Tässä joulukalenterissa luukkujen takaa kurkistavat ammattilaisemme läpi koko ketjun. Jokaisen luukun takaa pääset tutustumaan, mitä hkscanilaisten työhön kuuluu ja miten joulun tulo näkyy työssä. Ammattilaisemme raottavat myös omaa joulunviettoaan ja jakavat vinkkejä, hyvän joulun rakentamiseen. Luukku aukeaa joulukuun jokaisena arkipäivänä aattoa odotellessa. 

 

Luukku 15: Anneli Arnivaara, toimistoassistentti

Olen töissä HScanilla Forssassa eläinhankinnassa toimistoassistenttina. Olen tullut HK:lle (Helsingin Kauppiaat Oy) töihin vuonna 1974 marraskuussa. Näihin vuosiin liittyy monenlaisia töitä ja muutoksia - jo firman nimi on vaihtunut monta kertaa.

Toimenkuvaani kuuluu erilaisia toimistopalvelutehtäviä. Autan markkinointia ja muita ryhmiä tilaisuuksien järjestelyissä varaamalla kokoustilat ja kokoamalla tarvittavat tavarat tilaisuuksiin sekä tilaan myös tarjoilut. Otan myös vastaan eri tilaisuuksien ilmoittautumiset. Hoidan tarvikevälitystä tuottajien suuntaan. 

Joulun aika on yleensä kiireistä töissä, niin kuin kotonakin, ennen kuin kaikki rauhoittuvat joulun viettoon. Vietämme jouluaaton yleensä perheen ja suvun kesken. Meillä on yksi lastenlapsi, Sara-tyttö.  Hän odottaa pukkia malttamattomasti. Ei niinkään lahjojen takia, vaan kun saa laulaa pukille. Joulupukin vierailu on ollut meillä joka joulun ohjelmanumero jo siitä asti, kun omat lapset olivat pieniä.

Kinkun paistamme aatonaattona niin, että kinkkua pääsee maistelemaan jo aattoaamuna.  Paras joulukinkku mielestäni on Rypsiporsaan kinkku.  Samoin perinteisiimme kuuluu aattoaamuna syödä uuniriisipuuroa, mantelia siitä unohtamatta.

Olemme viettäneet jouluja perheen kanssa myös ulkomailla ja voin sanoa, että suomalaista joulua ja joulun tunnelmaa ei voita mikään.


Toivotan kaikille oikein Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2019!

 

Luukku 14: Jyrki Vertanen, eläinautoilija

Ajan työkseni välitysporsaita emakkosikaloista kasvatussikaloihin. Teen töitä HKScanin ajojärjestelijöiden, sikalavastaavien ja itse tilan emäntien ja isäntien kanssa.

Työssä on parasta se, että jokainen työpäivä antaa aina jotain. Tykkään olla ihmisten ja eläinten kanssa tekemissä. Ajan kanssa on oppinut paljon porsaiden käyttäytymisestä. Ei ne silti samanlaisia ole. Nykyisin porsaita liikutellaan tiloilla enemmän. Se helpottaa myös omaa työtä ja kalustokin on oman yli 30 vuoden työurani aikana muuttunut melkoisesti.

Tänä vuonna joulupyhät osuvat keskelle viikkoa. Porsaita kuitenkin syntyy kaiken aikaa, ja ne pitää saada ajettua pois. Ajamme sunnuntaina jouluaaton ajot. Tapaninpäivänä ajetaan taas ihan normaalisti. Joulupäivän ajot on siirretty loppuviikkoon. Jouluaatto ja joulupäivä saadaan pitää vapaata. Se on hyvä meidän kannalta, mutta myös maatiloille. Työt on hoidettava, mutta pääsee vähän jouluakin viettämään.

Jouluaattona käymme anopin luona. Omat vanhempani ovat siskoni luona, heidän kanssaan joulupuurot syötiin jo 3. adeventtisunnuntaina. Muuten koetetaan vapaapäivät olla kotona - ei lähdetä minnekään. Joulu on rauhoittumisen aikaa, ja menee vaimon kanssa kinkkua ja jouluruokia syöden. Varattuna on 10 kilon kotimainen kinkku kahdelle hengelle, joten tietää mitä on eväsleipien välissä välipäivinä, mutta joulu on vain kerran vuodessa. Lapset ovat jo maailmalla. Poika käväisee aattona miniäkokelaan kanssa. Tytär viettää joulun Tampereella.


