HKScanin Vasikkapäivillä käytiin onnistuneen nuorkarjan kasvatuksen osatekijät kohta kohdalta läpi.

 

Ternimaidon tärkeyttä vastasyntyneelle ei voi korostaa liikaa. Vasikalla ei ole vasta-aineita taudinaiheuttajia vastaan, vaan se saa ne emältään ternimaidon kautta. Ensimmäisen lypsyn maito sisältää aina eniten vasta-aineita ja vastasyntyneellä ne imeytyvät parhaiten. Noin vuorokauden ikäisellä niiden imeytyminen on jo lähes olematonta. Vasikalle on tärkeää juottaa runsaasti terniä.

Hyvä ternimaito sisältää paljon vasta-aineita. Aikaisemmin laatua on määritetty ominaispainomittarilla, mutta nyt markkinoilla on tarkoitukseen paremmin soveltuva laite. LAC-Brix -mittari  helposti ternimaidon laadun, vinkkasi myyntipäällikkö Tuomo Linnakallio Valiolta. 

Olosuhteet ja ystävällinen hoito

Itse kerroin miksi vasikan hyvä alkukasvu on tärkeää. Vaikka vasikan rehut ovat arvokkaampia kuin isompien nautojen, kasvaa vasikka yhdellä rehukilolla enemmän kuin isommat naudat. Hyvä alkukasvu on tärkeää myös jatkon kannalta: huonoa alkua on vaikea, joskus mahdoton, korjata myöhemmin.

Vasikan hoito on yksikertaisesti työtä. Emä on vasikan paras hoitaja ja eläinystävällinen ihminen toiseksi paras. Juottokone on vain hoitajan apulainen.

Olosuhteista vasikalle ovat tärkeimpiä kuiva ja vedoton ympäristö. Kun vasikalla on reilu olkikuivike, ei lämpötila ole ratkaiseva. Erityisesti igluissa kuivitus on kulmakivi - ja se merkitsee työtä. Iglu ei missään tapauksessa sovi laiskoille, mutta hyvä hoitaja saa igluista hyvät vasikat. 

 

Hyvällä ruokinnalla ja hoidolla kasvutavoitteet saavutetaan helposti

Hyvä kasvu neljän kuukauden ikään on kilo päivässä ja vähintään kasvua pitäisi kertyä 450 grammaa päivässä. Tämä tarkoittaa että 38-kiloisena syntyneen vasikan pitäisi kuukauden iässä painaa yli 60 kg. Neljän kuukauden iässä 90 kg on ehdottomasti alarajalla.

Maitorotuisen uudistushiehon tulisi kasvaa 720 grammaa päivässä. Näin hieho painaa siemennysiässä, 15-kuisena, yli 325 kiloa ja poikiessaan yli 570 kiloa. Tämä on helposti saavutettavissa säilörehulla, maltillisella väkirehuruokinnalla ja kivennäisillä.

Kaikilla tiloilla tämä ei kuitenkaan onnistu. Teuraaksi tulleitten hiehojen keski-ikä on 21 kk ja -paino 460 kg. Kasvupotentiaalia hiehoissa kyllä on, sillä erikoistuneessa lihantuotannossa 450 kilon paino saavutetaan jo 15 kuukauden isässä. 

Ilmoita vasikat välitykseen ajoissa

Logistiikkasuunnittelija Hanne Lehtonen muistutti, että vasikkavälityksen toimivuuden ja kustannusten kannalta on tärkeää ilmoittaa vasikat välitykseen mahdollisimman nopeasti. Sinetin kautta ilmoitettaessa valitaan oikea eläinlaji ja kirjoitetaan syntymätunnus. Jos vasikasta on muuta kerrottavaa, esimerkiksi hakutoive, vasikan koko tai terveydentila, on aina parempi kirjoittaa enemmän kuin vähemmän.

Ternivasikoitten kuljetusikä on 14-28 vuorokautta, 10-13 päivän ikäistä saa kuljettaa enintään 8 tuntia. On tärkeää että esimerkiksi vasikan sairastuminen ilmoitetaan logistiikkasuunnittelijalle. Jos noudosta ilmoittava tekstiviesti on jo tullut, ilmoitus tehdään suoraan välitysautoon. Näin auto ei tule turhaan tilalle.

Lokakuussa 3,2 % ternivasikoista jätettiin tilalle. Kuljetuskelpoisuuden estivät pieni koko, huonot jalat, ripuli tai muu sairaus, tai puuttuvat merkit. 

Sairauksien ennaltaehkäisy kannatta

Terveydenhuoltoeläinlääkäri Heidi Härtel piti monipuolisen luennon vasikoiden terveydestä ja mahdollisista tautiongelmista. Keskeistä on sairauksien ennaltaehkäisy, sillä se on aina kannattavampaa kuin hoito. Oleellisia tekijöitä ovat hyvä yleiskunto, hyvät olosuhteet ja alhainen tartuntapaine. Heidin laajan esityksen kalvot löytyvät Sinetistä.

Tilaisuudessa esiteltiin HKScanin rakennusmalleista tuotantoneuvoja Kimmo Haapasen suunnittelema 120 vasikan juottamo. Rakennuksessa on neljä kertatäyttöistä 30 vasikan osastoa, reilu kuivitettava makuualue ja osastoittainen ilmanvaihto. Kasvatusjakson aikana kuiviketta lisätään ja kun vasikat siirtyvät eteenpäin niin lanta poistetaan. 

Vasikkapäivät keräsivät kolmella paikkakunnalla 150 kiinnostunutta kuulijaa.

Kiitokset kaikille osallistujille aktiivisesta keskustelusta!