Eeva Korimäen ja Heikki Laaksosen uuden broilerikasvattamon avoimet ovet perjantaina 2.2.2018 kutsuivat myös minua puoleensa. Innoissani lähdin matkaan, sillä niin vihreä olen ”lennostopuolen” asioissa, etten ole koskaan käynyt sen paremmin vanhassa kuin uudessakaan broilerikasvattamossa.

Taustaksi kerrottakoon, että noin 15 vuoden HK-urani aikana olen koko ajan työskennellyt ”punaisen lihan” puolella eli sika- ja nautapuolella eri tehtävissä. Broileripuoli on näin ollen jäänyt etäiseksi ennen kuin noin vuosi sitten aloin Leinon Anun johdatuksella siihen tutustumaan.

Perjantaina 2.2.2018 kaarsin siis koslallani kohti Marttilaa. Kymppitielle näkyikin jo komea halli jota ei voinut olla huomaamatta. Tilan väki, Eeva, Heikki, lapset Katri ja Simo sekä Eevan vanhemmat Riitta ja Jorma Korimäki ottivat lämpimästi vieraan vastaan.


Kuvassa vasemmalta: Jarmo Seikola, Eeva Korimäki ja Heikki Laaksonen (Kuva Pauliina Puputti)

Virallisesti avoimien ovien oli ilmoitettu alkavan klo 11 mutta väkeä alkoi virrata sisään taukoamatta jo hyvissä ajoin aiemmin. Eikä aikaakaan kun piha oli täynnään autoja ja halli pullollaan kiinnostunutta väkeä. HKScanin toimitusjohtaja Jari Latvanen avasi tilaisuuden kiittäen Eevan ja Heikin innovatiivisuutta, rohkeutta ja tehokkuutta toteuttaa uusia investointeja. Täytyykin sanoa, että tehokkuus on ehdottomasti ollut kasvattamon rakentamisessa huipussaan, olin todella vaikuttunut siitä, miten koko projekti on vedetty läpi.

 

 
HKScanin toimitusjohtaja Jari Latvanen avasi tilaisuuden (Kuva Pauliina Puputti)


Avoimet ovet keräsi paikalle noin 300 henkeä (kuva Pauliina Puputti)

Tämä uusi kasvattamoinvestointi tehtiin korvaamaan tilan vanhimpia kasvattamoita, jotka purettiin uuden tieltä pois. Vanhasta, 15.000 linnun kasvattamosta lähtivät viimeiset linnut 4.7.2017 ja uuden kasvattamon rakennustyöt tontilla alkoivat elokuussa 2017. Tuossa välissä vanha kasvattamo purettiin alta pois. Tontille jäi edelleen noin 30.000 linnun kasvattamo, josta viimeiset linnut lähtivät teuraaksi 25.01.2018. Nyt uuden kasvattamon avajaisten aikaan ei tuosta kasvattamosta ollut jäljellä enää merkkiäkään, ja välissä tosiaan oli aikaa vain yksi viikko!

Uuden kasvattamon hyötypinta-ala on 2 x 2015 m², yhteensä 4.030 m². Koko kasvattamorakennuksen pituus on huoltotila mukaan lukien 153 metriä. Yhteen osastoon mahtuu lintuja noin 38.000 kpl ja koko kasvattamoon noin 78.000 kpl. Ilmastointi on hoidettu alipaineilmastoinnilla, 11 kattopoistoa ja 8 jättiä, mikä tarkoittaa 453.400 m³→ 214 m³/ m². Tila on valaistu ledilampuilla.

 

Kasvattamon rakentaminen on näin ulkopuolisen silmin katsottuna kuin yrittäisit tehdä 5.000 palan palapeliä, jonka aiheena on yksi pienen pieni lokki suomalaisella sinitaivaalla. Mutta kun asialla on ollut Eevan ja Heikin johdolla kokenut porukka, on jälki erinomaista eikä yhtäkään palaa puutu eikä yhtäkään palaa ole runtattu väkisin paikalleen. Laitetoimittajia on tarvittu kaikkiaan 14, joten projektin hallinta on ollut avainasemassa. Monia varmasti kiinnostavat laitetoimittajat, ehkä omaakin projektia varten, alla siis lista:

 

 • Rakennusurakka: Metsämaan Metalli Oy
 • Laitetoimitus: Dava Foods Oy
 • LV-urakka: Vesijohtoliike J Ylitalo Oy
 • Sähköurakka: Kyrön sähkö Oy
 • Elementtiurakka: Kosken Betonielementti Oy
 • Kattoristikot: Kosken Puujalostus Oy
 • Asfaltti: Super Asfaltti Oy
 • Rakennustarvikkeet: Rautanet Koski
 • Lämpöeristeurakka: Eko-Ekspert
 • Maanrakennustyöt: Marttilan Maanrakennus Oy
 • Sorat: Maansiirto Mäki-Kantti Oy
 • Betonit: Kymppibetoni Oy, Heikki Laaksonen
 • Lattiaurakka: Auranmaan Lattiatyö Oy
 • Suunnittelu, vastaava: Rakeiso Ky, Erkki Isotalo

 

Jokaisella laitetoimittajalla oli avajaisissa oma puheenvuoronsa ja erityisesti yksi yhtenäinen tekijä nousi esiin jokaisen puheenvuorossa. Aikataulut ja muut sovitut asiat pitivät paikkansa aina, oli kyse sitten kenestä projektiin osallistuneesta osapuolesta tahansa. Tämä kertoo erinomaisesta organisoinnista ja projektivetotaidosta Eevan ja Heikin taholta!

Avajaisiin isäntäpari oli hankkinut tarjolle myös maukkaat tarjottavat. Tarjolla oli broileripaellaa pääruokana, lisukkeina herkullisia pikkutomaatteja ja salaattia sekä jälkiruuaksi kielen mennessään vievää täytekakkua kahvin / teen / mehun kera. Herkkusuun on mainittava ihan erikseen, että täytekakku ei tosiaan ollut tusinatavaraa sekään, vaan se oli jokaista täytettä myöten itse tehty. Melkein teki mieli laittaa vielä yksi pala taskuun kotimatkaa varten.

Tutustuminen broilerikasvattamoon oli varsin antoisa kokemus ja siitä iso kiitos Eevalle ja Heikille sekä koko muulle porukalle.
Toivotan itseni ja koko HKScanin puolesta lämpimästi kaikkea hyvää jatkoon!