Oikein hyvää ja rauhallista joulua kaikille! Koettakaa siellä tiloillakin tehdä jouluna vain tärkeimmät työt ja rauhoittua hetki viettämään joulua.

 

Luukku 13: Sami Rouvanmäki, aluemyyntipäällikkö
 
Toimin aluemyyntipäällikkönä vähittäiskauppapuolella. Alueenani on Kainuu, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi ja vielä muutama kunta Pirkanmaalta. Pääpaino on Keskon kaupoissa ja muutamissa villeissä, joihin luetaan HalpaHallit ja Minimanit.
 
Päiväni maanantaista torstaihin koostuvat melko pitkälti asiakaskäynneistä kaupoissa. Suunnittelemme asiakkaiden kanssa yhdessä valikoimaa, teemme kampanjoita, käymme läpi tulevia uutuuksia, suunnittelemme markkinointia ja teemme yhdessä pitkäkestoisia kampanjoita, jolla pyrimme saamaan perustuotteille myynnin kasvua ja näkyvyyttä. Lisäksi käyn asiakkaiden kanssa läpi tulevia sesonkeja ja niiden tavarapeliä, jotta olisimme HK:na mahdollisimman hyvin esillä kaupassa ja oikealla tavaroituksella. Ison osan ajasta vie myös palaliha-asiat, niiden asiakkaiden kanssa, joilla on lihatiski. Lihatuotteissa käydään kovaa kilpailua ja minun tehtäväni on, että tuotteista saadaan niille kuuluva hinta.

Ison osan ajastani vie ajaminen, koska asutaan suht harvaan asutulla alueella ja alueeni on melko iso. Perjantaisin olen yleensä konttoripäivällä, jolloin valmistelen seuraavan viikon asiakaskäynnit, teen tarjouksia, suunnittelen lehti-ilmoittelutuotteita ja käyn raportteja läpi.
 
Varsinainen työpisteeni sijaitsee kotonani Nilsiässä, joten minulla ei varsinaisesti ole sellaisia päivittäin ympärillä olevia työkavereita, mutta kollegoihini olen päivittäin yhteydessä puhelimella ja sähköpostilla. Työparinani toimii myös puhelinmyyjäni, jotka soittelevat asiakkailleni tilauksia ja tekevät lisämyyntiä käyntieni välissä. Isot asiakkaat kierrän noin kerran kuukaudessa, osan kahden kuukauden välein ja osan vain kerran neljässä kuukaudessa.
 
Työssäni joulu näkyy kaikkina muina aikoina paitsi juuri joulun jälkeen. Joulukinkkukauppa aloitetaan jo toukokuussa vähittäiskaupoissa. Hintakilpailu on monesti erittäin kovaa ja isoimmissa pisteissä kilpailu on mennyt lähes huutokaupaksi siitä, kuka tarjoaa halvimman hinnan. Yleensä viimeisimmät kinkkukaupat tehdään juhannuksen alla, eli kesälomalle jäädessä kinkkukaupat ovat suurimmalta osalta paketissa. Elokuussa kerätään viimeisimmätkin ennakot, koska silloin täytyy päättää lopullisesti kinkkujen valmistus määrät. Syyskuun puolessa välissä aletaan puhumaan lopuista joulutuotteista kaupoissa ja esittelemään mahdollisia uutuuksia. Ensimmäiset toimitukset ovat joulutuotteille kauppoihin pyhäinpäivälle.

Tämän jälkeen alkaa ennakoiden kerääminen itsenäisyyspäivälle ja yleensä marraskuun loppuun mennessä joulun ennakot ovat koneelle. Sen jälkeen tarkastelen asiakkaiden kanssa edellisvuoden myynnit ja menekit, että tavaraa on riittävästi. Tällöin saa monesti vielä hyvin lisämyyntiä tuotteisiin. Varsinaisena joulunalusaikana on itsellä aikaa niputtaa kulunut vuosi ja joulu kansioon ja tehdä suunnitelmat tulevalle vuodelle, koska joulun aikaan kaupoissa on niin kiire, että sinne ei tarvita ulkopuolisia.

