Poikkeuksellisen kuuma ja kuiva kesä on monella alueella Suomessa selvästi vaikuttanut rehu- ja viljasatoihin, jotka ovat tänä vuonna selvästi keskimääräistä pienemmät. Usealla tilalla rehua on kertynyt toivottua vähemmän ja eläinten ruokkimisesta on epävarmuus.

Karkearehupörssi tuottajien auttamiseksi

HKScan on halunnut auttaa tuottajia haastavassa tilanteessa ja olemme lanseeranneet verkkosivuillemme Karkearehupörssin säilörehulle ja oljelle. Tuottajat voivat verkkosivulla ilmoittaa, jos heille on kertynyt rehua yli oman tarpeen ja he ovat valmiita myymään sitä. Vastaavasti tilat, joilla on pulaa rehusta voivat ilmoittaa sivulla ostohaluistaan. HKScan saattaa ostajat ja myyjät yhteen helpolla tavalla ja täysin maksutta.

”Karkearehupörssi on saanut paljon kiitosta tuottajilta ja moni on ihmetellyt, emmekö todellakaan veloita palvelusta. On tullut kehuja vilpittömyydestä ja halusta auttaa tuottajia”, kertoo pörssin toiminnasta vastaava palvelumyyjä Nina Vanhapelto.

Kolmannen sadon tuloksia odotellessa

Tähän mennessä palvelu on saanut jo paljon huomiota ja sekä osto- että myynti-ilmoituksia on ilmestynyt sivuillemme tasaisella tahdilla. Syksyn edetessä, kun mahdollinen kolmas rehusatokin on tehty ja analysoitu, tilat saavat entistä paremman käsityksen myyntimahdollisuuksista tai lisärehun tarpeesta ja palvelu on käytössä niin kauan, kuin sille on kysyntää.

”Kauppoja on tehty ja ilmoituksia on tullut sykleissä. Moni varmaan odottelee vielä tarkempaa tietoa kolmannesta rehusadosta ennen kuin toimii”, Vanhapelto arvioi.


Rehua tarjoavat ja tarvitsevat tilat löytävät toisensa HKScanin verkkosivuilla

Ei yhtään rehua hukkaan – jätä ilmoitus

HKScan ei halua, että Suomessa maatilat joutuvat lopettamaan toimintansa rehunpuutteen vuoksi. Kuten eläinhankinnasta ja alkutuotannosta vastaava johtaja Pia Nybäck toteaa, tänä vuonna yksikään paali ei saa mennä hukkaan ja lihan omavaraisuusaste ei saa laskea.

Tutustu Karkearehupörssiin täältä ja jätä ilmoituksesi Nina Vanhapellolle ohjeiden mukaisesti.

Nainen ilmoitusten takana

Nina Vanhapelto työskentelee HKScanilla palvelumyyjänä Outokummussa. Työpäivät koostuvat monipuolisesti erilaisista tehtävistä naudantuotannon parissa. Sinetin toiminnasta vastaamisen lisäksi työpäiviä täyttää nykyään Karkearehupörssi ja Vanhapellolla on vastuullaan myös pääasiassa pienempien nautatilojen kontaktointi ja näiden asioiden hoito HKScanin suuntaan.

”Työnkuvaan kuuluu vähän kaikenlaista. Pyritään auttamaan tuottajia, hoitamaan eteen tulevia murheita ja miettimään ratkaisuja”, Vanhapelto naurahtaa.

Karkearehupörssin ilmoitusten hoitaminen on osoittautunut varsin mieluisaksi puuhaksi.

”Tykkään paljon, kun saan olla tekemisissä tuottajien kanssa ja jutustella heidän kanssaan. On hienoa pystyä auttamaan. Yhteyttä saa aina ottaa ja palautetta otetaan mielellään vastaan.”


Nina Vanhapelto vastaa karkearehupörssin ilmoituksista ja on tyytyväinen, kun pääsee auttamaan tiloja