Seurattuani keskustelua broilerin pienryhmissä huomaan, miten hellettä tänä kesänä odotetaan. Ja onhan se mukavaa – yleensä.

Broilereille sen sijaan helle asettaa haasteita. Ne pystyvät viilentämään oloaan ainoastaan juomalla, liikkumalla ja läähättämällä. Lisäksi broilerit pidetään sisällä, ihmisten huomassa, joten kasvattajalla on oltava käytössään kaikki mahdolliset apukeinot niiden olon helpottamiseksi.

Tässä muistilista kaikille, joiden on helpompi hakea tieto netistä kuin löytää kyseinen ohjeistus omista mapeista tai sähköpostin syövereistä.

  • Alkukesän helle

Sumutus käyttöön päivällä, mutta yöllä pitää muistaa lämmittää, jotta pohjat pysyvät kuivina ja lämpö tasaisempana. Ilmastoinnin säädöt on syytä tarkistaa, kun päivä- ja yölämpötilojen vaihtelu on suurta.

Myös C-vitamiinin anto ihan viimeisille päiville on hyvä lisä erityisesti lastauspäivän lähestyessä.

  • Keskikesän helle

Ota kaikki keinot käyttöön. Kuumimpaan aikaan ei ole hyvä pitää pimeää jaksoa ja voi olla syytä miettiä, voiko pimeää pitää yölläkään.

C-vitamiinia annetaan yöllä (vaikuttaa elimistössä viiveellä) ja kaliumkloridia päivällä. C-vitamiini lisää elimistön stressinsietokykyä ja kaliumkloridi lisää lintujen vedenkulutusta.

Kaikki mahdolliset tuuletukset ja lisäpuhaltimet käyttöön. Ainakin lastauspäivänä pitää muistaa lastaajille informoida lisäpuhaltimien tarpeesta. Kostutusta on syytä käyttää, mutta sen kanssa on oltava tarkkana, jotta pohjat pysyvät kuivana. Muuten hallista tulee varsinainen sauna.

Ruokintaa ei rajoiteta, jotta lintujen juominenkaan ei vähenisi. Samalla pyritään välttämään suuria ruokinnan muutoksia.

Kuumimpaan aikaan lintuja tarkkaillaan jatkuvasti. Halleissa käveleminen aktivoi niiden liikkumista, jolloin raitis ilma pääsee paremmin lintujen tasolle/väleihin. Kävellessä kannattaa huolehtia omasta hyvinvoinnista tankkaamalla C-vitamiinia ja pitämällä raikas vesi mukana. Lisätyövoiman värvääminen helpottaa, erityisesti jos halleja on useita. 

Nyt pellepelottomat ideoimaan erilaisia tuloilman jäähdytyskeinoja, esimerkiksi tempperien käyttöä kylmällä vedellä voisi kokeilla.

  • Loppukesän helteisiin

pätevät samat toimenpiteet, mutta jos kuitenkin yöt ovat jo kylmiä ja kosteita, on erityisen tärkeää ottaa lämmitys jo käyttöön ilman ja pohjien kuivaamiseksi. 

  • Teurastusta edeltävä paastotus

on helteellä haasteellista. Lintuja voisi yrittää aktivoida päivän aikana ruokkijoita käyttämällä ja lintujen seassa kulkemalla, jotta paaston alkaessa lintujen kupu ei olisi aivan täynnä. 

  • Ilmastointi hajoaa, mitä voit tehdä

Ilmastoinnin hajoaminen on ongelma aina, oli hellettä tai ei. Suunnittele etukäteen erilaisia mahdollisuuksia, kuten jättipuhaltimien kytkeminen eri sulakkeiden taakse, tai puhaltimien kytkentä sähköverkkoon/käsikäytölle hallin ulkopuolelta tai hoitotilasta.

Kattotulot eivät toimi painovoimaisesti varsinkaan ongelmatilanteissa. Tuloilmaluukkujen osalta on syytä tarkistaa, etteivät ne sulkeudu ongelmatilanteissa ja että ne tarvittaessa saadaan täysin auki manuaalisesti, mieluummin hallin ulkopuolelta/huoltotiloista.

Varavaravoima käyttöön eli lisäksi vielä traktorikäyttöinen aggregaatti varoiksi, mikäli hallin varajärjestelmä kuitenkin pettää.

Viime kesän helteistä selvittiin todella hienosti. Nyt onkin näytön paikka, onko oppi omaksuttu. Odotellaan vain pelkäämättä tulevia helteitä (vaikka maa oli paljaana Heikin päivänä, mikä lupaa huonoja heinäkelejä).

Joka kesä on hellepäiviä tullut. Varmista siis jo sähkömies, joka auttaa, jos ongelmat äityvät pahoiksi.