Tammikuussa lähden kiertämään asiakkaita ja kerään exceliin, miten HK:n osalta joulu meni. Erityisesti otan ylös mikä loppui, jotta osaan tarjota lisää tavaraa asiakkaalle seuraavaan vuoteen. Jos tämä jää tekemättä, asiakas katsoo vain raportilta määrän, jonka on myynyt aiemmin ja tilaa sen ennakkoon. Näin tuotteen menekki hiipuu vuosi vuodelta ja kasvu jää saamatta. Samalla pysyy aallon harjalla mahdollisista trendimuutoksista joulutuotteiden osalta ja pystyy kertomaan tarinaa eteenpäin, jotta olemme seuraavana jouluna mukana oikealla tavaroituksella.

Itselleni joulu on hyvin perinteinen. Vietämme joulua vanhempieni luona ruokailen, paljuillen ja jutustelllen. Hyvästä juomasta ja ruuasta nautiskellen. Joulukinkku on lempiruokani ja tänä vuonnakin on jo tullut paistettua kinkku pääsiäiselle, vapulle, pyhäinpäivälle ja isänpäivälle. Joulupaljusta on tullut perheellemme samanlainen perinne kuin haudalla käymisestä.


Ota jouluna pala rauhaa!

 

Luukku 12: Lea Rentsch, eläinlääkäri 

Työni HKScanin sikaeläinlääkärinä on huikean monipuolista ja kohtaan uusia haasteita joka päivä. Tiloilla selvitän taudinpurkauksia, tautisuojausta ja teurashylkäysten syitä. Työtehtäviini kuuluu myös valmiussuunnittelu, eläinten hyvinvointi ja laaja yhteistyö eri asiantuntijoiden kanssa. Minun on tärkeää pysyä ajan hermolla, niinpä kouluttaudun aktiivisesti ja suoritan työn ohella erikoiseläinlääkärin tutkintoa.

Olen ollut HKScanin palveluksessa elokuusta 2016 lähtien, ennen sitä toimin kunnaneläinlääkärin sijaisuuksissa ympäri Etelä-Suomea ja päivystin pieneläinklinikalla. Ensimmäisen kipinän sikoihin sain toimiessani lihantarkistajana kilpailijamme teurastamolla, mutta en olisi silloin osannut uneksiakaan päätyväni joskus työskentelemään sikojen parissa.

Vapaa-ajalla minut tavoittaa parhaiten koirien treenikentältä tai metsästä ryömimästä, sillä treenaan koirieni kanssa tavoitteellisesti tottelevaisuutta, agilityä ja palveluskoiralajeja. Myös valokuvaus on lähellä sydäntäni.

Keski-Eurooppalaisista juuristani johtuen joulukinkku ei ole perinteisesti kuulunut joulupöytäämme, vasta nykyisen puolison myötä suomalaiset jouluruuat ovat käyneet tutuiksi. Lapsuuden lempijouluruokia ovat racelette ja fondue, jotka ovat juustoruokia. Rakastan joulupuuroa ja keitän sitä myös usein muulloinkin kuin jouluna. Joulua ollaan vietetty vuorotellen oman ja puolison perheen kanssa rentoutuen ja syöden. Vähän erilaista joulunviettoa on luvassa tänä vuonna, kun matkustamme perheen kanssa Espanjaan.Nykyään puhutaan paljon eläinten hyvinvoinnista, mutta muistakaa pitää huolta myös omasta hyvinvoinnistanne!

 

Luukku 11: Harri Tiitta, leikkaamotyöntekijä

Olen lihanleikkaajana Outokummussa. Olen ollut liha-alalla 30 vuotta. Ympärilläni on ammattitaitoista, pitkään alalla ollutta porukkaa. Tiimiin kuuluvat hajottajat, joilta liha tulee leikkaamoon. Meidän jälkeen työtä jatkaa pakkaajat ja lähettämön työntekijät. Lihanleikkaajan työ on siis tiimityötä.

Joulu näkyy työssäni lähinnä työtuntien ajankohtana. Tulevana lauantaina olen ylitöissä, kun kaupat tarvitsevat jauhelihaa heti joulun jälkeen. Osa kollegoista tekee töitä tapaninpäivänä.

Luvassa on perinteinen joulu kotona. Vanhemmat käyvät meillä syömässä jouluaattona ja me mennään sinne tapanina. Lasten kanssa vietetään aikaa pulkkamäessä. Tietysti käydään myös isovanhempien ja sukulaisten haudoilla. 

