Sikavan terveysluokitusten ehtoja on päivitetty ja uudet terveysluokitusehdot astuivat voimaan kesäkuun alusta. Kansallisen ja erityistason ehtoihin tuli kolme oleellista lisäystä.
Fluorokinolonit ja kolmannen polven kefalosporiinit on lisätty kieltolistalle. Sikalan tautisuojauksen arviointi vaaditaan vähintään kerran vuodessa. Lisäksi kipulääkitys kastroinnin yhteydessä on jatkossa pakollista.
Fluorokinolonit ja kolmannen polven kefalosporiinit kieltolistalle
Kansallisen ja erityistason ehtoihin on lisätty kielto fluorokinolonien ja kolmannen polven kefalosporiinien käytöstä. Näitä antibiootteja pidetään antibioottiresistenssin muodostumisen kannalta erityisen ongelmallisina ja etenkin fluorokinolonit tulisi varata ihmisten vaikeiden tulehdustilojen hoitoon.
Näiden lääkkeiden käytön osalta tilanne sikatiloilla on hyvä, koska kolmannen polven kefalosporiineja ei ole käytetty sikatiloilla lainkaan. Fluorokinoloneja on käytetty vain yksittäisten sikojen hoitoon.
Jatkossakin yksittäistapausten hoito on fluorokinoloneilla mahdollista, mutta kansallisen ja erityistason sikatiloilla käyttöön tarvitaan Sikavan asiantuntijaeläinlääkärin myöntämä tilapäinen lupa, joka voidaan myöntää aiheuttajabakteerin antibioottiherkkyysmäärityksen perusteella. Tilapäisesti fluorokinolonien käyttö on siis edelleen sallittua, jos muita antibiootteja ei tartunnan hoitoon voida käyttää resistenssitilanteen vuoksi. Akuutin tilanteen hoitamisen yhteydessä tulee ryhtyä tarvittaviin toimiin uusien tartuntojen ehkäisemiseksi.
Sikalan tautisuojauksen arviointi vuosittain
Tautien ennalta torjunta on perusta kaikkien tautiriskien hallinnalle. Tilatason tautisuojauksen arviointiin laadittu Biocheck.UGent® -arviointijärjestelmä on ohjelmoitu osaksi Sikavaa. Biocheck-arviointi vaaditaan kaikilta kansallisen tason ja erityistason pitopaikoille vähintään kerran vuodessa.
Olethan yhteydessä omaan hoitavaan eläinlääkäriisi ja sovi aika sikalan tautisuojauskartoitukselle. Tautisuojauksen arviointilomake ja tulokset löytyvät Sikavan sivuilta TH-käynnit ja -suunnitelmat > Tautisuojauksen arviointi.
Tilan tulokset esitetään sivustolla graafina ja numeroina. Siellä julkaistaan myös mikä on suomalaisten vertailutilojen keskiarvo. Tänä vuonna tehtyjen tautikartoitusten keskiarvo on vertailutiloilla 66 % - tekemistä siis vielä riittää tautisuojauksen parantamiseksi.
Eiköhän oteta tavoitteeksi, että HKScanin sopimustuottajien sikaloiden tautisuojausarvioinnit ovat tehty vuoden loppuun mennessä ja otetaan tautisuojauksen kohentaminen jokapäiväiseksi toimintatavaksi! Aloitetaan vaikka haittaeläintorjunnasta.
Tautisuojauksen arviointi sisältää ulkoisen ja sisäisen arvioinnin. Usein ulkoinen tautisuojaus paremmalla tasolla kuin sikalan sisäinen tautisuojaus, kuten tässäkin lihasikalan arvioinnissa.
ETT:n nettisivuilla on paljon materiaalia tautisuojauksesta kuten eläinlääkärien Biocheck-koulutuksessa käytetty luentomateriaali. Kannattaa käydä tutustumassa aineistoon, sillä niistä löytyy hyviä vinkkejä ja monet korjaavat toimenpiteet eivät ole isoja investointeja. Usein miten kyse on toimintatavan muuttamisesta.
Porsaiden kipulääkitys kastroinnin yhteydessä pakolliseksi
Porsastuotantotiloilla kivunlievitys kirurgisen kastraation yhteydessä on ollut yleinen toimintatapa ja vaatimus jo useamman vuoden. Kivunlievityksen vaatimus on kirjattu HKScanin luokitussääntöihin, jotka löytyvät Sinetistä, Tuottajan käsikirjasta.
Kuva: Terhi Harjunmaa-Levonen