Poikkeuksellisen kuuma kesä on vaikuttanut moniin maataloustuottajiin ja broilerintuottajat eivät ole poikkeus. Pitkään kestänyt kuumuus aiheutti haasteita ja monilla tiloilla löytyikin pientä korjattavaa ja kehitettävää, jotta jatkossa selvitään entistä paremmin vastaavista tilanteista. Kokonaisarvion mukaan tuottajat kuitenkin selviytyivät kesästä kohtalaisen hyvin.

Muistilistasta apua varautumiseen

Broileritiloille lähetetään keväisin muistilista kesän helteisiin varautumisesta jo ennakkoon. Kun kuumat kelit ovat alkamassa, broilereille voidaan antaa C-vitamiinia ja kaliumkloridia. Jättipuhaltimet ja sumutuslaitteisto otetaan käyttöön, jotta lämpötila pysyisi toivottuna ja ruokinnassa huomioidaan lämpötilan nousu. Normaalit toimenpiteet riittävät useimpina kesinä, mutta tämä vuosi vaati tuottajilta ja linnuilta enemmän venymistä.

”Broilerien ruokahalu laskee ja ne juovat vettä mutta eivät syö yhtä paljoa. Lintua ei voi pakottaa syömään. Tästä syystä helteellä tulee vähentää kokonaisen vehnän määrää, jotta lintu saisi rehusta paremmin tarvittavat ainesosat kasvuunsa. Varsinkin viimeisten viikkojen ravinto vaikuttaa painoon ja kyllähän hellekesinä painot jäävät matalammiksi”, HKScanin broilerin tuotantoneuvoja Elina Santavuori kertoo.


Helteellä broilereille ei rehu maistu entiseen tapaan ja ruokinta pitää suunnitella sen mukaan, että linnut kasvavat tarpeeksi.

Linnut kestävät hellettä kohtalaisen hyvin oikeissa olosuhteissa

Poikkeuksellisen lämpimissä sääolosuhteissa tilat ottavat käyttöön sumutuksen ja tänä kesänä oikeastaan kaikkien broileritilojen arvioidaan turvautuneen tähän keinoon.

Hellekelillä lintujen kokema lämpöstressi voi kasvaa, mutta muuten kuumuus ei vaikuta tautiuhkiin tai varsinaisesti lisää lintujen sairastamista tai kuolleisuutta.

”Linnut kestävät hellettä melko hyvinkin, kunhan olosuhteet ovat hyvät ja rakennukset ja laitteet kunnossa”, toteaa HKScanin broileriasiantuntija Eija Talvio.

Asiantuntijoiden arvion mukaan suurin osa tiloista selvisi haastavasta kesästä ihan hyvin arvosanoin. Kyselyitä kuumuuteen reagoinnista tuli aika paljon, mutta moni niistä oli lähinnä varmistamista, että tilalla toimitaan oikein. Osalla tiloista huomattiin myös oman laitekapasiteetin rajat, heikkoudet ja mahdolliset korjauskohdat, kun esimerkiksi ohjauskeskukset olivat pitkään melko äärirajoilla.

Varautuminen haastaviin säihin tärkeää

”Ennakoinnilla pärjää melko pitkälle. Kuusi-seitsemän vuotta sitten tehtiin kartoitus kaikilla broileritiloilla ja arvioitiin esimerkiksi ilmanvaihtoa ja tehtiin laskelmia laitteiston kapasiteeteista. Sumutuslaitteet ovat olleet jo jonkin aikaa vaatimus tiloilla”, Santavuori sanoo.

”Tämä kesä osoitti, että laskelmat pitävät paikkansa ja että tiloilla kannattaa varautua poikkeuksellisiinkin säihin. Kukaan ei osannut ennakoida tällaista kesää ja tämä oli suunnittelulle haaste. Lopulta selvittiin melko hyvin ja varmasti käymme kesän kokemuksia läpi myöhemmin koulutustilaisuuksissa”, Talvio komppaa.