Meillä täällä Itä-Suomessa joulupöytään kuuluu karjalanpaisti, lanttulaatikko, porkkanalaatikko, imelletty perunalaatikko ja joulukinkku. Jälkiruokana on luumukiisseliä kermavaahdolla. Ja tietysti karjalanpiirakat ja kalat, graavilohi ja savukala. Ja rosolli. Kaikki pitää olla pöydässä. Jos nyt joku pitää mainita suosikiksi, karjalanpaistihan se on se itäsuomalaisten herkku.

Hyvää ja rauhallista joulua! Mieli korkealla ja kohti uusia haasteita!


Teen leikkaamotyön ohessa myös maistatusta Itä-Suomen alueella. Perjantaina 21.12. olen Kuopiossa Matkuksen K-Supermarketissa HK Joulupöydän juhlaviipaletta esittelemässä. Tulkaahan paikalliset maistiaisille!

 

Luukku 10: Sinikka Reväsmäki, tilitystoimihenkilö

Työskentelen pääkonttorissa Turussa. Työhöni kuuluu tuottaja- ja jäsenrekisterin ylläpito sekä tuottajasopimukset. LSO Osuuskunnan tehtävät vievät osan työpäivästäni. Hinnastojen ylläpito sekä mm. kuljettajatilitysten hoito kuuluu myös tehtäviini. Keväällä tulee 45 työvuotta täyteen, ja kuten arvata saattaa, eläkepäivät ovat jo odottamassa.

Joulu näkyy työssäni kiireisenä. Aikataulut ovat kireämmät johtuen pyhien aiheuttamasta työpäivien vähenemisestä, pitää myös varautua vuoden vaihteen kiireisiin.

Jouluaattoa olen viettänyt poikani perheen kanssa. Kaksi lastenlastani tekevät jouluista iloisen perhejuhlan. Seurueeseemme kuuluu myös aina miniäni sisar ja heidän äitinsä. Joulupöydän antimista sovimme, kuka tekee mitäkin. Vastuullani onkin yllättäen ollut joulukinkku.

Pidän perinteisistä jouluruuista, mutta erilaiset salaatit ja kalat tekevät joulupöydässä mukavan keventävän vaikutuksen. Muut pyhät vietän kuunnellen jouluista musiikkia ja lueskellen lahjakirjaani / kirjojani. Se on erinomaista voimien keräämistä vuoden vaihteen kiireiseen aikaan.Adventtiloska eikä kiireinen joulun alusaika saa viedä jouluntunnelmaa. Se on meissä itsessämme, joten nautitaan läheisten kanssa yhdessä olosta ja lämpimästä joulun tunnelmasta!

 

 

Luukku 9: Miia Keskitalo, aluepäällikkö

Herkullinen tervehdys teille kaikille! Olen pitkän linjan hookoolainen, yli 30 vuoden kokemuksella. Olenkin sanonut, että HK on minulle sydämen asia. Kuulun Away from Home Suomen organisaatioon ja vastaan länsirannikkolla myynnistä julkiseen, tukku ja kaupalliseen puoleen. Rakastan työtäni ja minulla ja meillä on huippuasiakkaat, ja mikä parasta meillä HKScanilla on vahvat brändit kotimaisilla tuotteilla. Arvot tukevat toimintaamme ja olen niistä ylpeä.

Myynnin puolella joulu on myyty jo hyvissä ajoin ennen H-hetkeä. Joulun alusviikot ovat valmistautumista tulevaan kevään sesonkiin. Jouluun kuuluu myös asiakkaiden muistaminen ja kiitoskäynnit yhteistyöstä. Joulu on meille herkullista aikaa.

Joulu on minulle ja perheelle rauhoittumisen aikaa ja yhdessäoloa. Tykkäämme hyvästä ruuasta ja poikien suurinta herkkua on kinkku. Laitamme tulevana jouluna perinteisiä jouluherkkuja vähemmän ja teemme eri makumaailman juttuja, poltamme kynttilöitä ja klapit räiskyvät takassa.
 
Nauttikaa joulusta, yhdessäolosta ja herkullisesta suomalaisesta ruuasta. Hyvää joulua ja voimia tulevalle uudelle vuodelle 2019!

 


Kirkkonummi halusi tuoda esille kotimaisen raaka-aineen toimittajiaan. Olimme tapaamassa kirkkonummelaisia esimieheni Teija Malenin (vasemmalla) suomalaisen ruoan päivänä.   

