Optipossu-kehitysohjelmien tuotantotulokset viime vuodelta julkaistiin helmikuun lopussa. Mielestäni tämän päivän tuottajalle ei enää riitä omien tulosten vertaaminen keskiarvoihin. Omia...
Optipossu-kehitysohjelmien tuotantotulokset viime vuodelta julkaistiin helmikuun lopussa. Mielestäni tämän päivän tuottajalle ei enää riitä omien tulosten vertaaminen keskiarvoihin. Omia tuotantotuloksia tulee aina verrata parhaaseen neljännekseen tai jopa parhaaseen kymmenykseen ja pyrkiä sinne.
Tuotantoraportti löytyy nyt Sinetistä, jos olet mukana Optipossu-kehitysohjelmassa ja olet lähettänyt WinPigin varmuuskopion HKScanille. Jos et ole saanut tuotantoraporttia, otathan yhteyttä.
Pahnuekoko on viime vuonna edelleen kasvanut eli keskimääräin pahnueeseen syntyi 13,4 elävää porsasta. Parhaalla kymmenyksellä syntyi yksi elävä porsas enemmän ja he vieroittivat 0,6 porsasta enemmän.
Osa tuottajista on viestittänyt meille, että kyllä porsaita syntyy riittävästi, ne vain pitää saada kasvamaan vierotukseen saakka. Juuri näin, mutta mitä pitää tehdä asian hyväksi. Jokainen myyty lisäporsas lisää emakon vuosikatetta 35 eurolla, joten nämä eurot tulee saada tuloutettua.
Porsaiden määrään totta kai vaikuttaa monikin asia, mutta tämän päivän korkeatuottoisille hybridiemakoille on yksi yli muiden: hyvä kunto* tuotannon eri vaiheissa. Kaikki alkaa jo ensikon kasvatuksesta.
Oikealla ruokinnalla ensikolle annetaan mahdollisuus tuottaa elinikänä monta pahnuetta. Ensikon ja emakon kunto ennen siemennystä ja porsimista kertoo ruokinnan onnistumisen tai epäonnistumisen. Siksi rehustukseen ja managementiin kannattaa panostaa. Tämän päivän rehuilla ja hyvällä hoidolla emakko pystyy imettämään 13–14 omaa porsasta ja vieroittamaan ne hyvässä kunnossa!
Imetyksen aikana menetettiin liian monta porsasta viime vuonna. Porsaan ensimmäiset elinpäivät ovat kaikkein kriittisimmät. Monet tutkimukset todistavat kuinka tärkeää on, että porsas saa mahansa täyteen ternimaitoa parin tunnin kuluessa syntymästä sekä riittävästi maitoa tästä eteenpäin. Jos halutaan alentaa porsaskuolleisuutta, pitää tähän tuotannon vaiheeseen panostaa. Se tuo eurot takaisin nopeasti. Kysymys on tässäkin emakon ruokinnasta.
Sinettiin olemme koonneet kattavan ohjeistuksen hybridiensikoiden ja -emakoiden ruokinnasta, joten käythän tutustumassa niihin. Ohjeet on tehty yhteistyössä Norsvinin kanssa. Ja muistathan, että syksyllä porsivat ensimmäiset hybridit, joiden isänä on Norsvinin ZZ-yorkshire. Tämäkin vaikuttaa ruokinnan tarkistamiseen. On monta syytä laittaa nyt ruokinta tiptop-kuntoon!
*) kuntoluokka, selkäsilavan paksuus ja elopaino