Joulukuun alussa ryhmä eläinlääketieteen opiskelijoita tutustui broilerituotantoon. Kanapäivä sai opiskelijoilta varsin hyvää palautetta ja perehdytystä on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessakin....
Joulukuun alussa ryhmä eläinlääketieteen opiskelijoita tutustui broilerituotantoon. Kanapäivä sai opiskelijoilta varsin hyvää palautetta ja perehdytystä on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessakin.
Broilerituottaja, Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina otti minuun yhteyttä viime keväänä ja kysyi, olisimmeko kiinnostuneet osallistumaan eläinlääketieteen opiskelijoille järjestettyyn ”kanapäivään”. Tarkoituksena olisi tutustuttaa kolmannen vuosikurssin kaikki 75 opiskelijaa broilerintuotantoon.
Pienen harkinnan ja muutaman yhteispalaverin jälkeen saimme kehitettyä suunnitelman. 25 opiskelijaa kerrallaan tuodaan ensin tilalle, jossa he pääsevät käymään kanalassa ja tekemään broilerille ruumiinavauksen.
Sen jälkeen he vierailevat teurastamolla ja tutustuvat myös tarkastuseläinlääkärin työhön. Broileriyhdistys kustantaa opiskelijoille bussikuljetuksen ja HKScan tarjoaa lounaan.
Ilman mutkia ei suunnitelma tietenkään toteutunut. Ennen ensimmäistä suunniteltua kanapäivää saimme tiedon, että osa opiskelijoista oli mahdollisesti altistunut patologian opinnoissaan salmonellalle edellisenä päivänä. Onneksi he itse ymmärsivät tästä aiheutuvan riskin ja olivat yhteydessä jo ennen matkan alkua.
Nämä opiskelijat sitten saatiin sovitettua myöhemmille kanapäiville, kun salmonellaepäilys oli saatu varmistettua vääräksi.
Tulevat eläinlääkärit osoittautuivat erittäin kiinnostuneiksi broilerituotannosta ja kasvatuksesta. Kanalakäynnit meinasivat romuttaa aikataulun täysin, kun kysymyksiä oli niin paljon.
Broilerin avaus sujui vauhdikkaasti juuri patologian opintojen jälkeen ja niin kateenkorva kuin alaperärauhanen löytyi jokaisesta kanasta.
Samoilla näytteillä harjoittelimme myös broilerin oikeaoppista lopetusta niskamurrolla. Ja vaikka kanakeitto ei kaikille maistunutkaan, vaan osalla oli mukana omat eväät, palautteiden mukaan tilavierailusta jäi niin opiskelijoille kuin ohjaajillekin positiivinen fiilis.
Päivän päätteeksi matkustimme vielä Euran tehtaalle, jossa opiskelijat saivat tarkastuseläinlääkäriltä tiiviin tietopaketin broilerinteurastuksesta. Lisäksi ryhmä kierrätettiin teurastuksessa ja kaikki pääsivät näkemään niin lintujen vastaanoton, tainnutuksen kuin lihantarkastuksenkin.
Opiskelijoiden perehdyttämistä broilerintuotantoon aiotaan jatkaa. Yhdessä Siipikarjaliiton, Broileryhdistyksen ja Helsingin yliopiston kanssa istutaan helmikuussa samaan pöytään ja mietitään, miten kanapäivä saataisiin jatkossa järjestettyä. Pohdimme muitakin tapoja saada kaikki tulevat eläinlääkärit tutustumaan tuotantomuotoomme paremmin.
Kanapäivien kokemuksen perusteella esteenä ei ainakaan ole opiskelijoiden mielenkiinnon puute.
Kuvat: Hanna Hamina