 

 

Luukku 8: Anu Leino, suunnittelija 

Työhöni kuuluu broileripuolella suunnitella aikataulut tipujen tiloille viennille sekä teurastukselle. Tavoitteena on, että lintuja olisi teuraspäiviin tarpeellinen määrä ja teuraaksi tuleva lintu vielä olisi mukavassa painossa siitä tehtäväksi suunniteltuihin tuotteisiin nähden.

Tuleva joulu on minulle 20. joulu kanamaailmassa. Vuonna 1999 tulin Broilertaloon tuotannon esimieheksi. Muutaman opettavaisen tuotantovuoden jälkeen tarjoutui tilaisuus päästä kokeilemaan siipiä alkutuotannon tiimiin. Niinhän sitten osoittautui, ettei se lintu tullutkaan tuotantoon siitä jäähdyttämön ovesta, vaan maatiloilta! Tarkemmin Kariniemen kotitiloilta.

Kiehtovaa on ollut ja päivät toinen toistaan opettavaisempia. Koko hookoolaisen aikani olen enemmän tai vähemmän joka päivä innostunut erilaisista kana-asioista. Viime vuonna 2017 pääsin yhdessä muiden Eurassa työskennelleiden tavoin Raumalle uuteen tehtaaseen ja kokemaan isoja juttuja uuden tehtaan käyttöönotossa. Olemme taittaneet jo melkoisen matkan testiajoista tuotantolaitokseksi. Jatkamme kehitystä ja ennätysten lyömistä aina uusilla ja paremmilla ennätyksillä. Tutiskaa muut, täältä tullaan!

Joulun aika on mukavaa rentoutumisen aikaa. Joulu varsinaisesti alkaa meillä aatonaattoiltana appivanhempien savusaunassa. Säät taitavat tänä vuonna sallia myös nopsan meressä pistäytymisen, jos vaan kantti kestää. Aattona kuunnellaan Rauman torilla joulurauhan julistus ja pistäydytään haudoilla. Joulun ruokaöverit vedetään tänä jouluna meillä. Eli varsinainen joulurauha alkanee vasta aattoiltana, kun kaikki hulina on hiljentynyt. Pääosassa joulupöydässä meilläkin on perinteisesti kinkku. Hyvänä kakkosena omalla listalla on ”likokala” (oikeammin nimi taitaa olla lipeäkala), jota ainakin raumalaisista joulupöydistä vielä löytyy.  360 päivää vuodesta sitten onkin broileria…

Kiitos työkavereille ja tuottajille hyvästä yhteistyöstä tänä huikeana vuonna! Toivotan kaikille hyvää joulua ja onnellista tulevaa vuotta. Ja sama raumlaisittai ”rauhalist joulu ja luannikast uut vuat!”

 


Kuvassa allekirjoittanut vintillä jouluverhoja metsästämässä…

 

 

Luukku 7: Paula Leva, järjestelmäasiantuntija 

Olen työskennellyt HKScanilla nyt 8 vuotta. Olen juuriltani helsinkiläinen ja minulla edelleenkin todella paljon opeteltavaa tältä toimialalta. Työni on toimia pääasiallisesti taustalla eli välttämättä minua ei juurikaan näy tuottajatilaisuuksissa, näyttelyissä tai en ole ensimmäinen yhteydenottohenkilönne. Työskentelen taustalla taaten että sekä teidän käyttämät järjestelmät (Sinetti, WinPig, HKScanLinkki) toimivat moitteettomasti kaikkina vuorokauden aikoina ja että HKScanin käyttämät järjestelmät alkutuotannon ja tuottajapalveluiden puolella ovat käytettävissä.

Tietojärjestelmät eivät tunne arkea eivätkä pyhää, kuten ei eläimetkään, eli töitä saatan tehdä päivästä tai ajasta riippumatta. Tehtävänäni on myös kehittää järjestelmiä sekä HKScanin puolelta tulleiden pyyntöjen että teiltä tulleiden ideoiden pohjalta. Kiitos teiltä tulleista ideoista ja korjausehdotuksista, joita olen saanut eri kanavia pitkin. Toivon teidän edelleen olevan aktiivisia näidenkin asioiden suhteen.

