenkin lähes kaikilla se suurin riski. Jos äkillisesti sairastut, pystyykö joku hyppäämään vauhdissa kenkiisi? Kuka tekee päätökset siitä, mitä ensi viikolla tehdään, jos päättäjää ei ole?

Kartoita riskit ja tee kirjallinen suunnitelma merkittävimpien riskien osalta – miten riskejä voi pienentää ja mitkä ovat askelmerkit, jos riskit toteutuvat.

3. Kuvittele maali ja suuntaa sitä kohti  

Yrittäjyys on itsensä ja muiden johtamista. Se vaatii uskoa omaan tekemiseen. Se vaatii myös suunnitelmaa.

Harvoilla maatiloilla on mahdollista keskittyä tavoitteisiin, joiden keskiössä ei ole taloudellinen tulos. Mutta osaatko sinä sanoa, mitkä osa-alueet tilasi toiminnassa ovat kannattavia?

Aseta yrityksellesi pieniä ja suuria tavoitteita. Panosta resursseja niihin asioihin, joiden tiedät tuottavan.

Yrittäjänä olemisen riemu ja tuska on se, että voit työlläsi vaikuttaa omaan palkkapussiisi tai yrityksesi tulokseen.
 


Mikä oli kouluttaja Juha Levosen vinkki Next Generation -koulutuksesta kotiin vietäväksi. Katso video>

 

Tämä oli Next Generation -blogisarjan toinen osa. Blogisarja nostaa esille samoja aiheita, mitä Next Generation -koulutuspäivillä on käsitelty. Tämän kevään aikana blogisarja pureutuu yrittäjyyteen, talouteen ja investointeihin. Pysy kuulolla!