HKScanin 16. sonnihuutokauppaa vietettiin lauantaina Ali-Lekkalan tilalla Tammelassa aurinkoisissa merkeissä. Hyvä sää ja laadukkaat sonnit houkuttelivat paikalle ennätysmäärän väkeä ja kauppa kävi mainiosti. 44 myytyä sonnia on sekin uusi ennätys, joten kiinnostus emolehmätuotantoa kohtaan on kasvussa. Kaikkien huutokaupassa myytyjen sonnien keskihinnaksi muodostui 3890 euroa. Odotettavissa on, että sonnien myynti jatkuu vilkkaana myös seuraavien viikkojen ajan.

Ansioituneita kasvattajia palkittiin

Tänä vuonna halutuimmaksi eläimeksi osoittautui Angus-sonni KB OptimusPrime Q, joka myytiin 5900 eurolla Leo Juntuselle. Sonnin kasvattajat olivat Virpi ja Henrik Jensen, jotka käytännössä tyhjensivät palkintopöydän kasvattajien palkitsemisseremoniassa. Parhaan eläimen palkinnon lisäksi kotiin lähtivät parhaiden Angus- ja Hereford-ryhmien kunniakirjat.

Muita palkittuja sonneja olivat kasvattaja Marja Luomajärven Hereford Luoteen Onninen, Simmentaleissa Niemelän Otso, kasvattajanaan Iina ja Petri Närvänen sekä Päivi ja Kai Enkolan Charolaissonni Iso-Räihän Nalle. Parhaan Charolais-ryhmän palkinnon pokkasi Vehmalan tila ja Simmentaleissa Rahkosen perhe.


Virpi ja Henrik Jensen kahmivat palkintoja kasvattajien palkitsemistilaisuudessa

Intohimoa kasvatustoiminnassa

”Tänä vuonna taso oli erittäin korkea varsinkin Anguksissa. Sonnit ovat tasalaatuisia ja erinomaisia kautta linjan. Puhdasrotukasvattamossa tehty työ kantaa hedelmää ja koko ajan mennään eteenpäin”, totesivat sekä nykyinen naudan tuotantoneuvoja Maarit Viljakainen että hänen edeltäjänsä, huutokauppaa vetänyt Juhani Numminen.

Numminen innostui kehumaan kaikkien puhdasrotukasvattamon ja sonnihuutokaupan järjestämiseen osallistuvien intohimoa karjanjalostukseen ja intoa nautasektorin kehittämiseen. Työtä on tehty pitkäjänteisesti ja laajalla osaamisella. Esimerkiksi Maiju Pesonen huolehti eläinten ultraamisesta ja Faban Päivi Anttila ja Tero Mustonen vastasivat jälleen rakennearvosteluista.


Angusten korkea taso ja rodun jalostuksessa tapahtunut kehitys saivat kiitosta nauta-asiantuntijoilta

Sonnivideot suurmenestys

Vuosi vuodelta sonneista on tarjolla enemmän tietoa päätöksenteon tueksi ja eläinten laatu vain paranee. Sonnien ultraaminen, joka antaa lisätietoa eläimen rakenteesta, on jo vakiintumassa osaksi jalostusta sekä eläinvalintaa ja tänä vuonna uutuutena HKScan kuvasi esittelyvideot myytävistä eläimistä.

Videot osoittautuivat suurmenestykseksi ja kiinnostus sonneja kohtaan oli massiivista, sillä huutokauppaan mennessä videoita oli käyty katsomassa reilusti yli 6000 kertaa. Mahdollisuus tutustua eläimiin etukäteen esimerkiksi polveutumistodistusten ja videoiden avulla saivat kiitosta osallistujilta moneen otteeseen päivän aikana.

Myös huutokaupassa kuvattiin materiaalia uuteen videoon, joka pyritään saamaan valmiiksi mahdollisimman pian.

Kaikki huutokaupassa myynnissä olleet noin 70 sonnia olivat käyneet läpi pitkän prosessin testejä, rakennearvosteluja ja olivat eläinlääkärin tarkastamia ja terveeksi todettuja.

Huutokaupassa myymättä jääneitä sonneja sekä loput rakennearvostellut sonnit ovat vielä myynnissä ja lisätietoa eläimistä saa nettisivuiltamme sekä Maarit Viljakaiselta numerosta 0400 222 961.


Ennätysmäärä sonneja meni kaupaksi huutokauppapäivänä