Koska kaikki on ollut minulle maatalouspuolelta uutta, ei varsinkaan alkuaikoina kaikki termit jääneet päähäni. Kerran palaverissa piti keskustella emakkosikaloista. Mieleen ei millään tullut mikä tuo termi (emakkosikala) on, joten päässäni tein pikaisen päättelyn; ”paikka jossa tehdään possuja” – sehän on possuttamo! Tämä termi on jäänyt sanastoomme, eikä kukaan meillä sisäisissä palavereissa termiä ihmettele, jos sen kaupunkilaisnaisena julki taas lausun.

Joulua vietän yleensä perheen kesken kotona tai siskoni luona (Pirjo Leva, jonka moni varmasti tunnistaa HKScanin rehupuolen tehtävistä). Ulkoilemme, saunomme, syömme kinkkua ja muita herkkuja ja jaamme lahjoja. Oikeastaan ainut traditio joka on jouluumme muodostunut on se, että kun lahjat avataan, tehdään se vuoron perään ja yhdessä ihmetellään, mitä kukin on saanut. Lahjakortteihin kirjoitetaan myös hyvinkin arvoituksellisia tekstejä lahjan sisällöstä.

Tärkeintä on kuitenkin yhteinen aika läheisimpien kanssa ja rauhoittuminen edes hetkeksi ja sitä toivotan teille kaikille tänäkin jouluna!

 


Arjen puurtamisen vastapainoksin toivon joulupyhille hyviä ulkoliikuntakelejä, jotta pääsisi päivänvalossa koiran ja hevosen kanssa metsään liikkumaan. Ja jos huonot ilmat osuvat kohdalleen, voihan sitä sisälajejakin harrastaa! 

 

 

Luukku 6: Tarja Mäenpää, logistiikkasuunnittelija

Toimin kuljetussuunnittelijana sikalogistiikassa. Otan vastaan puheluita sikailmoituksista, niiden muutoksista, hakuaikatoiveista, ketjuinformaatiosta ja tuotetilauksista.

Keskiviikkoisin alkaa seuraavan viikon sikakuormien suunnittelu ja kokonaisohjelman teko. Päivittäinen teurastusmäärä joulun alla on Forssassa suuri, joten kaikki sika-autot tarvitaan kuljetuksiin.

Joulun alla tuottajapalautukset ovat tärkeitä, jotta jokainen saisi kinkun suolaan ajoissa. Palautuksen matka Forssasta Vantaan logistiikkakeskuksen kautta kauppaan on haastava, ja tavoitteenamme on sataprosenttinen onnistuminen. 

Olen tullut töihin 2.1.1997 Kauko Mattilan työpariksi Forssan toimistolle. Sen olen oppinut 20 vuodessa, että elämä jatkuu joulun jälkeenkin. Kaikkea ei tarvitse saada ennen joulua valmiiksi.

Kinkun lisäksi joulupöytääni kuuluu äitini kehittämä italiansalaatti (perunaa, omenaa, lauantaimakkaraa, suolakurkkua, keitettyä kananmunaa ja kevytmajoneesia). Laatikoita ei enää oikein kulu, vaan kala eri muodoissaan rosollin ja salaatin kera vie voiton.

 


Toivotaan jouluksi lunta maahan, jotta päästään porukalla taas mäenlaskuun!  

 

 

Luukku 5: Niina Piiparinen, myymälänhoitaja/ravintolatyöntekijä

Olen työskennelyt HKScanin Outokummun tuotantolaitoksessa elokuusta 2015 lähtien. Työskentelen puolet työpäivästäni henkilöstöravintolassa ja puolet myymälässä. Työni on siis vaihtelevaa ja monipuolista. Henkilöstöravintolassa (jossa päävastuu minulla on asiakaspalvelussa) työskentelen esimieheni kanssa, ja meistä onkin tässä muutaman vuoden varrella muotoutunut hyvä ja tehokas tiimi.

Myymälässä työhöni kuuluvat kuormien tilaus, asiakastilausten vastaanotto, kuormien purkaminen ja hinnoittelu. Ja tietenkin asiakaspalvelu. Myymälässä työskentelen pääsääntöisesti yksin, joten saan olla oman itseni herra.

