Porsasrehuja pyritään jatkuvasti kehittämään entistä paremmiksi ja terveellisemmiksi. Hyvä maku ja helppo syötävyys korostuvat, sillä rehun tulee maistua porsaille. Tämän lisäksi halutaan käyttää laadukkaita raaka-aineita sekä huomioida esimerkiksi rehun rakennetta. Sitä mukaa kun porsaat kasvavat, tarvitaan erilaisia rehuratkaisuja.

HKScan on lanseerannut aiemmin tänä vuonna maidonkorvike Pigger Creamin ja Babi-porsasrehusarjan tukemaan pikkuporsaiden ruokintaa. Tähän mennessä uusia rehuja käyttävien tilojen kokemukset ovat olleet hyvät.

"Vastaanotto on ollut erittäin positiivinen ja tilat ovat olleet tyytyväisiä tuotteeseen. Prestarter-rehut maistuvat hyvin porsaille", HKScanin porsastuotannon asiantuntija Jan Vugts toteaa uusista porsasrehuista.

Porsasrehuista ja maidonkorvikkeesta apua porsaan alkutaipaleelle

"Pahnueiden koko on kasvanut merkittävästi viime vuosina ja emakoilla ei aina ole riittävästi maitoa kaikille porsailleen. Kun näille suurille pahnueille tarjotaan lisämaitoa, vieroituspaino nousee ja apuemakoiden tarve vähenee. Koska Pigger Cream on käyttövalmis, on lisämaidon antaminen helppoa niille pahnueille, jotka sitä tarvitsevat", Vugts kertoo.

Hänen mukaansa on erittäin tärkeä keskittyä porsaiden ruokkimiseen ja hyvän syönnin varmistamiseen ihan pienestä pitäen ja eri kasvuvaiheissa tarvitaan erilaista ruokintaa. Alkuvaiheessa riittävästi maitoa sekä tarvittaessa maidonkorvike Pigger Creamia. Babitoa voidaan myös antaa jo 2 päivän iästä alkaen ja sen jälkeen siirrytään Babi-Boostiin tai Babi-Startiin, riippuen ruokintaohjelmasta. Mitä aiemmin porsaat alkavat syödä, sitä enemmän ne syövät, eli ensimmäisten viikkojen merkitys kasvulle ja terveydelle on suuri.

Kun emakon maidontuotanto on erittäin hyvä, porsailla ei ole tarvetta syödä kiinteää rehua. Babito on nimenomaan kehitetty stimuloimaan kiinteän rehun syöntiä. Babiton ainutlaatuinen maku ja koostumus houkuttelevat porsaat maistelemaan.


Porsaita syntyy pahnueisiin aiempaa enemmän ja maidonkorvike helpottaa ruokintaa

Oikeanlainen ruokinta edistää terveyttä

Porsaat pitää saada syömään kiinteitä rehuja ennen vieroitusta. Maistuvat porsasrehut tarjoavat työkalun tasaiseen kasvuun. Huolella ja terveyden näkökulmasta mietitty rehu vaikuttaa positiivisesti porsaan ruuansulatuskanavan kehitykseen. Mitä paremmin porsaat syövät ennen vieroitusta, sitä paremmin ne syövät heti vieroituksen jälkeen.

"Pahnueet ovat suuria, antibioottien käyttöä halutaan vähentää entisestään ja porsaiden terveyteen panostaa. Oikeanlaisen ruokinnan ja riittävän syönnin merkitys korostuvat tässä", Vugts sanoo.

Tila voi valita tarpeisiinsa parhaiten sopivan ruokintaohjelman: Babi® Delicious tai Babi® Robust -ohjelman. Babi Delicious -ohjelma on ihanteellinen tiloille, jotka haluavat kannustaa porsaita lisärehun syöntiin ennen vieroitusta ja maksimoida vieroituspainon. Babi Robust -ohjelma yhdistää rehun hyvän syönnin ja terveysnäkökulman. Linja tähtää rehun erinomaiseen syöntiin, samalla ylläpitäen porsaiden hyvää terveyttä.

Ohjeita porsasrehun käyttöön

Imevät porsaat voivat olla hyvin nirsoja ruokansa suhteen varsinkin, jos maitoa on runsaasti tarjolla. Porsasrehun esillepano ja helppo saatavuus ovat avainasemassa, jos halutaan saada porsaat syömään enemmän jo ennen vieroitusta.

Rehun tulee olla tuoretta, joten sitä kannattaa laittaa esiin pieniä annoksia ja antaa kupin tyhjentyä välillä.

Porsaat syövät mieluiten samaan aikaan kun emakkokin syö, joten rehua tulisi olla tarjolla silloin, kun emakko syö. Ruokintapaikka kannattaa laittaa emakon pään puolelle.

Päivien 3-14 aikana porsaat kannattaa ruokkia kahdesti päivässä, sen jälkeen kolmesti.

Viikkoa-puoltatoista ennen vieroitusta siirrytään Babi-Start-rehuun. Kolmen eri tuotteen käyttöikiä on havainnollistettu alla olevassa kaaviossa.

Kiinnostaako Babi-rehuohjelma?

Voit tutustua Babi-rehuohjelmiin tarkemmin täällä. Lisätietoja saat myös sikapuolen tuottajapalvelutiimistä ja rehumyyjiltämme!