Susanna ja Rami Yrjälän lihasikatuotanto Mynämäellä laajeni marraskuun lopussa 1296 paikalla. Yrittäjäpariskunta koki laajennuksen tärkeänä pysyäkseen mukana maatalousrakenteen kehityksessä, jossa trendi on suurentuva tila- ja yksikkökoko.

”Tilanne oli nyt tai ei koskaan” kuvailevat yrittäjät ajoitusta.

Päätöstä tuki kahden vanhimman lapsen kiinnostus maatalousalaa kohtaan. Tytär Julia on valmistumassa eläintenhoitajaksi keväällä ja poika Juuso on aloittanut opiskelut maatalousoppilaitoksessa. Molemmat ovat innokkaasti mukana toiminnassa. Nuorin Aino 5 v on myös tykännyt porsaista.

Laajennuksen kaikki suunnittelu lähti ilmastoinnista - osastokokoa ei haluttu liian isoksi. Pienempi osastokoko helpottaa myös eläinten tarkkailua. Muilla tiloilla kierreltiin etukäteen paljon tutustumassa eri ratkaisuihin.

”Vieläkin viisaampia oltaisiin, jos lähdettäisiin nyt rakentamaan vielä uutta sikalaa”, toteaa yrittäjäpariskunta. 

Erityisen työlästä oli kilpailuttaminen. Sikalaa ei tehty niin sanotusti pakettiratkaisuna, vaan kustannuksia pyrittiin ajamaan alas kilpailuttamalla toimijoita.

Yrjälöiden projektia viivästytti heti alkuun myöhäinen kevät. Maanrakennustöitä ei päästy aloittamaan ennalta arvioituun aikaan.

Yrjälät kokevatkin, että muiden tuottajien tukea ei kannata unohtaa investointia suunnitellessa. Rehelliset kokemukset, mitkä ratkaisut ja menetelmät ovat toimivia ja mitkä eivät, ovat arvokkaita.

Fiilis yrittäjäparilla oli avajaispäivänä hyvä. Rakennusprojekti on loppusuoralla. Nyt odotetaan jo käyttöönottoa ja töihin pääsyä. Lisäksi tilalla toivotaan yleistä markkinasuhdanteen muutosta positiivisempaan suuntaan.

Hankintapäällikkö Esa Heikkilä on seurannut tilan kehitystä lähietäisyydeltä:
”Yrjälät ovat erittäin yrittäjähenkisiä. Asioista puhutaan suoraan, selkeästi ja yhteistä intressiä hakien. Yrjälät Rami ja Susanna tekevät töitä katse tulevaisuudessa.”

Yrjälöillä on viljeltävänään iso peltoala. Investoinnin jälkeen tilan sikamäärä vastaa paremmin tilan rehuomavaraisuutta ja mahdollistaa myös perheen nuoremman sukupolven työllistämisen.Uuden sikalalaajennuksen avoimia ovia vietettiin 22.11. Mynämäellä


Hankintapäällikkö Esa Heikkilä antoi kiitosta tilalle uskalluksesta ja hyvästä yhteistyöstä 


Rakennussuunnittelija Kimmo Haapanen oli mukana sikalan suunnittelussa  


Paikalla kävi päivän aikana noin 130 henkeä, yhteistyökumppaneita, kyläläisiä ja tuottajakollegoita