Huutokauppatunnelmiin virittäydyttiin jo 14.4. Teamsissä järjestetyn Sonnikatsauksen välityksellä ja 20.4. Ali-Lekkalan tilalla pidetyn sonnien esittelypäivän myötä. Teuron kevätauringossa patsastelevia sonneja tultiinkin katsomaan ja arvioimaan innokkaasti, kuulumisiakin vaihtui vilkkaasti tuottajien taas tavatessa pitkän tauon jälkeen. Huutokauppapäivinä Sonnistudiota Teamsin välityksellä emännöi Tinka Kerttula. Studion rennosta ja hyvästä meiningistä huolimatta tänä vuonna myynti lähti liikkeelle rauhallisesti johtuen viime vuoden myyntiennätyksestä.

Huutokaupassa myyttiin 35 sonnia ja koko Sonnihuutokaupan keskihinta oli 4205 €. Perjantaina 22.4. sonneja myytiin 18; Angus-sonnien keskihinta oli 4000 € ja Simmental-sonnien 4770 €. Lauantaina 23.4. sonneja myytiin 17. Charolais-sonnien keskihinta oli 3930 €, Limousin-sonnien 3915 € ja Hereford-sonnien 4360 €. Molempina kauppapäivinä kalleimman sonnin hinnaksi muodostui 6300 €. Perjantain kallein sonni oli Simmental AM Tuisku ja lauantain hintakeisariksi huudettiin Hereford-sonni KB Tallahassee WM. Sonnihuutokauppaan oli rekisteröitynyt huutajaksi 57 huutajaa ja huutoja tehtiin huutokaupan aikana yhteensä 162 huudon verran.

Sonni on emolehmätilan tärkein investointi

Uuden siitossonnin hankinta on ehdottomasti emolehmätilan tärkeimpiä investointeja. Hyvä, omien tavoitteiden mukaan valittu sonni vie karjan kehitystä oikeaan suuntaan ja genetiikan parempi laatu vaikuttaa vasikan hintaan.

”Sonnihuutokauppaan valituilla eläimillä terveys, rakenne ja luonne ovat kunnossa. Niiden joukosta on turvallista valita omaan tarkoitukseen parhaiten sopivaa sonnia”, vakuuttaa HKScanin emolehmätuotannon asiantuntija Päivi Anttila.

Jälkimyyntiin jäi vielä myytäväksi todella hyviä yksilöitä joka rodusta: Simmental sonneja on vain kaksi jäljellä. Limousin-sonneja jäi 5, joista yksi on syntymänupo. Myös Charolais-sonneja on vielä 6. Niissä on sekä sarvellisia että nupoja. Herefordeja ja Anguksia on useampia jäljellä.

Myytävät sonnit ovat tavanomaisia sonneja. Luomutilallisella pitää olla Ely-keskuksen myöntämä lupa sonnin ostoon.

Jälkimyynnissä oleviin sonneihin voi tutustua Sonnihuutokaupan sivuilla. 16.5. alkaen sonnien hinnat nousevat 200€ - kannattaa olla liikkeellä ennen sitä!

Kiitos kaikille kasvattajille ja huutokauppaan osallistuneille! Mukavaa, että teitä oli myös lukuisa joukko mukana seuraamassa Sonnistudion lähetystä!