Muutama viikko sitten Ylen Prisma-dokumentissa näytettiin sarja eläinäideistä. Sika otettiin esimerkiksi eläinlajista, joka synnyttää monta jälkeläistä kerralla ja silti kykenee ruokkimaan ahnaan jälkikasvunsa. Päätähtenä oli Dolly-niminen emakko, jolla oli peräti kymmenen noin parin viikon ikäistä pulleaa porsasta. Porsaat imivät ravitsevaa maitoa, hyvässä järjestyksessä, kukin omalta nisältään. Ruokailun jälkeen porsaat menivät nukkumaan pahnoille, kunnes emä tunnin kuluttua kutsui porsaat jälleen ruokailemaan.

Tässä vaiheessa perheeni sai kuulla vanhemman asiantuntijan närkästyneen kommentin: ”Kymmenen porsasta ei ole mitään, parhaat emakot synnyttävät 16-17 elävää porsasta ja imettävätkin noin 14 porsasta”. 

Porsaiden määrä emakkoa kohden kasvanut huimasti

Uuden eläinaineksen tulo muutama vuosi sitten porsastuotantoon on parantanut huikeasti monia tunnuslukuja. Esimerkiksi vieroitettujen porsaiden määrä emakkoa kohdin vuodessa on noussut kilpailijamaiden tasolle ja jopa ohi. Tämä perustuu pitkälti TN70-hybridiemakon hyvään hedelmällisyyteen, eli emakot tulevat hyvin tiineeksi ja synnyttävät isoja pahnueita. Elävänä syntyneitä porsaita on useilla tiloilla 16-17 per pahnue, mikä on sinällään erinomainen asia, mutta kuinka emakko pystyy ruokkimaan kaikki porsaansa? Tuotantoon valikoiduilla hybridiporsailla on nisiä vähintään 14 kappaletta, ja vaikka olisi enemmän, niistä osa saattaa jossain vaiheessa muuttua toimimattomiksi.

Menestystä ohjeilla ja ruokinnalla

Mikä siis ratkaisuksi tähän pulmaan? Suurten pahnueiden positiivista ongelmaa ratkotaan apuemakoilla, eli pahnueet tasataan siirtämällä osa porsaista omalta emältä emakolle, jonka omat porsaat on vieroitettu. Lisäksi kevättalvella HKScanin asiantuntijat laativat tarkistuslistan ja ohjeita porsimisen hoitoon.

Ohjeissa korostetaan porsaiden ternimaidon saantia ja emakon maidontuotannon tukemista. Näiden ensisijaisten juttujen ohella seuraava vaihe on porsaiden oikea ruokinta ennen vieroitusta.

Pigger Cream -maidonkorvike vastasyntyneille

TN70-hybridi on erinomainen maidontuottaja, kunhan ensimmäisestä viikosta selvitään. Alle viikon ikäiset porsaat eivät vielä pysty käyttämään kiinteitä lisärehuja.

Tähän kriittiseen vaiheeseen HKScan tarjoaa uudenlaisen ratkaisun, maidon korvikkeen, joka on helppokäyttöinen ja sisältää hyvin sulavat raaka-aineet. Pigger Cream on Liprovitin käyttövalmis maidonkorvike, jota annetaan heti ternimaidon jälkeen emakon maidon ohella, ensimmäisen elinviikon ajan. Tuotteen kuiva-ainepitoisuus on korkea, 37,5 %, jolloin se valmentaa porsaiden ruuansulatuskanavaa myös kiinteiden rehujen käyttöön.


Riittävä ensimmäisten elinpäivien ravinto on elintärkeää pikkuporsaille. (Kuva: Liprovit)

Babi® -porsasrehuohjelmalla tasaiset pahnueet

Pahnueen tasaista kasvua ja sujuvaa vieroitusta varmistaa se, että porsaat saadaan syömään kiinteää rehua mahdollisimman hyvin ennen vieroitusta. Kun emakon maidontuotanto on oikein runsasta kaksi viimeistä imetysviikkoa, saattavat porsaat pudota kannustinloukkuun prestarter-rehujen syönnin suhteen.

HKScan ja Nuscience ovat kehittäneet Babi® -porsasrehuohjelman, joka on kehitetty isojen pahnueiden ja meillä käytössä olevan eläinaineksen tarpeisiin. Babi® tarjoaa kaksi rehulinjaa, joilla on erilaiset tavoitteet: rehun syönti ja suolistoterveys.

Babi® Delicious -rehulinja tähtää erinomaiseen rehun syöntiin ennen ja jälkeen vieroituksen. Tämän linjan tuotteet sisältävät erinomaisen maukkaita ja hyvin sulavia raaka-aineita. Näin myös varhain vieroitetut ja pienenä vieroitetut porsaat houkutellaan syömään riittävästi rehua jo ennen vieroitusta.

Babi® Robust -rehulinja yhdistää rehun hyvän syönnin ja terveyden tukemisen. Näin porsaat saavuttavat erinomaisen rehun syönnin ennen ja jälkeen vieroituksen, samalla ylläpitäen hyvän terveyden

Babi® -rehulinjojen tuotteisiin on käytetty vain korkealaatuisimpia raaka-aineita takaamaan porsaiden erinomainen kasvu ja terveys. Sarja sisältää kolme tuotetta: Babiton, Babi-Boostin ja Babi-Startin. Sarjan tuotteissa on samat raaka-aineet ja aromit, jolloin siirto seuraavaan rehuun onnistuu hyvin.

Jos kiinnostuit, kysy HKScanin rehumyynnistä tai asiantuntijoilta.

Nämä uutuusrehut ovat esillä myös HKScanin osastolla Okra-maatalousnäyttelyssä. Kysy Okra-tarjousta!