Nyt kun syksy lähestyy, on aika valmistautua. Hyvä valmistautuminen ehkäisee monta ongelmaa, joihin syksyllä usein törmää.
1. Säädä lämmitys ja ilmanvaihto talviasentoon
Kun ulkona kylmenee, on aika tarkistaa lämmitys ja säätää ilmastointikone syyskeleille. Kesän aikana ilmastointia on usein muutettu. Nyt on aika vaihtaa takaisin talvisäätöihin. Vedon välttämiseksi on suositeltavaa asettaa säätöväli (”bandwidth”/”comfortzone) 5 asteeseen.
Kylmimmän sään aikana osaston kuivuminen kunnolla vie enemmän aikaa. Muista laittaa osaston lämmitys päälle 24 – 48 tuntia ennen kuin siat saapuvat.
Hyvä veden virtaus on avainasia tehokkaaseen ja tasaiseen lämmitykseen. Jos vesi virtaa liian hitaasti, kylmän ja lämpimän veden lämpöero on liian suuri. Se voi johtua ilmasta putkessa tai pumpusta, joka on rikki tai pumppaa vettä liian hitaasti.
Pidä eläimiä silmällä. Näet niiden käyttäytymisestä, onko niiden hyvä olla vai ei.
2. Varmista emakoille selkeä vuorokausirytmi
Kylmä voi hiipiä myös tiineytysosastolle ensimmäisinä syksyn öinä. Liian alhainen lämpötila tai veto näkyy emakon hedelmällisyydessä. Tiineytysosaston lämpötilaa ei kannata päästää alle 20:een. Säädä lämmitystä ajoissa ja pyri pitämään lämpötila niin vakiona kuin mahdollista.
Myös päivän lyheneminen voi vaikuttaa emakoiden hormonitasoon. Siksi on tärkeää huolehtia päivä- ja yörytmistä sekä hyvästä valaistuksesta siemennyksen ja alkutiineyden aikana. Paras tapa varmistaa muuttumaton rytmi, on asentaa valot ajastimella. Sikalassa on hyvä pitää valot 16 tuntia päivässä. Muista pyyhkiä lamput säännöllisesti, ja tarvittaessa vaihtaa heikosti valaisevat ja rikkinäiset lamput.
Tulevina kuukausina kannattaa myös kiinnittää huomiota kiihotusrehun käyttöön ja kiimojen stimulointiin mm. karjukontaktilla. Mitä paremmin saat eläimet kiimaan, sitä paremmat hedelmällisyysluvut saavutat.
3. Pidä jyrsijät loitolla!
Tähän aikaan vuodesta hiiret ja rotat löytävät tiensä sikalaan. Mitä vähemmän jyrsijöillä on piiloutumispaikkoja lähellä sikalaan, sitä vaikeampi niiden on sinne päästä.
Sikalan seinän vierustojen kasvillisuus kannattaa pitää mahdollisimman lyhyenä, tai mieluiten estää kaikenlainen kasvu. Sikalan seiniä vasten ei kannata myöskään varastoida mitään. Hiirimagneetteja ovat myös siilon vierustalle ja rehukeittiön lattialle varissut rehu.
Loukut tulisi tarkistaa syksyllä vähintään kerran kahdessa viikossa. Huolehdi, että sinulla on tarpeeksi syöttipaikkoja sikalan läheisyydessä. Muista myös vaihtaa syöttiä kerran kuussa, jotta syöttipaikka säilyy kiinnostavana.
Olethan yhteyksissä, jos sinulla on aiheeseen liittyen kysymyksiä tai huomioita!