Kasvukausi 2018 jää varmasti monen mieleen auringon paisteen ja vesisateen määrästä. Molempia olisi toivonut osuvan hiukan kohtuullisemman määrän tällekin kesälle. Kuivuus vaivasi koko maata, osaa maakunnista enemmän, osaa vähemmän. Satotasot jäivät lähes kaikilla tiloilla vähintään kolmasosan pienemmiksi kuin normaalivuonna ja osalla tiloista selvästi alle tuon, jopa puoleen normisadosta. Viljan osalta määrä oli tänä vuonna normaalia pienempi, mutta sadon laatu oli onneksi hyvä.  Valkuaispitoisuudet ovat olleet korkeita niin ohralla kuin vehnällä eikä hometoksiinit ole aiheuttaneet päänvaivaa edes kaurassakaan. Kaurat jäivät kevyiksi, mutta etenkin vehnän osalta hehtolitrapainot olivat erinomaisia ja ohrankin osalta hyviä.

Poikkeuksellisen viljatilanteen vuoksi halusimme selvittää tuottajiemme rehujen riittävyyttä sikojen ruokinnassa tulevan vuoden aikana. Lähetimme syyskuussa sähköpostilla kyselyn lihasika- ja yhdistelmätiloille selvittääksemme, mikä tilanne kullakin on ja kysyimme arviota, kuinka kauan viljaa riittää tiloilla. Samalla kysyimme, onko tiedossa mistä ja miten viljaa on saatavilla lisää, jos varastossa olevat ei riitä vuodeksi. Lisäksi halusimme tarjota apua rehujen riittävyyden laskentaan ja arviointiin sekä eri ruokintavaihtoehtojen mietintään kaikille halukkaille.

Viljan riittävyys -kyselyyn vastasi sähköpostilla neljäsosa tiloista. Aluevastaavat soittelivat lisäksi useille sikatiloille, joten rehutilanne saatiin kartoitettua yhteensä jopa 212 sikatilalta. Saimme siis lopulta katettua hienosti kolme neljäsosaa kaikista sikatiloistamme.

Tiedossa oli jo ennen kyselyä, että vilja ei tule riittämään sikatiloilla ensi syksyyn saakka. Kyselyn tulos kuitenkin yllätti positiivisesti. Kyselyn pohjalta näyttää siltä, että tiloilla on keskimäärin viljaa laarissa sikojen rehuksi ensi vuoden heinäkuuhun saakka. Toki hajontaa on paljon. Joillakin alueilla kuivuus vaivasi enemmän kuin muilla eikä välttämättä ylivuoteistakaan viljaa ole jäänyt siiloihin. Noin 5-6% tiloista ilmoitti, ettei vilja riitä kuin tulevaan vuodenvaihteeseen tai vain alkuvuoteen. Suurimmalla osalla vastanneista vilja näyttäisi riittävän kuitenkin jopa ensi vuoden syksyyn saakka (63 %). Viidesosa tiloista joutuu hankkimaan lisäviljaa viimeistään loppukevään tai kesän aikana.

Moni sikatila oli saanut paikattua puuttuvaa viljamäärää jo nyt ostamalla rehua naapureilta tai lähialueen viljantuottajilta. Suurin osa, joilta viljaa vielä puuttui, epäili saavansa ostettua sitä lähialueelta talven aikana, osa kääntyy viljakauppojen puoleen. Muutama vastanneista haluaisi pitää taukoja porsaiden ottamisesta tai vähentää sikamäärää ensi vuonna, mutta onneksi tällaisia suunnitelmia oli vain muutamalla tilalla. Kyselyn pohjalta näyttäisi siltä, että porsasvälitys ja lihasikojen kasvatus saataisiin turvattua tulevanakin vuonna poikkeuksellisesta rehutilanteesta huolimatta.

Kyselyn myötä tuli esiin muutamia tiloja, joilla olisi mahdollisuus myydä viljaa sikatiloille sekä pari tilaa, jotka haluaisivat puolestaan ostaa heti hyvää härkäpapua. Jos olette kiinnostuneita kyseisistä tiloista, olkaa yhteydessä allekirjoittaneeseen. Viljatorin mahdollisuudet kannattaa myös muistaa: https://viljatori.fi/.

Suurkiitos vielä kaikille kyselyyn osallistuneille!