Joulu on myymälän osalta vuoden kiireisin sesonki. Puhelin soi välillä taukoamatta, kun asiakkaat jättävät kinkkutilauksiaan. Mielenkiinnolla aina odottelen, mitä uusia tuotteita tuotekehityksen porukka onkaan keksinyt jouluksi. Tykkään jakaa asiakkaille vinkkejä uusista tuotteista ja näin innostaa heitä kokeilemaan jotain uutta joulupöytään.  Esimerkkinä voisin tämän joulun uutuuksista mainita Rypsiporsaan uunivalmiin juhlakinkun, joka on erittäin sopivan kokoinen pieneen talouteen.

Olen jouluihminen ja aloitankin joulun valmistelut kotona jo hyvissä ajoin, muun muassa tekemällä laatikot ja karjalanpiirakat valmiiksi pakastimeen. 

Vinkkinä voisin jouluvalmisteluihin kertoa, että kannattaa olla itselleen armollinen ja käyttää mahdollisuuksien mukaan valmiita tai puolivalmiita tuotteita, niin välttyy stressiltä joulun alla.

 

Luukku 4: Herkko Tynnyrinen, aluevastaava 

Asun Siilinjärvellä Pöljän kylällä Pukkelimetsässä, jota älköön luettako minulle miinukseksi. Vastaan naudan hankinnasta Pohjois-Savon alueella. 

Olen 58v, ollut HK:n nautahankinnassa eri toiminimien (Pouttu Foods, Lso Foods, HK Agri, HKScan) alla noin 20 vuotta. Toimenkuvani on koko ajan ollut sama, naudanlihan hankinta. Alue on suurentunut, työkaverit ja asiakkaatkin ovat muuttuneet matkan varrella jonkin verran, mutta koko ajan työni on ollut sitä, mistä minä pidän ja jonka jo toivon osaavani, nimittäin työskentelyä erilaisten ihmisten kanssa.

Joulu on aina ollut rauhoittumisen aikaa. Aikaisemmin omien lasten kanssa, nyttemmin kuvioihin on tulleet myös lastenlapset. Ylenpalttisesta lahjahömpötyksestä olemme vieroittaneet itsemme, mutta yksi on ja pysyy, ja se on kinkku. Sen hankkiminen ja paistaminen on aina ollut mieluinen velvollisuuteni. Versioita on ollut erilaisia, ainoa vuodesta toiseen pysyvä ominaisuus on ollut ja on oleva, että kinkun pitää olla kotimainen.


Joulutervehdyksiä olen aina ollut turhankin laiska lähettämään, joten käytän nyt tilaisuutta toivottaakseni kaikille Hyvää ja Rauhallista Joulua ja menestystä vuodelle 2019
.

 

Luukku 3: Anne Alikirri, tilityspäällikkö

Toimin tilityspäällikkönä Turussa. Tilitysosastolla meitä on lisäkseni 5 henkilöä. Me teemme sika,- nauta- broiler- ja kalkkunatilityksiä ja sekä näiden eläinlajien eläinvälityslaskuja, muuta laskutusta mm. vakuutuslaskutus, rehulaskutusta ja LSO:n jäsenasioihin liittyviä tehtäviä.

Vastuullani on edellä kerrottuihin toimiin liittyvää raportointia, osallistumista tilityksen erilaisiin toimiin ja muutoksiin liittyvää testaamista (kyllä meilläkin muutoksia on, vaikka tuottajien suuntaan voi näyttää että tilitys- ja laskulomakkeet pysyvät aina samanlaisina).

Olen ollut HK:lla töissä lähemmäs 20 vuotta. Itse ole maatalon tytär, lapsuudessani meillä oli sikoja, lehmiä ja kanoja, myöhemmin vanhempani keskittyivät sikatalouteen. Tällä hetkellä oma perheeni ”harrastaa” pienimuotoisesta peltoviljelyä sekä metsätaloutta. Itse en kylläkään jälkimmäiseen kauheasti osallistu, moottorisahaa en ole koskaan käynnistänyt. Polttopuiden halkomiseen ja klapien tekoon toki olen ”saanut” osallistua. Se on hyvää hyötyliikuntaa tällaiselle päivät toimistolla olevalle.

Joulu ja vuodenvaihde näkyy työssäni kiireisenä, hektisenä aikana. Useimpien tuottajiemme ja meidän itsemme tilikausi vaihtuu vuoden vaihteessa.

