Toukokuu on ollut lämmin ja kuiva. Nurmet lähtivät kehittymään hyvin, mutta jo nyt kuivuuden merkkejä näkyy osassa Suomea. Kesäkuun alku näyttää lopullisesti, millainen sato määrällisesti ja laadullisesti saadaan.

D-arvoennusteita netistä

Säilörehun korjuuaikaennustetta netin Artturi-palvelusta pääsevät seuraamaan kaikki valiolaiset maidontuottajat.

Muitakin D-arvoennusteita onneksi löytyy.

Mtechin sivuilla on jo käynnissä  https://www.mtech.fi/fi/D-arvoennuste  ja Karpe-sivuilla http://www.karpe.fi/darvoennuste.php. Molemmat antavat sääennusteisin perustuvan kuntakohtaisen ennusteen.

Mahdollista vertailla tietoja

Karpe-sivuilla on paljon muutakin hyödyllistä tietoa nurmiviljelyyn. D-arvoennustukseen saa mukaan viime vuoden lämpösumman ja D-arvon kehittymisen. Muistamme, kuinka kylmä ja sateinen ilma oli vuosi sitten. Lämpösumman kertyminen on nyt noin 100 astetta edellä viime vuotta. Kun vuosi sitten D-arvo pysyi pitkään korkealla, lähti se tänä vuonna laskuun nopeasti.

Rehuntekijät hereillä

Nyt sääennusteitten mukaan hellejakso on päättymässä, mutta sadetta ei ole näköpiirissä. Vaihteleva lämpötila ja kuivuus heikentävät ennusteita. Eli säilörehun tekijän pitää tänäkin vuonna olla hereillä ja lähteä liikkeelle silloin, kun omat kasvustot sitä edellyttävät