Toukokuun alkupuolella aukeaa uusi sähköinen viljan kauppapaikka. Viljatori.fi tuo lisää kaivattua läpinäkyvyyttä viljakauppaan.

Viljatorilla kohtaavat viljan myyjät ja ostajat. Viljatorilla voi tehdä myynti- ja ostotarjouksia viljasta. Kun hinta kohtaa, kauppa syntyy. Kaupoista tehty ajantasainen viljan hintatieto on viljatorin käyttäjillä nähtävissä.

Kotieläintuottajan kannalta toimiva viljamarkkina on ensiarvoisen tärkeää. Osalla kotieläintiloista on aikojen saatossa muodostunut vakiintunut kauppasuhde lähialueen viljaa myyviin tiloihin. Näihin tilanteisiin Viljatori tuo tiedon viljan ajantasaisesta hinnasta alueella, vaikka kaupan syntymiseen viljatoria ei välttämättä tarvittaisikaan.

Iso osalla kotieläintiloja on tarve ostaa rehuviljaa. Kustannustehokkain tapa viljaketjulle järjestää tarvittava vilja lähialueen viljantuottajalta suoraan kotieläintilalle. Tämä on se toimintatapa, jolla HKScan on välittänyt viljaa kotieläintiloille. Viljan kierrättäminen varaston kautta lisää tarpeettomia kustannuksia.

Viljatorin kautta meillä on mahdollista saada jatkossa tietoon paremmin, minkä laatuista viljaa missäkin alueella on tarjolla ja millä hintaa. Viljan välityskustannus jää pieneksi, mistä hyötyvät sekä myyjä ja ostaja.

Viljatorilla on isoista viljan ostajista iso osa ja sekä myös tuottajajärjestö ovat aktiivisesti olleet kehittämässä kauppapaikkaa. Loppukeväästä 2018 viljatori aukeaa ja rekisteröityminen on mahdollista ja kaikki mahtuvat mukaan.

Viljanviljelyssä tekniikka on ottanut isoja harppauksia, viljatori siirtää viljan kauppatavan kertaheitolla 2020-luvulle.

 

FAKTA

- Viljatori.fi on verkkopalvelu, jossa viljelijät voivat myydä satoansa haluamissaan erissä helposti ja luotettavasti, parhaaseen markkinahintaan. Ostajina kauppapaikalla ovat viljaa käyttävä teollisuus ja kotieläintilat.

- Viljatori.fi on MTK:n, SLC:n sekä HKScanin, Atrian, Agroxin, Raision ja Valion maito-osuuskuntien yhdessä rakentama palvelu. Käyttäjiksi Viljatoriin voivat liittyä muutkin toimijat.