Jouluaattoa vietän perheeni kesken, joulupäivänä minun ja sisarusteni perheiden on tapana kokoontua, nyt on minun vuoroni olla emäntänä. Tapaninpäivänä käymme anoppilassa. Sitten voikin jo valmistautua vuoden viimeisiin työpäiviin ja vuoden vaihtumiseen.

Lapsuudenkodissani kinkku palvattiin paikallisessa palvaamossa omasta siasta, se on jotenkin jäänyt lempimauksi. Itse kylläkin paistan kinkun uunissa aattoyönä, traditioon kuuluu hereillä useasti katsomaan mitä ”puttepossulle” kuuluu - koirakin osallistuu tarkastushommiin.


Toivon kaikille oikein rauhaisaa joulunaikaa, viettäkää sitä rakkaimpien seurassa eläinaskareiden lomassa! Toivottavasti mahdollisimman moni saisi nauttia valkeasta joulusta.

 

Luukku 2: Outi Jaatsi, suunnittelija

Työnkuvani on HK:lla vietettyjen 16,5 vuoden aikana vaihdellut laidasta laitaan. Suurin osa ajasta on tainnut kulua erinäisissä elävien eläinten logistiikkaan liittyvissä tehtävissä, muutama viime vuosi on kulunut nk. ohjauksen piirissä, mutta nyt olen palaamassa takaisin ”hankinnan” puolelle. Työtehtäväni jatkossa liittyvät erityisesti tautihallintaan, eläinten hyvinvointiin koko ketjussamme sekä lisäksi elävien eläinten tulomäärien laskentaan, hankinta- ja teurastussuunnitelmiin.

Kuluvan vuoden joulu on ollut mielessäni jo vuosi sitten teurastussuunnitelmia tehdessäni. Syksyn edetessä joulua kohti teurastusmäärien pohdiskelu ja laskenta valtaavat enemmän ajatuksiani, jännittäessäni joka vuosi, että saammeko varmasti tarvittavan määrän kinkkuja maailmalle. Turhaa jännitystä, kyllä se joka vuosi on onnistunut!

Omaa jouluani vietän kotosalla Tammelassa. Meille kerääntyy lähisukua keskimäärin 10-12 henkilöä, joten vipinää ja vilskettä piisaa jo hankkimani HK:n rypsikinkun äärellä.


Oma bravuurini on jo useiden joulujen ajan ollut jonkinlaisen piparkakkutalon tai vastaavan rakennelman väsääminen. Joskus niitä on tullut tehtyä työkavereidenkin iloksi, kuten ohessa oleva jokunen vuosi sitten. Hyvää ja iloista joulun odotusta kaikille!

 

Luukku 1: Tauno Prami, aluevastaava

Toimin sianlihan hankinnassa aluevastaavana. Vastaan alueellani tuottajasopimuksista sekä tuotanto- ja investointisuunnitelmista. Antibioottivapaan  Rypsiporsas-tuotannon sekä tuotantoverkostojen rakentaminen ovat myös osana työkenttääni.

Suomalaisen maatalouden parissa olen työskennellyt 41 vuotta, ensin kotieläinten ruokinnan parissa 16 vuotta ja viimeiset reilut 25 vuotta HKScanilla erilaisissa tehtävissä. Tuttujen tuottajien joukossa on tiloja, joissa mukana on jo kolmas sukupolvi, eli jatkuvuuttakin löytyy.

Joulun aikaan possu nousee arvoon arvaamattomaan, onhan joulukinkku joulupöydän kohokohta.

Joulun- ja vuodenvaihteen pyhäpäivät sen sijaan, niin mukavia kun ovatkin, työllistävät eläinvirtojen osalta. Lihasiat kun eivät pidä kasvussa huilia.

Joulua vietämme puolison kanssa joka toinen vuosi kahdestaan Etelä-Savossa Rantasalmella mökillä leppoisasti ja joka toinen Pöytyällä Teuvolassa, jonne lapset perheineen tuleva tänäkin vuonna.

Joulupukkiakin odotellaan ja Pappana olemista opetellaan, onhan joulun vietossa mukana pari reilun vuoden ikäistä lastenlasta. Aaton perinteeseen kuuluu aina haudoilla ja kirkossa käynti sekä Rantasalmella että Pöytyällä.Muistakaa kaiken kiireen keskellä pysähtyä hetkeksi joulun viettoon. HYVÄÄ JOULUA teille kaikille ja antoisia tulevia vuosia HKScanilla toivottaa Tauno + muut tontut!