Kesäkuun koittaessa suuntasimme jälleen perinteiselle sianlihantuottajien opintomatkalle, tällä kertaa Unkarin hienoihin maatalousmaisemiin Budapestin ja Balatonin järven alueille. Matkan alkaessa ajatukset Unkarista pienenä sianlihantuottajamaana eivät nostaneet ammatillisia odotuksia ehkä kovin korkealle, mutta mielenkiintoiseksi matkan tekivät kuitenkin Unkarin historian käänteet ja pyrkimys lihantuotannon erilaistumiseen.

Sianlihantuotannossa haasteita

Nopean Budapestin kaupunkikierroksen jälkeen tapasimme Unkarin sikayrittäjät ry:n edustajan, jonka mukaan sianlihantuotanto Unkarissa on laskenut merkittävästi, eikä suoranaisia merkkejä paremmasta ole vielä näköpiirissä. Vuoden 1995 jälkeen Unkari on menettänyt saamatta jääneitä EU-tukia verrattuna esim. Tanskaan.

Unkarissa on tuotettu neljä erityyppistä Mangalica -rotua. Näitä puolitoista vuotta kasvatettavien sikojen lihoja on saatu viedyksi mm. Serranokinkkujen raaka-aineeksi Espanjaan ja toisaalta myös kauemmas Japaniin. Villisioista löytynyt ASF oli toistaiseksi pysäyttänyt Japanin viennin.

Suurtiloja ihmettelemässä Balatonilla

Matka jatkui Budapestistä kohti Balatonin aluetta tulkkimme Essin mielenkiintoisia puheita kuunnellessa. Hyvä tietämys Budapestista, historiasta ja talouselämästä saivat seurueen odottamaan yhä lisää mielenkiintoisia faktoja.

Suuren Enyingi Agrar Zrt. -karjatilan rockhenkinen isäntä esitteli meille tilaansa korkealta päärakennuksen kolmannesta kerroksesta. Saimme suojavarustuksen puettuamme nähdä mm. tilan 64-paikkaisen lypsyaseman, jossa 5 hengen lypsymiehistö suoritti jatkuvaa 7 tunnin lypsyurakkaa. Tilan vanhaan kolhoosiin perustuvaan 7000 hehtaarin peltoviljelyyn saimme tutustua bussista käsin valtavien peltolohkojen halki ajaen.

Käsittämättömän suuri 315 hehtaarin sokerijuurikaslohko ja viereinen 200 hehtaarin maissilohko näyttivät ihan komeilta. Vastaantulevia puimureita oli helppo väistää, koska teiden varsilla ei ollut ojia vaan tasainen alue, josta pelto alkoi. Viettäessämme illan Balatonin järven tyrskyjen äärellä ukkosen jyrähdellessä, pohdimme Unkarin ja Suomen maatalouden yhtäläisyyksiä ja erovaisuuksia. Onneksi seurueesta ehti moni pulahtaa lämpimään Balatoniin ennen ukkosmyrskyn alkua.

Paikallinen isäntä kertoi osallistujille tilastaan ja tuotannostaan 

Seuraavana aamuna, bioturvallisuussyistä johtuen, tapasimme hotellin kokoustiloissa paikallisen isännän, joka esitteli 200 hehtaarin Havranek Csaladi Farm -sikatilaansa. Hänellä ei ole ollut mahdollisuutta laajentaa 400 paikkaista sikatilaansa, koska tila sijaitsee lähellä natura-aluetta. Yli euroon menevät kustannukset ja alle euroon jäävä hintataso eivät myöskään mitenkään ole edesauttaneet asiaa. Bonafarm -osuuskunnan kautta hinta on noin 30 snt parempi.

Ammattiohjelma vaihtui iltapäivällä tavalliseen turismiin, kun tutustuimme Balatonin järven rannalla sijaitsevaan Vihany-nimiseen kylään. Aivan mahtavat perinteiset, vanhat olkikattoiset talot, kapeat kujat ja vanha luostari antoivat hienon ilmeen Balatonjärvelle aukeavien maisemien lisäksi. Kylä oli yksi hienoimpia, mitä ulkomailla on nähty.

Komean Balaton-järven rannoilta löytyy viehättäviä pikkukyliä ja suuria maatiloja

Viiniä, Unkarin heikkouksia ja vahvuuksia ja seuraavan reissun odottelua

Viimeisen ammattipäivän aloitimme Budapestin kauppahallikierroksella, jonka jälkeen siirryimme vähän kaupungin ulkopuolella sijaitsevalle Etyeki Kuria -viinitilalle, jossa tutustuimme mielenkiintoiseen viinivalmistukseen maistellen viinejä modernissa betoni- ja lasiseinäisessä viinituvassa. Viinitilan jälkeen kaarsimme amerikkalaisten isojen filmistudioiden ohi takaisin Budapestiin viettämään viimeistä iltaa jokiveneen salongissa. Budapestin iltavalaistus on kyllä hieno.

Unkarin matka herätti paljon ajatuksia. Hyvät olosuhteet ja sijainti Euroopan sydämessä olisivat mahdollistaneet monia asioita Unkarin maataloudessa. Sen sijaan 40 vuoden historia kommunistivallan alla ja talouden heikompi tila ovat puristaneet varsinkin sianlihantuotantoa niin, että tuotantomäärä on laskenut merkittävästi viime vuosien aikana. Vastaavasti hyvä sijainti ja edullinen kustannustaso on tuonut monia teollisuuden aloja Unkariin, kuten vaikkapa Audin tehtaat. Niinpä monet nuoret ovat hakeutuneet kyseisille aloille, jossa palkkaus ohittaa esim. perinteisen maatalouden. Ongelmana Unkarin maataloudessa on myös pieni tilakoko ja sitä kautta tietysti heikko tuottavuus.

Matkamme antoi jälleen kerran motivaatiota tavalla jos toisella päättyen hienoihin tunnelmiin. Vaikutti siltä, että voisimme saada myös ensi vuonna runsaasti ilmoittautumisia, ennen kuin edes matkan määränpää on varmistunut.

Budapestin kauppahalli ja koko kaupunki tekivät vaikutuksen