Puinnit alkavat olla loppuvaiheessa. Osa on jo lähettänyt viljanäytteensä rehutehtaalle. Vilja-analyysi kannattaakin aina, jotta reseptit saadaan optimoitua uudelle sadolle. Normaali vilja-analyysi valmistuu nopeasti ja siinä selviää rehuviljasta oleelliset asiat: kosteus, hehtolitrapaino ja raakavalkuaispitoisuus sekä vehnästä ja ohrasta myös tärkkelyspitoisuus.

Kun saat vilja-analyysin tuloksen, lähetä se HKScanin ruokinta-asiantuntijalle. Teemme päivitetyn optimointilaskelman, ja voimme yhdessä pohtia kustannustehokkainta ruokintavaihtoehtoa sinun tilallesi. Jos tilalla viljellään omia valkuaisrehuja, kuten hernettä tai härkäpapua, kannattaa myös niiden valkuaispitoisuus selvittää. Optimointiohjelmamme sisältää rehubudjetin, joten voimme optimoida tilan viljamäärien mukaan parhaan mahdollisen ruokintasuunnitelman. Esimerkiksi jos ohraa on niukasti, voidaan lisätä vehnän ja/tai kauran käyttöä rehuseoksissa.

Vilja-analyysien tulokset ovat tärkeitä myös rehutehtaille. Satokauden tilaviljojen analyysitulosten perusteella rehutehtaat säätävät täydennysrehujen koostumusta. Siksi viljanäytteet kannattaa laittaa viipymättä analysoitavaksi, vaikka vanhan sadon viljaa olisi vielä käytettävissä.

Jos ostat viljaa pienissä erissä, kannattaa pyytää ennakkonäytettä. Kun ennakkonäytteen lähettää analysoitavaksi, saa ajoissa tiedon, poikkeaako esim. valkuaispitoisuus oleellisesti aiemmasta. Jos viljanäyte otetaan vasta vastaanottovaiheessa, voi kyseinen erä olla jo syötetty, ennen kuin analyysitiedot saapuvat.

Toksiineja vai ei, selvittämisen arvoinen asia

Vaikka alkukesä oli harvinaisen kuivaa, ei punahomeiden aiheuttamilta ongelmilta välttämättä säästytä tämänkään satokauden viljoissa. Erityisesti porsastuotantotiloilla hometoksiinien aiheuttamat luomiset ja muut oireet aiheuttavat äkkiä suuret tappiot.

Viime vuoden tapaan tarjoamme yhteistyössä Vetagro Oy:n kanssa sikatuottajillemme mahdollisuuden rehuviljojen hometoksiinimäärityksiin edulliseen hintaan. Olemme lähettäneet tuottajille näytteenottopaketin rehuviljojen toksiinimääritystä varten. Muistathan panostaa näytteen edustavuuteen. Toksiinit eivät jakaudu tasaisesti viljassa. Analyysin todenmukaisuutta parantaa huomattavasti, jos näyte koostuu esim. 30 osanäytteestä.

Analyysipaketti kattaa DON-, ZEA- ja T2-toksiinien määritykset ja hinta on 80 €/näyte. Hyödynnä tarjous ja lähetä viljasi analysoitavaksi. Lähetämme analyysin valmistuttua tiloille tulokset ja suositukset jatkotoimenpiteistä.

Viljasta kannattaa ottaa kaikki irti

Tulevana talvena, jos omaa viljaa on niukasti ja ostoviljan hinta korkea, sikojen ruokinnassa tarkkuus on valttia. Tässä muistilistaa asioista, jotka kannattaa tarkistaa:

Viljan jauhatus: 
- liian karkeaksi jauhettu vilja alentaa erityisesti lihasioilla rehun sulavuutta
- tarkista jauhon partikkelikokojakauma Bygholm-seulalla ja tarvittaessa tarkista myllyn kunto 

Rehuannosten säätö: 
- sopivat rehuannokset vähentävät rehun haaskaantumista, kun syömätöntä rehua ei mene hukkaan
- yliruokinta alentaa lihasioilla lihaprosenttia ja rehuhyötysuhde heikkenee
- tarkista tiineiden emakoiden rehuannokset, säädää emakon kunnon mukaan

Lihasikojen teuraspaino:
- alhaisemmassa teuraspainossa lihasikojen liha-% on korkeampi ja rehua kuluu vähemmän lisäkasvukiloa kohti
- erityisesti nopeimmin kasvavat leikot kannattaa lähettää ajoissa teurastamolle, koska niillä on taipumus rasvoittua ja rehua kuluu runsaasti