Uusi kasvatustapa edistää broilerien hyvinvointia ja terveyttä Kariniemen kotitiloilla. Untuvikkojen käsittely ja kuljetusstressi vähenevät ja tiput saavat vettä ja rehua heti kuoriuduttuaan....
Uusi kasvatustapa edistää broilerien hyvinvointia ja terveyttä Kariniemen kotitiloilla. Untuvikkojen käsittely ja kuljetusstressi vähenevät ja tiput saavat vettä ja rehua heti kuoriuduttuaan. Suomessa Kariniemen kotitilat ovat ensimmäisinä kokeilleet uutta menetelmää.
Tilakuoriutuminen otettiin Kariniemellä käyttöön loppuvuodesta 2017. Pöytyällä Sarkainsuon tilalla näitä untuvikkoja on kasvamassa nyt toista kertaa. Tilan kahdessa muussa osastossa untuvikot on tuotu hautomolta normaalisti kolme vuorokautta myöhemmin.
Tilan isäntäpari Veikko Uski ja Mervi Helin pitävät kasvatustapaa mielenkiintoisena ja hyvänä erityisesti untuvikkojen alkuun lähdön kannalta.
”Tilalla kuoriutuneissa untuvikoissa on nähtävissä käytösero hautomosta tulleisiin verrattuna. Nämä ovat selvästi rauhallisempia”, Veikko Uski kertoo.
Uusi kasvatustapa tuo hänen mukaansa jonkin verran lisätyötä ja -kustannuksia ja lyhentää myös erätaukoa, mikä tulee ottaa huomioon esimerkiksi turvepehkun laadussa.
”Jatkossa työmäärä todennäköisesti hieman vähenee, kun uusi kasvatustapa tulee omassa hallissa tutuksi.”
”Perinteinen tapa”
Emokanaloissa munitut munat siirretään hautomossa haudontakoneeseen. 18 haudontavuorokauden aikana niiden lämpötilaa, kosteutta ja hiilidioksidipitoisuutta säädellään tarkasti ja niitä käännellään, mahdollisimman tarkasti emokanaa matkien. Viimeisintä teknologiaa oleva ”Clean Chick” -laite kuuntelee jokaisen haudotun munan.
Perinteisellä kasvatustavalla ne munat, joista havaitaan sydämensyke, siirretään kuorijakoneisiin. Untuvikot kuoriutuvat koneessa kolmen seuraavan vuorokauden aikana. Untuvikot erotellaan kuoriutumattomista munista ja munankuorista ja ne kulkevat hautomotyöntekijöiden laatukontrollin läpi. Untuvikkolaskurin ja Broilact-sumutuksen kautta ne päätyvät kuljetuslaatikoihin kuljetettavaksi tiloille vielä saman päivän aikana.
Kotitilalla kuoriutuminen
Uudessa kasvatustavassa munat, joista syke löytyy, siirretään haudonnan jälkeen pahvisille munakennoille ja nämä pinoissa lämpimään kuljetusautoon. Tilalla kennot jaetaan huolellisesti lämmitetyn lattian ja puhtaan turvepehkun päälle.
Tuottajan tehtävänä on tämän jälkeen säännöllisesti mitata munan pinnan lämpötiloja ja havaintojen perusteella säätää olosuhteita niin, että ne ovat optimaaliset pian kuoriutuvalle untuvikolle.
Menetelmä vaatii runsaasti käsityötä hautomolla ja lisää tarkkailun tarvetta tilalla. Kasvatusosasto täytyy myös valmistella ja lämmittää kolme vuorokautta tavallista aikaisemmin.
Sitten odotetaan
Uskin ja Helinin mukaan ensimmäiset kuoriutumista edeltävät merkit havaitaan noin vuorokausi munien tuonnin jälkeen: munien kuoreen alkaa vähitellen tulla pieniä säröjä ja niistä alkaa kuulua piippausta. Myös ensimmäiset untuvikot ponnistavat jo ulos kuoresta.
”Siellä täällä kuoriutuneet untuvikot löytävät pian toisensa ääntelyn perusteella ja muutaman rehunokareen nokittuaan yleensä ryhtyvät lepäämään pienissä ryhmissä”, Veikko Uski kertoo.
Seuraavana aamuna kuoriutuminen on yleensä jo vauhdikkaasti käynnissä ja suurin osa untuvikoista kuoriutuukin 20. päivänä haudonnan alkamisen jälkeen. Päivänä 21 kuoriutumattomat munat kerätään ja lasketaan, jotta päästään selville aloittavasta untuvikkomäärästä. Tähän mennessä tilakuoriutumisessa on päästy vähintään yhtä hyviin tuloksiin kuin hautomossa. Munakennot kerätään pois, munankuoret voi jättää pehkun joukkoon virikkeeksi.
Vahvemmat ja terveemmät untuvikot
Uusi menetelmä vähentää untuvikkojen käsittely- ja kuljetusstressiä. Lisäksi vastakuoriutuneet untuvikot saavat tilalla välittömästi rehua ja vettä, jolloin ne voivat käyttää ruskuaispussin sisältämän energian tehokkaammin vastustuskyvyn muodostamiseen.
Useissa kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu, että vastustuskyvyn kehittymisen kannalta keskeiset immuunielimet ovat välittömästi rehua saaneilla untuvikoilla suuremmat ja suoliston kehitys ja kypsyminen on nopeampaa kuin niillä, joilla kuoriutumisesta rehun saantiin kuluu pitempi aika.
Ensimmäiset untuvikot kuoriutuivat Mervi Helinin ja Veikko Uskin kasvattamossa noin vuorokausi munien tuonnin jälkeen. Seuraavana päivänä suurin osa untuvikoista on jo kuoriutunut.
Untuvikot löytävät hallissa toistensa luo ja löytävät heti myös rehua ja vettä. Tämä säästää poikasen energiaa ja parantaa vastustuskyvyn kehittymistä.
Munat toimitetaan hautomoilta tiloille kertakäyttöisissä, patentoiduissa munakennolaatikoissa, jotka hävitetään kuoriutumisen jälkeen.
FAKTA:
- Kanalassa kuoriutunut on Kariniemen® uusi hyvinvointikonsepti, jossa kananpojat eivät enää kuoriudu erillisissä hautomoissa, vaan suoraan puhtaalle ja lämpimälle turvepehkulle kanalassa.
- Linnut pääsevät juomaan ja syömään heti ensihetkestä, mikä parantaa lintujen hyvinvointia ja luo hyvät edellytykset untuvikkojen tasapainoiselle kasvulle. Uuden menetelmän avulla vältetään myös turhia kuljetuksia ja eläimen stressiä.
- Kanalassa kuoriutunut -menetelmä on uutta koko maailman mittakaavassa ja Suomessa käytössä ainoastaan valituilla Kariniemen® sopimustiloilla.